ΜΑΡΙΟ ΜΟΝΤΙ: Ο τελευταίος φιλέλληνας της Ευρώπης

¨eythimiadis

 

 

 

 

Το Ευρώ είναι η Ευρώπη μας¨ τονίζει ο Μάριο Μόντι συνεχώς.

Αυτό είναι το πολιτικό πιστεύω και το όραμα για την Ευρώπη μιας κορυφαίας προσωπικότητας, που συνεχώς αναφέρεται για την Ελλάδα, σε καίριες στιγμές για τη χώρα μας, στηρίζοντάς την δυναμικά.

Ο «Supremo Monti» ένθερμος υποστηρικτής της Νοτίου Ευρώπης και των λαών της, συνεχώς αποδεικνύει με έργα ότι είναι η πολιτική προσωπικότητα που στηρίζει σταθερά την Ελλάδα, ερχόμενος σε κάθετη ρήξη σε κρίσιμες διασκέψεις της Ευρωζώνης με την Μέρκελ και τον Γαλλογερμανικό άξονα. Το δραματικό Συμβούλιο της 29ης Ιουλίου απέδειξε το μέγεθος του πολιτικού ανδρός, που είναι μάλλον περισσότερο τεχνοκράτης αλλά αποδεικνύεται σίγουρα ο πρωθυπουργός Monti, ο τελευταίος μεγάλος φίλος της Ελλάδος.

Ποτέ στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων δεν εκτοξεύτηκαν τελεσίγραφα, όπως και ποτέ δεν σημειώθηκε τόσο ανοιχτή σύγκρουση ευρωπαίου ηγέτη με εκπρόσωπο της Γερμανίας, όπως έγινε μεταξύ Monti και Μέρκελ στο Συμβούλιο της 29ης Ιουλίου. Οι απόψεις και οι θέσεις του Monti για το ευρώ και την κρίση στην ευρωζώνη δεν απηχούν τίποτα άλλο παρά τη πίστη του στην Ευρώπη, καθώς και ότι όλες οι ενέργειες και οι προσπάθειές του στοχεύουν στο «να ενισχυθεί, να ξανακερδίσει δυναμισμό» η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ασφαλώς προβληματίζεται ιδιαίτερα για το πώς ο Ευρωπαϊκός Βορράς αντιμετωπίζει τον Ευρωπαϊκό Νότο.

Δεν είναι όψιμος στυλοβάτης της ευρωπαϊκής ιδέας ο 70χρονος Ιταλός πρωθυπουργός. Ούτε το όραμά του για την Ευρώπη είναι μια θεωρητική πραγματεία. Μέλος του προεδρείου των «Φίλων της Ευρώπης», ενός think tank με μεγάλη επιρροή στον ακαδημαϊκό κόσμο, ο Mario Monti έστρεψε τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στην Ευρώπη ευθύς μόλις αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τρέντο, στην Ιταλία. Το μέλλον της Ευρώπης ήταν ο κύκλος των μεταπτυχιακών σπουδών του στο αμερικάνικο Πανεπιστήμιο του Γέιλ τη δεκαετία του ’60, δίπλα στο νομπελίστα καθηγητή Τζέιμς Τόμπιν. Την «ιδιομορφία της ευρωπαϊκής πολιτικοοικονομικής κουλτούρας» δίδαξε στους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τορίνο μια δεκαετία αργότερα, προτού μετακινηθεί το 1989 στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι, όπου πάλι η Ευρώπη ήταν στον κύκλο των μαθημάτων του.

Σταθερός υποστηρικτής της Ελλάδας αποδεικνύει συνεχώς με δηλώσεις, συνεντεύξεις ότι η Ιταλία παραμένει μια σταθερή φίλη της χώρας μας. Μόνο ο Monti στήριζε την Ελλάδα πριν τις γαλλικές εκλογές και θεωρεί ότι η απουσία αλληλεγγύης, η ελλειπτική ποιότητα συνεργασίας μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κατά κύριο λόγο, η ουσιαστική «διάσπασή» της σε δύο μέτωπα: στην Ευρώπη του Νότου και στην Ευρώπη του Βορρά θα οδηγήσει στην κατάρρευση- διάλυση της ενωμένης Ευρώπης.

Οι απόψεις του Monti είναι χρήσιμες και λαμβάνονται υπ’ όψιν απ’ όλους τους εταίρους γιατί η Ιταλία είναι μια πολυπληθής χώρα με τεράστια βιομηχανία, οικονομική δύναμη με πολλές εξαγωγές και  μεγάλη γεωργική παραγωγή. Αφ’ ετέρου ο ίδιος ως τεχνοκράτης γίνεται αποδεκτός απ’ όλους τους Ευρωπαϊκούς κύκλους.

Ασφαλώς δεν ξεχνάμε ότι ο Mario Monti όταν όλη η Ευρώπη ήταν εναντίον μας, ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που υπερασπίστηκε ανοιχτά κα καθαρά την Ελλάδα και τους Έλληνες. Όπως φυσικά και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ιταλίας βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των Ελλήνων.

*Ο Νίκος Ευθυμιάδης είναι Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ελληνοϊταλικού Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων.