Μαθητές του 5ου Γυμνασίου στο FREE MOBILITY

Το  Α4 του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων, επισκέφτηκε το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρικκαίων, όπου το ΕΕΕΕΚ Τρικάλων παρουσίασε τη φετινή εργασία- δράση του στο πλαίσιο του προγράμματος FREE MOBILITY, που υλοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα με την ελπίδα οι μαθητές από τα Ειδικά Σχολεία να προσεγγίσουν τις δυσκολίες που προκαλούν οι συνθήκες και οι συνήθειες μετακίνησης στην λειτουργία των πόλεων και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ίδιων και των συμπολιτών τους.

Στόχος της εκστρατείας FREE MOBILITY είναι οι ομάδες μαθητών από Ειδικά Γυμνάσια – Λύκεια και ΕΕΕΕΚ, μέσα από την παρατήρηση, να εντοπίσουν προβλήματα μετακίνησης, ελλείψεις στη συγκοινωνιακή δομή, εμπόδια πεζών ή ατόμων με κινητικές δυσκολίες, καθώς και παρατυπίες, που προκαλούν τον εμποδισμό και την δυσκολία ελευθερίας στην καθημερινή μετακίνηση στην πόλη. Μέσα από το πρόγραμμα οι ομάδες των μαθητών καλούνται να μελετήσουν τρόπους και να προτείνουν λύσεις, με βάση τις αποφάσεις και υποχρεώσεις που ισχύουν σήμερα. Τις προτάσεις τους αυτές μας παρουσίασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΕΕΕΕΚ της πόλης μας κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης που παρακολουθήσαμε στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων.

Η αλήθεια είναι πως και εμείς συναντήσαμε δυσκολίες στη διαδρομή μας, πόσο μάλλον οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και ειδικές ανάγκες. Η κατάσταση των πεζοδρομίων είναι σε κακή κατάσταση, πολλά πλακάκια δεν είναι στη θέση τους ή είναι σπασμένα και αποτελούν κίνδυνο για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα αλλά και κάθε πεζό. Τα αυτοκίνητα ήταν σταθμευμένα πάνω στις διαβάσεις πεζών, καθώς και πάνω στα πεζοδρόμια δυσκολεύοντας τη μετακίνηση των πεζών. Επίσης, σταθμευμένα αυτοκίνητα υπήρχαν και μπροστά από ράμπες αναπήρων, πράγμα που δείχνει την άνιση και διαφορετική αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία από όλους εμάς.

Στο Πνευματικό Κέντρο, όπου εκτός από εμάς ήταν και άλλα σχολεία της πόλης μας,  οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΕΕΕΕΚ αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που συναντούν καθημερινά στους δρόμους αλλά και στα δημόσια κτήρια, όπως οι τράπεζες, τα μουσεία, τα κέντρα διασκέδασης, κ.λ.π. Όλα αυτά μας τα παρουσίασαν  με ένα καταπληκτικό θεατρικό δρώμενο που είχε λόγο, εικόνα και μουσική και το οποίο το ετοίμασαν τα παιδιά του σχολείου με τη βοήθεια των καθηγητών τους. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα τραγούδι και αναφερόταν  στο δικαίωμα όλων των πολιτών στην ελεύθερη μετακίνηση και στην ανεμπόδιστη πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλους τους χώρους.

Θα θέλαμε να συγχαρούμε τους συμμαθητές μας από το ΕΕΕΕΚ για την εξαιρετική εκδήλωση που ετοίμασαν και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία στη συνέχεια των προσπαθειών τους. Θα θέλαμε, ακόμα, να τους ευχαριστήσουμε, γιατί μας βοήθησαν να δούμε την πόλη μέσα από τα δικά τους μάτια, να ευαισθητοποιηθούμε για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, να προβληματιστούμε και εμείς πάνω σ’ αυτά και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί « ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Επίσης ευχαριστούμε το Σχολείο μας και τις καθηγήτριές μας κ. Λέγγα και κ. Τσιαμούρα που  μας έδωσαν  την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αυτήν την ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

 

Για το τμήμα Α4 του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων

Αντωνίου Ελένη- Κουρκούνη Μαρία Λουίζα