Μαρολαχάκης Μάριος : Το μελλούμενο ταξίδι της κεντροαριστεράς

epistolh 14

Η ακραία πολιτική πόλωση που έχει επικρατήσει κάνει ακόμα πιο επίκαιρο το αίτημα της ανασυγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς, την δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης που θα αγκαλιάσει πρόσωπα, κινήσεις και κόμματα χωρίς κανένα αποκλεισμό ή προαπαιτούμενο.

Η διαδικασία της ανασυγκρότησης πρέπει να απαντήσει σε τρία βασικά ερωτήματα: Που θέλουμε να πάμε, σε ποιο πλοίο θα ανεβούμε και με ποιο καπετάνιο. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε πριν τις ευρωεκλογές. Πολλοί αποφάσισαν να ταξιδεύσουν με τις βαρκούλες τους και να μην ανεβούν στο κοινό καράβι, την στιγμή που όλοι θέλουμε να ταξιδεύουμε στην ίδια κατεύθυνση. Σήμερα μετράμε τα θύματα της τρικυμίας των ευρωεκλογών και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι καμία βάρκα δεν θα επιζήσει της θύελλας των βουλευτικών.

Σήμερα το πολυπληθές κεντροαριστερό πλήρωμα περιπλανιέται στο λιμάνι της αγωνίας, είναι παλιοί γνωστοί αλλά και νέο αίμα, ξανασυναντηθήκαν στη κίνηση των 58. Πολλοί οι καπεταναίοι στην προκυμαία, το καλούν για το ίδιο ταξίδι. Δείχνει ο καθένας το βαρκάκι του και περιμένει το κάλεσμα της ιστορίας να του το γεμίσει με τους ανέστιους κεντροαριστερούς. Μα ο καιρός είναι απειλητικός, η θάλασσα φουρτουνιασμένη και οι πολλές βάρκες ζαλίζουν. Μέχρι πότε θα περιμένουμε, σύντροφοι ναύτες, την γοργόνα να μας δείξει το Μεγαλέξανδρο;

Καιρός να φτιάξουμε το δικό μας σκαρί, να ανοιχθούμε στο πέλαγος. Τον προορισμό τον ξέρουμε, τον καπετάνιο θα τον βρούμε. Και αν δεν μπει καπετάνιος στο σκαρί, θα βάλουμε έναν από μας. Κάλιο πνιγμένοι στην φουρτούνα παρά ρέμπελοι στο λιμάνι!

Ασφυκτιούμε μέσα στο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαρατιθέμαστε στην πολιτική της Δεξιάς, στη συντηρητική κουλτούρα, τον αυταρχισμό και τον νεοφιλελευθερισμό. Αποστρεφόμαστε τον αριστερό λαϊκισμό, τον ψευδεπίγραφο ριζοσπαστισμό που αναπαράγει το παλιό. Αγωνιούμε για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας με τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, τις δημοκρατικής αριστεράς, του κοινωνικού κέντρου, του πολιτικού φιλελευθερισμού, της οικολογίας.

Υποσχόμαστε ότι θα πολεμήσουμε με κάθε τρόπο τα πελατειακά δίκτυα. Απεχθανόμαστε τον λαϊκισμό. Λέμε την αλήθεια άσχετα με το άμεσο πολιτικό όφελος, λέμε την αλήθεια ακόμα και όταν είναι επώδυνη και κανένας δεν θέλει να την ακούσει. Προτάσσουμε το μακροπρόθεσμο συμφέρον της κοινωνίας στον εφήμερο λαϊκισμό προς άγρα ψήφων.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στο αίτημα της ανασυγκρότησης της χώρας και της εξόδου της από την πολυεπίπεδη κρίση. Αγωνιζόμαστε για να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας που θα έχει την ικανότητα να κάνει πράξη τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της χώρας, όχι ως τεχνοκρατική επιβολή από τα πάνω αλλά ως κοινωνικό κίνημα που εμπνέει και κινητοποιεί τα λαϊκά στρώματα. Αλλαγή κυβέρνησης, με εκλογές η χωρίς εκλογές, έχει νόημα όταν αντιστοιχεί και αντανακλά την αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού.

Επαγγελλόμαστε την διαμόρφωση ενός πολιτικού σχεδίου που θα αλλάζει ριζικά το κράτος και το παραγωγικό μοντέλο, που θα έχει στο κέντρο του την παραγωγή κοινωνικού πλούτου ταυτόχρονα με την δίκαιη διανομή του προς όφελος των αδυνάτων. Η δήθεν προοδευτική αντίληψη της διανομής πάση θυσία στους αδύνατους με ταυτόχρονη αδιαφορία για το πως παράγεται ο προς διανομή πλούτος οδήγησε στην παρακμή του παραγωγικού ιστού της χώρας, στο θεόρατο εμπορικό έλλειμμα και τελικά στην χρεωκοπία.

