Με παραιτήσεις προειδοποιούν οι δήμαρχοι

kede_stylianidis

 

 

 

Εν αναμονή της υπογραφής από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα της απόδοσης των 213,8 εκατ. ευρώ που οφείλονται στους δήμους από Παρελθόντα Οικονομικά Έτη (ΠΟΕ) και εν αναμονή της απάντησης του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το αν θα τηρηθεί τελικά ό,τι έχει συμφωνηθεί και συνυπογραφεί μεταξύ ΚΕΔΕ και πρώην υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και Φ.Σαχινίδη (αφορά την απόδοση στους δήμους 300 εκατ. ευρώ τα οποία «εκ παραδρομής», όπως είχε δηλωθεί, δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2012), διεξήχθη στα γραφεία της ΚΕΔΕ η συνάντηση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων της ΚΕΔΕ και στη διάρκεια της πεντάωρης συνάντησης του υπ. Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη και του αναπληρωτή υπ. Εσωτερικών Χ. Αθανασίου με τους αυτοδιοικητικούς, οι δήμαρχοι κατέγραψαν τα προβλήματα -θεσμικά και οικονομικά που αντιμετωπίζουν- και η ηγεσία του υπ. Εσωτερικών ενημέρωσε για όσα έχει καταφέρει κατά την ελάχιστη θητεία της και τον σχεδιασμό που απώτερο στόχο έχει να διασωθεί η τοπική αυτοδιοίκηση και στο πλαίσιο της να υλοποιηθεί η Πολιτική Κοινωνικής Ασπίδας.

Ασκούνης: «Κόκκινη γραμμή» τα 2,7 δισ. ευρώ. Εάν γίνει υπέρβαση οι δήμαρχοι προαναγγέλλουν μαζικές παραιτήσεις το φθινόπωρο

Οι δήμαρχοι σκιαγράφησαν τα σοβαρότατα θεσμικά προβλήματα του Καλλικράτη αλλά και τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που τους έχουν φέρει στο όριο της απόγνωσης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης τόνισε ότι τα 2,7 δισ. ευρώ ετησίως αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την ΚΕΔΕ. «Δεν μπορούμε να αντέξουμε περαιτέρω μείωση. Οποιαδήποτε περικοπή θα λείψει από τους συμπολίτες μας. Δεν θα λείψει από τους αιρετούς» είπε.

Μάλιστα, ο Γ.Γ. της ΚΕΔΕ Α. Κοιμίσης και η δήμαρχος Βέροιας Χ. Ουσουλτζόγλου έκαναν σαφές ότι εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα (που αφορούν την απόδοση στους δήμους 513,8 εκατ. ευρώ) και εάν δεν διασφαλισθεί ότι δεν θα γίνει καμία περαιτέρω μείωση, θα υπάρξουν μαζικές παραιτήσεις δημάρχων. Η κ. Ουσουλτζόγλου αποκάλυψε ότι πολλοί δήμαρχοι στις μεταξύ τους συζητήσεις αναφέρονται τον τελευταίο καιρό στο ενδεχόμενο παραίτησης. Κι ο κ. Κοιμίσης είπε χαρακτηριστικά: «Έτσι όπως είναι η κατάσταση, να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μαζικές παραιτήσεις δημάρχων στις αρχές του φθινοπώρου. Δεν είναι ό,τι το καλύτερο αλλά δεν μπορούν οι δήμοι να συντηρηθούν με ένα δισ. ευρώ. Όμως όποιος αποφασίσει να κόψει τους δήμους, υποσκάπτει την κρατική υπόσταση της χώρας».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ Γ. Μουράτογλου, σύμφωνα με μελέτη που είχε γίνει από το υπ. Εσωτερικών επί υπουργίας Γ. Ραγκούση το 2009, για τις λειτουργικές δαπάνες και τη μισθοδοσία των δήμων απαιτούνται 3,8 δισ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό συρρικνώθηκε κατά 62% φέτος, καθώς από τα 2,4 δισ. ευρώ που δίνονται στους δήμους, τα 800 εκατ. αφορούν προνοιακά επιδόματα (αρμοδιότητα που μεταφέρθηκε στους δήμους από την κεντρική διοίκηση στο πλαίσιο του Καλλικράτη μετά τη μελέτη του 2009), 140 εκατ. αφορούν τη μεταφορά μαθητών (αρμοδιότητα που επίσης ανατέθηκε στους δήμους μετά το 2009), 185 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για αποπληρωμή επιδομάτων του 2011. Οπότε ουσιαστικά για τους δήμους έχουν απομείνει 1,3 δισ. ευρώ, ποσό, που όπως τόνισε ο κ. Μουράτογλου, δεν φθάνει ούτε για τους μισθούς και βέβαια υπολείπεται κατά πολύ των 2,7 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να λειτουργήσουν κατ’ ελάχιστο οι δήμοι.

