Mαρία Μπίλλη- Ψήφισμα για την Αγία Σοφία προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας

ΠΡΟΤΑΣΗ  ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ  ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΙΛΛΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ  ΣΟΦΙΑΣ  ΣΕ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ  ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Με αφορμή την απόφαση των  τουρκικών αρχών  για την μετατροπή  της Αγίας Σοφίας  , Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αλλά πρωτίστως διαχρονικό Σύμβολο του Χριστιανισμού ,της Ορθοδοξίας  και του Ελληνισμού  σε ισλαμικό τέμενος, καταθέτουμε πρόταση έκδοσης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας Ψηφίσματος προς την Ελληνική Πολιτεία  ενάντια στην επονείδιστη αυτή πράξη από πλευράς Τουρκίας που σηματοδοτεί δυσοίωνες εξελίξεις για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.
Δίχως αμφιβολία η αυθαίρετη και αποτρόπαια αυτή ενέργεια της γειτονικής χώρας αποτελεί ράπισμα σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο , στους Διεθνείς Οργανισμούς, ΟΗΕ ,ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση και στο σύνολο του Αραβικού κόσμου.
Ως Έλληνες ωστόσο δεν τρέφουμε την ψευδαίσθηση ό,τι η αναθεωρητική Τουρκία θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και την έννομη τάξη.Δεν το πράττει αμφισβητώντας την Συνθήκη της Λωζάννης( 24 .07.1923) καθώς και το Νομικό Καθεστώς των Νήσων του  Αιγαίου όπως αυτό διαμορφώθηκε με βάση  το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις επιθυμώντας  κατά αυτόν τον τρόπο να σύρει την Ελλάδα σε επαίσχυντο διάλογο και υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Δεν το πράττει όσο η παράνομη Κατοχή της Κύπρου μας -που διαιρεί το νησί στα δύο -συνεχίζεται για 46 ολόκληρα χρόνια παρά τα εις βάρος της ψηφίσματα και καταδικαστικές αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.
Δεν το πράττει όσο συνεχίζονται οι εντάσεις  και οι προκλήσεις στο Αιγαίο που οδήγησαν το 1996 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ -Σημίτη στην Κρίση των Ιμίων ,όταν έπεσαν ηρωϊκά  επιτελώντας το καθήκον τους στο Έθνος τρεις  Έλληνες Αξιωματικοί .Και το Αιγαίο γκρίζαρε.
Δεν το πράττει η Τουρκία  όταν η αναθεωρητική , εξωτερική της πολιτική  στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σηματοδοτεί νέους κύκλους εντάσεων και η πολύπαθη ειρήνη  εξοστρακίζεται με τις εισβολές της σε Συρία και Λιβύη.
Απέναντι σε όλες αυτές τις τουρκικές προκλήσεις -διεκδικήσεις και με αφορμή  την  μετατροπή της Αγίας Σοφίας  σε ισλαμικό τέμενος καθώς και σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες απειλές της γείτονος σε Ελλάδα και Κύπρο για το μοίρασμα του Ελληνικού Αιγαίου  και των πλούσιων κοιτασμάτων του  που εντείνονται ,  η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει άμεσα σκληρά αντίποινα κατά των Τούρκων ως αποτρεπτικά μέσα αυτής της απόφασης.
Η έκδοση ψηφίσματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας έναντι στην ανθελληνική και παράνομη ενέργεια των Τούρκων πρέπει να περιλαμβάνει:
● Ουσιαστική εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης που προβλέπει  ίσο αριθμό αντίστοιχων πληθυσμών στις δύο χώρες.
● Ματαίωση της  έναρξης λειτουργίας του    ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα το οποίο κατασκευάζεται με έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου.
● Σφράγισμα  του τουρκικού προξενείου στην  Κομοτηνή , η δράση του οποίου υπερέβη  τον ρόλο μιας διπλωματικής αποστολής .Απέλαση σε όλους τους τούρκους “διπλωμάτες”.
● Το σπίτι -μουσείο του σφαγέα του  Ελληνισμού Μουσταφά Κεμάλ να μετατραπεί σε Κέντρο Ποντιακού και Μικρασιατικού Πολιτισμού .
● Άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ με την Κύπρο και επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 Ναυτικά μίλια όπως επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας .
● Να καταργηθούν άμεσα τα επιδόματα στους μουσουλμάνους λαθρομετανάστες και η εγκατάστασή τους  σε όλο τον Ελλαδικό χώρο .Άμεση απέλαση στις χώρες καταγωγής τους.Φύλαξη των συνόρων όπως  πράττουν όλα τα Έθνη που σέβονται τους πολίτες τους.
● Όχι στη ισλαμοποίηση της  Πατρίδας μας , προστασία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.
●  Να στηριχθεί η Ελληνική Οικογένεια  και να δοθούν κίνητρα  για να μην γίνουν οι Έλληνες μειοψηφία στον τόπο τους.
● Ενίσχυση , αναβάθμιση και στήριξη του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων.
Υιοθέτηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Κύπρο.
● Όχι στην πολιτική υποταγής στον Ερντογάν .Η Ελλάδα να ασκήσει επιτέλους ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή και όχι  να αποτελεί δορυφόρο  ξένων  δυνάμεων που επιδιώκουν νέες “Πρέσπες” στην πανάρχαια θάλασσα του Αιγαίου.
Η Αγία Σοφία  , μνημειώδες Σύμβολο της Ορθόδοξης Πίστεως και του Ελληνικού Πνεύματος , νομοτελειακά  μας καθοδηγεί:
Όχι μόνο “πάλι με χρόνια με καιρούς” αλλά και ” Την Πατρίδα  ουκ  ελάσσω παραδώσω”.
Μαρία Μπίλλη
Περιφερειακή  Σύμβουλος Θεσσαλίας