Στην Ελλάδα χρεοκόπησε το κράτος και αυτό συμπαρέσυρε επιχειρήσεις και τράπεζες. Άρα μεταρρύθμιση του κράτους, ώστε από βραχνάς της παραγωγικής δραστηριότητας να μετατραπεί σε εργαλείο υποβοήθησης της ανάπτυξης και όργανο αποτελεσματικής αναδιανομής του πλούτου προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

Τέλος με τις ιδεοληψίες της τριτοδιεθνικής αριστεράς περί κράτους σωτήρα. Στο ερώτημα κρατικό ή ιδιωτικό, η απάντηση είναι ότι είναι παραγωγικότερο, ότι δημιουργεί περισσότερο κοινωνικό πλούτο με τις λιγότερες κοινωνικές δαπάνες. Το ερώτημα έχει διαφορετική απάντηση ανάλογα με τον τομέα της οικονομικής δραστηριότητας που εξετάζεται. Ο παραγωγικότερος οικονομικός οργανισμός ή κοινωνικός σχηματισμός επικρατεί σε βάθος χρόνου και καθορίζει την οικονομική ανάπτυξη. Παρατήρηση που εξηγεί την κατάρρευση του υπαρκτού «σοσιαλισμού» και την αντοχή της μεταμφιεσμένης κινέζικης εκδοχής του.

Αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε την Ευρώπη με πυξίδα έναν νέο μαχητικό προοδευτικό ευρωπαϊσμό. Η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη. Αντιλαμβανόμαστε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν απ’ αυτή την συμμετοχή. Αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε την Ευρώπη με πυξίδα έναν νέο μαχητικό προοδευτικό ευρωπαϊσμό. Στις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις απαντάμε με περισσότερη ευρωπαϊκή ένωση, με ανάθεση εθνικών εξουσιών σε ευρωπαϊκά όργανα, με περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία στην κατεύθυνση της ομοσπονδιακής Ένωσης.

Οι χιλιάδες ανένταχτοι πολίτες που αναγνωρίζουν σ’ αυτές τις γραμμές τους δικούς πόθους και ανησυχίες καθώς και τα κόμματα και οι κινήσεις του πολιτικού χώρου της κεντροαριστεράς, πρέπει να βρεθούν σε μαζί ένα νέο πολιτικό σκάφος που θα μπορεί να παράγει πολιτικές ιδέες και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά την διεύθυνση της χώρας.

Χωρίς τις παθογένειες της αυτοαναπαραγωγής και της αυτοεπιβεβαίωσης προσώπων, με ανιδιοτελή προσφορά για την χώρα, με δημοκρατική λειτουργία στηριγμένη στις τεχνολογίες του internet, τεχνολογίες που δεν αλλάζουν μόνο τον τρόπο που παράγουμε αλλά κυρίως τον τρόπο που επικοινωνούμε και αποφασίζουμε. Η ηγετική ομάδα πρέπει να είναι έμπειρη και άφθαρτη, δεν μπορεί να έχει συμμετέχει ή επωφεληθεί από τα πελατειακά δίκτυα και την πορεία προς την ξέρα της χρεωκοπίας.

Μέλος του πληρώματος είναι όποιος συμφωνεί με την πορεία και συμμετέχει ενεργά στο ταξίδι, αδιάφορο εάν είναι μέλος σε κάποιο κόμμα ή κίνηση που έχει επιβιβασθεί στο πλοίο. Η ανάπτυξη της δυναμικής του ταξιδιού και η αντοχή του στο χρόνο θα κάνει επίκαιρη την αυτοδιάλυση όλων των σχημάτων που θα συμμετέχουν στον απόπλου. Ευχόμαστε να πραγματοποιηθεί το δυνατόν συντομότερα.

Τέλος με την προσμονή. Ας αυτοοργανωθούμε, ας αρχίσουμε να παρεμβαίνουμε συλλογικά και οργανωμένα στο πολιτικό γίγνεσθαι πόλης μας. Ας ελπίσουμε ότι ανάλογες κινήσεις θα υπάρξουν σε άλλες πόλεις, μικρές και μεγάλες. Ας ευχηθούμε να συναντηθούμε όλοι μαζί για την δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Μαρολαχάκης Μάριος

Εκπαιδευτικός

marolahakis@sch.gr

.