Μαθήματα αλληλεγγύης με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Τρικάλων

synet kke

Συνέντευξη παραχώρησε ο Μούτος Θεόδωρος ,μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ στα Τρίκαλα, εκπαιδευτικός, μέλος του ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Μαθήματα αλληλεγγύης για μαθητές λαϊκών οικογενειών
Μια πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και φοιτητών

Το «κανένας μόνος του στην κρίση», γίνεται πράξη μέσα από τα μαθήματα αλληλεγγύης που θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ. Εκπαιδευτικοί διορισμένοι ,αδιόριστοι ,συνταξιούχοι όπως και φοιτητές θα συμβάλλουν στα μαθήματα που θα γίνονται σε παιδιά, λαϊκών οικογενειών, με βασικό πυρήνα την ταξική αλληλεγγύη. Πρόκειται για δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στα βασικά μαθήματα γυμνασίου και λυκείου με στόχο να καλυφθούν με τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες των παιδιών.
Μια νέα χρονιά ακόμα πιο δύσκολη από την προηγούμενη ξεκινά, με την κρίση του καπιταλισμού και τα μέτρα της κυβέρνησης, που έχουν συναποφασιστεί στην ΕΕ, να επιδεινώνουν τη θέση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Ειδικά, στο χώρο της Εκπαίδευσης, οι νέες αλλαγές τσακίζουν σήμερα τη δυνατότητα της νεολαίας στη μόρφωση, αύριο τα δικαιώματα στη ζωή και τη δουλειά! Θέλουν το νέο άνθρωπο, χωρίς γνώσεις και γνώμη, χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα στη ζωή. Ήδη, η σχολική διαρροή ανέρχεται στο 11,6% και χτυπάει κυρίως τα παιδιά των φτωχών οικογενειών! Απέναντι, λοιπόν, στο φόβο και το σκοτάδι της αμάθειας, προβάλλει η ανάγκη να μην υποκύψουμε. Αντιστεκόμαστε στη βάρβαρη πολιτική και διεκδικούμε το σχολείο των αναγκών μας, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ένα ενιαίο σχολείο που να μπορούν να τελειώσουν όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις. Στα πλαίσια αυτά, κάνουμε προσπάθεια να δυναμώσουμε την ταξική αλληλεγγύη και να βοηθήσουμε τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες.
Χωρίς να μας διαφεύγει ο αντιδραστικός ρόλος του σχολείου και ότι αποτελεί μηχανισμό αναπαραγωγής της αστικής ιδεολογίας ,διαπιστώνουμε ως ΠΑΜΕ ότι οι εργατικές λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, τα οποία η αντιεκπαιδευτική πολιτική και το ανταγωνιστικό σχολείο έχουν αναγάγει σε κομμάτι της εκπαίδευσης. Το σχολείο με πολυπληθή τμήματα που φτιάχνονται με κυβερνητικές αποφάσεις, χωρίς υποστηρικτικές δομές, δε φτάνει για να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών. Με πρόσχημα μάλιστα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα, στήνονται διάφορες «δομές κοινωνικής αλληλεγγύης», από την εκκλησία, τους δήμους, διάφορες ΜΚΟ και φορείς, επιδιώκοντας να συγκαλύψουν τις ταξικές αιτίες των προβλημάτων, να εξοικειώσουν τους ανέργους και τους εργαζόμενους με τη φτώχεια, τη «φιλανθρωπία» ως τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, ξεκόβοντάς τους από τον οργανωμένο ταξικό αγώνα. Διαχωρίζουμε λοιπόν το νόημα της λαϊκής αλληλεγγύης από τη φιλανθρωπία των άλλων φορέων, σημειώνοντας ότι «ο λαός και η νέα γενιά δεν πρέπει να μάθουν να ζουν σαν επαίτες, αλλά να συνδυάζουν τη διεκδίκηση άμεσων λύσεων με την όξυνση της ταξικής πάλης».Θεωρούμε ότι τα προβλήματα αυτά είναι γέννημα του καπιταλισμού και των πολιτικών που εφαρμόζουν τα κόμματά του κι επομένως δεν μπορούν να λυθούν με τη «φιλανθρωπία» αυτών που ευθύνονται για τα λαϊκά προβλήματα, χωρίς να καταργηθεί η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, χωρίς να πάρει την εξουσία η εργατική τάξη.

Την αλληλεγγύη το ΠΑΜΕ την προωθεί συνδυασμένα με την οργάνωση της πάλης για τα εργατικά προβλήματα, μέσα από τα σωματεία και τις λαϊκές επιτροπές μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να αναπτύσσεται σε μαζική κλίμακα, σε έναν αγώνα, αλλά και στην καθημερινή δράση, για κάθε έναν που υποφέρει, έτσι που να γίνεται πράξη το «ένας για όλους και όλοι για έναν».
Η εμπειρία από την αντίστοιχη λειτουργία των μαθημάτων αυτών σε άλλες πόλεις δείχνει ότι τα παιδιά παίρνουν και ένα μεγάλο «βιωματικό» μάθημα έμπρακτης αλληλεγγύης, έρχονται σε επαφή με την αξία της συλλογικότητας. Έτσι, τα μαθήματα αλληλεγγύης έχουν διπλή έννοια. Από τη μια αλληλεγγύη στην ανακούφιση από το άμεσο πρόβλημα και από την άλλη αλληλεγγύη στον αγώνα για τη διεκδίκηση όσων μας ανήκουν.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί νέους και παλιούς, άνεργους και συνταξιούχους εκπαιδευτικούς να στρατευτούν σε αυτή την υπόθεση, ώστε κάθε λαϊκή οικογένεια να γνωρίζει ότι υπάρχει οργανωμένη στήριξη .Τα ζητήματα της στήριξης των μαθητών πρέπει να αναδειχθούν σε αιτήματα – κρίκους της κοινής πάλης γονιών – μαθητών – εκπαιδευτικών – εργαζομένων παράλληλα με τη διεκδίκηση μιας άλλης παιδείας για τη μόρφωση και την κοινωνία των αναγκών μας,

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τις προσεχείς ημέρες και όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να επικοινωνούν στα τηλ. 6974947061 και 6974127267 μετά τις 2 μ.μ. Η πρώτη συνάντηση με τους γονείς και τα παιδιά θα γίνει την Τετάρτη 15-1-2014, 5.30-7 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων (στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ),στη διεύθυνση Β.Τσιτσάνη 1 ,α΄ όροφος (είσοδος από την πλευρά της Κεντρικής πλατείας)

.