Μαριάννα Αποστόλου : «Χρυσοπράσινο Φύλλο – Διετία 2017- 19»

Ολοκληρώθηκε η συνεργασία μαθητών/ριών και εκπαιδευτικών, που έγινε από 28 Νοέμβρη μέχρι 1 Δεκέμβρη 2018, στα Τρίκαλα, στα πλαίσια του Χρυσοπράσινου Φύλλου. Η σύμπραξη του 4ου ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» της Ελλάδας με το Α΄ Λύκειο Πάφου Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄  της Κύπρου συνεχίζεται για 2η χρονιά. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής μάθησης, της ανάπτυξης δημοκρατικού διαλόγου, των αρχών της διεπιστημονικής θεώρησης, της βιωματικής προσέγγισης, της καλλιέργειας της κριτικής σκέψης και του ανοίγματος του Σχολείου στην Κοινωνία, του περάσματος από τα λόγια στην πράξη. Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου προγράμματος στα πλαίσια του δικτύου «Χρυσοπράσινου Φύλλου»  έχει να κάνει με τον αειφόρο τουρισμό, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις επιπτώσεις τους στην ποιότητα της ζωής μας.

Η χρήση των νέων τεχνολογιών μας βοήθησε στην αναζήτηση φωτογραφιών και τη δημιουργία της ψηφιακής παρουσίασης που σκοπό έχει να κάνει γνωστά στους μαθητές, αλλά και σε άλλους τα ωραία μέρη του τόπου μας που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και χρήζουν προστασίας αλλά και αειφόρου ανάπτυξης. Ο τίτλος του προγράμματος είναι: «Διαδρομές στο Φυσικό Περιβάλλον και στον Πολιτισμό του Τόπου μας».

Η κυριαρχία αξιών όπως του ατομισμού, η υποβάθμιση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και η μεγιστοποίηση του κέρδους και της ικανοποίησης οδήγησαν  σε υπερκατανάλωση ή σε υπερπαραγωγή, σε εξάντληση πόρων, σε ρύπανση. Έφτασε η ώρα για ανάδειξη και προστασία των οικοτόπων και των αξιών της οικολογικής ισορροπίας, της ποιότητας της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσα από την επικοινωνία, τον ουσιαστικό διάλογο, τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές με τους/τις μαθητές/ριες της Κύπρου, την ιστορία και τον πολιτισμό ανοίγουν οι ορίζοντες τόσο σχετικά με την ενημέρωση όσο και με τις εκπαιδευτικές πρακτικές. Βέβαια τα δάκρυα και οι λυγμοί στην αποχώρηση φανερώνουν κάτι πιο ουσιαστικό: την ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών από τις δύο χώρες.

Μια πορεία στο «Χρυσοπράσινο Φύλλο» πολλών χρόνων χάραξε βαθειά στην καρδιά μου, στη ψυχή μου και στο μυαλό μου εμπειρίες και τα μάτια μου βουρκώνουν όταν θυμάμαι τα Φυλακισμένα Μνήματα, την αίθουσα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη στο Α΄ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ της  Πάφου, την Αμμόχωστο, τον  Αχυρώνα, το Τρόοδος, την Κερύνεια, την Μόρφου, την Πράσινη Γραμμή, μέρη που σηματοδοτούν την Ιστορία και τους Αγώνες του Κυπριακού λαού. Τότε ένας κόμπος, ένας βουβός λυγμός  με κάνει να χάνω τη φωνή μου και να δακρύζω.

Το Χρυσοπράσινο Φύλλο σημαίνει ουσιαστικές φιλίες με τους υπευθύνους του δικτύου τον Ανδρέα Χατζηχαμπή από την Κύπρο και τον Γιώργο Φαραγγιτάκη από την Ελλάδα, αλλά και σημαντικές συνεργασίες με αρκετούς φίλους, όπως τον Κυριάκο Γιάλλουρο, τη Γιάννα Συμεωνίδου, τον Ανδρέα Ιωσήφ, την Κούλεια Σιαμπουλλή, τον Χρίστο Μαραθεύτη κ.ά.

