Με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι (για καλή υγεία)!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαρτίου, μια ετήσια εκδήλωση αφιερωμένη στην προώθηση του ποιοτικού ύπνου και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για να απολαύσουμε έναν καλό ύπνο.

Αν και μπορεί να προκαλεί έκπληξη, υπάρχουν στάσεις για να κοιμόμαστε που θεωρούνται καλύτερες για την υγεία μας. Ο ύπνος στο πλάι προτιμάται από περισσότερους από τους μισούς ενήλικες, αλλά ανάλογα με την πλευρά που θα επιλέξετε, μπορείτε να μειώσετε το ροχαλητό, τις καούρες και τον πόνο στην πλάτη.

Ο ύπνος στο πλάι θεωρείται η πιο υγιεινή και μια από τις πιο δημοφιλείς στάσεις ύπνου, σε αντίθεση με το να κοιμόμαστε μπρούμυτα ή ανάσκελα, σύμφωνα με το Sleep Foundation, ενώ μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 60% των ενηλίκων κοιμούνται στο πλάι.

Όταν η στάση είναι σωστή, ο ύπνος στο πλάι μπορεί να μειώσει τον πόνο στη μέση. Η Mayo Clinic προτείνει να τραβήξετε τα πόδια σας ελαφρώς προς τα πάνω, προς το στήθος σας, ενώ είστε ξαπλωμένοι στο πλάι και να βάλετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.

Το ροχαλητό έχει πολλές αιτίες και μπορεί να είναι σημάδι υπνικής άπνοιας. Όταν κοιμάστε ανάσκελα, οποιοδήποτε μπλοκάρισμα μεταξύ της άκρης της μύτης και των φωνητικών χορδών μπορεί να δημιουργήσει δονήσεις στους αεραγωγούς, με αποτέλεσμα δυνατό θόρυβο – ροχαλητό. Ο ύπνος στο πλάι, ειδικά στην αριστερή πλευρά, ανοίγει τους αεραγωγούς και μας βοηθάει να αναπνεύσουμε ευκολότερα.

Η βελτιωμένη υγεία του εντέρου είναι ένα άλλο όφελος από τον ύπνο στο πλάι, καθώς η θέση βοηθά το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. Τα άτομα που παρουσιάζουν καούρα ή γαστροφαγική παλινδρόμηση μπορεί να αισθάνονται μεγαλύτερη ανακούφιση όταν κοιμούνται στο πλάι. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι ο ύπνος στη δεξιά πλευρά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Αντίθετα, επιλέξτε την αριστερή πλευρά για να απαλύνετε την καούρα.

Ο ύπνος στο πλάι μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και άλλων ασθενειών που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Όπως και άλλα μέρη του σώματός μας, ο εγκέφαλός μας απομακρύνει τα απόβλητα που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ κοιμόμαστε. Η συσσώρευση χημικών αποβλήτων του εγκεφάλου μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων νευρολογικών παθήσεων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος στο πλάι απομακρύνει πιο αποτελεσματικά τα απόβλητα του εγκεφάλου σε σχέση με τον ύπνο ανάσκελα ή μπρούμυτα.

Σε ποια πλευρά πρέπει να κοιμόμαστε λοιπόν; Εξαρτάται από τα προβλήματα υγείας που μας εμποδίζουν να κοιμηθούμε καλά. Η αριστερή πλευρά θεωρείται ότι βελτιώνει τη συνολική υγεία περισσότερο από τη δεξιά πλευρά, ειδικά για εκείνους που εμφανίζουν καούρα ή ροχαλητό. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια αποφεύγουν να κοιμούνται στην αριστερή τους πλευρά λόγω δυσφορίας.

iatrikanews.gr