Ο Καλλικράτης, η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και οι περικοπές

Οι δήμαρχοι ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στον Καλλικράτη, αλλά και απέναντι στους υπαλλήλους των πρώην Νομαρχιών που επεδίωξαν να μετατεθούν στις Περιφέρειες, με αποτέλεσμα οι δήμοι να έχουν πάρει τις αρμοδιότητες των πρώην Νομαρχιών χωρίς όμως το ανθρώπινο δυναμικό τους. Συγχρόνως, δήμαρχοι περιέγραψαν πως οχήματα και μηχανήματα που έχουν στην ιδιοκτησία τους μένουν αναξιοποίητα διότι δεν έχουν χειριστές. Σε άλλες περιπτώσεις, δήμαρχοι περιέγραψαν πως δεν μπορούν να υλοποιήσουν έργα ΕΣΠΑ διότι τους λείπουν καίριες ειδικότητες όπως π.χ. μηχανικοί.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης τόνισε ότι μεταξύ των 10.000 υπαλλήλων του δήμου Αθηναίων μόλις 600 είναι απόφοιτοι ΑΕΙ. Επίσης ο μέσος όρος ηλικίας είναι 55 ετών. Και καθώς κόβονται σταδιακά οι συμβασιούχοι «το πρόβλημα οξύνεται ως προς το ηλικιακό και μορφωτικό επίπεδο».

Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να υπάρξουν περικοπές». Ο ίδιος έχει καταφέρει να μειώσει κατά 40% τα χρέη του δήμου (που ήταν 220 εκατ. ευρώ) και να περιστείλει κατά 30% τις δαπάνες. Αλλά αναφερόμενος σε ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών πρόσθεσε: «Οι δήμοι δουλεύουν πολύ καλά με το ΕΣΠΑ. Μπορεί λοιπόν να φθάσουν να μην έχουν να πληρώσουν εργαζόμενους, αλλά να έχουν χρήματα για έργα του ΕΣΠΑ».

Κοινωνικές παροχές

Η ΚΕΔΕ ζητά 120 εκατ. ευρώ από τα «αναπορρόφητα, λιμνάζοντα κονδύλια» όπως είπε ο κ. Ασκούνης για τροφεία παιδιών (βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, σχολεία κ.α.). Και συμπλήρωσε ότι η ΚΕΔΕ θα ζητήσει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς για να γίνει κατανοητή η κοινωνική σημαντικότητα των δήμων.

Σε περίπτωση που η Δικαιοσύνη δεν επιτρέψει την πρόσληψη εκ νέου συμβασιούχων για το Βρεφοκομείο Αθήνας, ο δήμος Αθηναίων όπως είπε ο κ. Καμίνης σκέφτεται στην έκδοση κουπονιών -ώστε οι γονείς να μπορέσουν να πάνε τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς.

Ο κ. Στυλιανίδης, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι μετά τη συνάντηση με την τρόικα έχει κατοχυρωθεί η εξαίρεση 4.700 θέσεων συμβασιούχων για τους βρεφονηπιακούς και τους παιδικούς σταθμούς.

Μέχρι το Σεπτέμβριο έχει διασφαλισθεί η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και πλέον γίνεται «μάχη για να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης για να μείνει όρθιο το πρόγραμμα».

Για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών σημείωσε ότι «υπάρχουν εκκρεμή χρέη που δημιουργούν απροθυμία από τους μεταφορείς» αλλά αύριο θα γίνει συνάντηση στελεχών του υπ. Εσωτερικών με την ΚΕΔΕ προκειμένου να βρεθεί τρόπος διευθέτησης του ζητήματος.

Εξοικονόμηση πόρων από το υπουργείο Εσωτερικών

Σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση πόρων ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα εξοικονομήσει 30% από τα ενοίκια που πληρώνει για κτίρια, καθώς βρέθηκε ενιαίος χώρος για να συστεγασθούν όλες οι υπηρεσίες που σήμερα είναι εγκατεστημένες σε πέντε κτίρια.

Καθώς οι αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις είναι από τις υψηλότερες δαπάνες των δήμων, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αντί για χρήματα να δίνεται συντελεστής δόμησης -τον οποίον στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα να πουλούν οι ιδιοκτήτες.

Επίσης, θα εφαρμοσθούν εισοδηματικά κριτήρια στα κοινωνικά επιδόματα.

Θα γίνει αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα. Οι δήμοι έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους.

Η ηγεσία του υπ. Εσωτερικών έχει ζητήσει μείωση του επιτοκίου δανεισμού για τους δήμους από 6,5% κατά 1%. Έτσι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ.

 

 

 

 

Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η τρόικα έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει έξι δισ. ευρώ για πληρωμή τους. Το ένα δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων. Ήδη 125 δήμοι έχουν αποστείλει την απογραφή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για οφειλές ύψους 457 εκατ. ευρώ και άλλοι 100 δήμοι είναι έτοιμοι να τις υποβάλλουν.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι γίνεται «αγώνας δρόμου για να προλάβουμε τις εξελίξεις πριν μας προλάβουν» και ότι η ηγεσία του υπουργείου συντάσσεται με την ΚΕΔΕ. «Έχω τονίσει ότι το υπουργείο είναι πρωταθλητής στις περικοπές» είπε ο κ. Στυλιανίδης στη συνάντηση με την ΚΕΔΕ.

Νωρίτερα το μεσημέρι, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό είχε δηλώσει ότι «υπάρχει προγραμματισμός ώστε να κόβονται νούμερα πίσω από τα οποία δεν κρύβονται ανθρώπινες ψυχές».

Πηγή: ΑΜΠΕ