Έχει ιδιαίτερη σημασία που το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» αναπτύχθηκε και ζει με τη στήριξη τόσων ονειροπόλων εκπαιδευτικών που δουλεύουν με χαρά παρά την έλλειψη χρηματοδότησης, αλλά με τη στήριξη όλων αυτών που ακολουθούν και για πολλοστή φορά αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω: την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, Τουρισμού και Δια Βίου Μάθησης Γιάννη Μπουτίνα, τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, το ΚΤΕΛ Τρικάλων και τον Διευθυντή του Δημήτρη Τσόλα, τις  Γαλακτοβιομηχανίες Τρίκκη και Τυράς, το ουζερί «Μαντείο στην Απόλλωνος» τα ΚΠΕ Περτουλίου – Τρικκαίων και ΚΠΕ Μουζακίου, τους μαθητές/ριες – τους εκπαιδευτικούς και τον Διευθυντή του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου της Κύπρου, τους μαθητές – τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του 4ου Λυκείου Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης». Ακολουθεί το πρόγραμμα  της Φιλοξενίας της Κυπριακής αποστολής

Την Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2018 στις 17: 45 έφτασαν στο ΚΤΕΛ και οι μαθητές/ μαθήτριες γνώρισαν τους μαθητές, τις μαθήτριες και τις οικογένειες τους όπου θα φιλοξενούνταν για 4 μέρες. Την Πέμπτη στις 29 Νοέμβρη 2018 επισκέφτηκαν το 4ο ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης». Ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου. Από τις 9:00 έως 10:30 έγινε η παρουσίαση των προγραμμάτων των δύο σχολείων, του Κυπριακού και του Ελληνικού σε όλη τη σχολική κοινότητα. Στη συνέχεια συναντηθήκαμε  στο Βαρούσι με την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Περτουλίου – Τρικκαίων και ακολούθησε ένας περίπατος ανάμεσα στα όμορφα αρχοντικά με τους περίτεχνους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και τις μακριές μαρκίζες, τα γραφικά και στενά σοκάκια του έγιναν γνωστά ως «Στενά του Σακαφλιά» στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη. Η συνοικία έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα με αποτέλεσμα οι νέες κατοικίες να χτίζονται σύμφωνα με τα παλιά πρότυπα.

Ανεβήκαμε στο Φρούριο, μπήκαμε στο ρολόι  για να θαυμάσουμε από κει ψηλά την υπέροχη αρχιτεκτονική της συνοικίας.  Στο ουζερί «Μαντείο» που βρίσκεται στην οδό Απόλλωνος, το γνωστό δρόμο με τις ομπρέλες, ο ιδιοκτήτης μας πρόσφερε πλουσιοπάροχα το τραπέζι.

Την Παρασκευή στις 8:30 αναχωρήσαμε για το ΚΠΕ Μουζακίου όπου παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα: «Αειφόρος …τουρισμός» και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή  Κορώνης και τη Λίμνη Πλαστήρα.

Στις 14: 00 αναχωρήσαμε για τα Μετέωρα και επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου. Τα μετέωρα οφείλουν το όνομά τους στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, κτήτορα της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο), ο οποίος ονόμασε έτσι τον «πλατύ λίθο›, στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344.

Τα έξι επισκέψιμα μοναστήρια των Μετεώρων, είναι σήμερα αναστηλωμένα και με συντηρημένο στο μεγαλύτερο μέρος τους τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο. Το 1989 η Unesco ενέγραψε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ως ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και φυσικό αγαθό.

Στις 17:30 επιστρέψαμε στα Τρίκαλα για να επισκεφτούμε τον Μύλο των ξωτικών και λίγο αργότερα να απολαύσουμε το μεγαλύτερο φυσικό δένδρο της Ελλάδας και τα βεγγαλικά στην πιο όμορφη πόλη της Ελλάδας τα ωραία Τρίκαλα. Στη συνέχεια το βράδυ ευχηθήκαμε “Χρόνια Πολλά” στον Ανδρέα, τον Διευθυντή του Κυπριακού σχολείου για την ονομαστική του εορτή !!!  Έφτασε η τελευταία μέρα Σάββατο 1 Δεκεμβρίου  2018 δύσκολη μέρα τα μάτια όλων βούρκωσαν. Στις  10:30 οι φίλοι μας αναχώρησαν από το ΚΤΕΛ για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Αγκαλιές – δάκρυα – υποσχέσεις …αυτό είναι το χρυσοπράσινο φύλλο ….

Καλό ταξίδι !!! Παιδιά

Καλό ταξίδι !!! Συνάδελφοι θα μας λείψετε !