Με ψήφο εμπιστοσύνης ο Τσίπρας θα παριστάνει τον Αριστερό ενώ θα μετατρέπεται σε… Παπαδήμο

nbigdlftxl54da8e926fe16

Λίγα εικοσιτετράωρα από την δημοσιοποίηση της πρόθεσης του κ. Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή αμέσως μετά τις 20 Αυγούστου και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Ένα από αυτά εμφανίζει ως «πολύ πιθανό» η κυβέρνηση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς την συμμέτοχη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν το τρίτο μνημονιο.

Να στηριχτεί δηλαδή από τους ΑΝΕΛ , το Ποταμι και το ΠΑΣΟΚ ενω η ΝΔ να ψηφίσει κατά συνείδηση.

Το παραπάνω σενάριο εμφανίζεται πιθανό δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός έχει βάση του συντάγματος την δυνατότητα να οδηγήσει την χώρα απευθείας σε εκλογές χωρίς να μεσολαβήσει η διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο το αίτημα για ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής λίγες μόνο μέρες μετά την υπερψήφιση του τρίτου Μνημονιου με 222 ψήφους δειχνει ότι ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει τις εκλογές.

Το σενάριο αυτό βασίζεται στην εκπεφρασμένη άποψη όλων των παλαιομνημονιακών κομμάτων ότι οι εκλογές είναι καταστροφη.

Επιπρόσθετα είναι αυτονόητο ότι πολιτική ηρεμία διασφαλίζει τις βουλευτικές έδρες όλων των βουλευτών και ακούγεται θετικά στις αγορές και στους εταίρους.

Στην βάση αυτού του σεναρίου είναι προτιμότερο όλοι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσιπρα αφήνοντας τον ετσι να σαπίσει με το μνημονιο του, ενώ θα παριστάνει τον αριστερό και θα μετατρέπεται τον ολοένα και περισσότερο σε… Παπαδήμο.

Για την ώρα όλα είναι ανοικτά και όπως αναφέρεται σε κυβερνητικό non paper «μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια».

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός «θα βρίσκεται στο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο.

Από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις».

 

BY PAP