Μαγνητική Τομογραφία- Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για την εξέταση που σώζει ζωές

Η μαγνητική τομογραφία αποτελεί μια εξαιρετικά βοηθητική εξέταση, που συμβάλλει στη διάγνωση παθήσεων και προβλημάτων. Αποτελεί μη επεμβατική τεχνική ιατρικής απεικόνισης και προσφέρει λεπτομερείς εικόνες του σώματος και της φυσιολογίας του ανθρώπου.

Τμήματα Μαγνητικής Τομογραφίας

Η μαγνητική τομογραφία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων που αφορούν σε πολλά μέρη και όργανα του ανθρωπίνου σώματος.

Εξαιρετικά σημαντικές κατηγορίες που προλαμβάνουν σοβαρά προβλήματα είναι η απεικόνιση του πεπτικού, όπως άνω κοιλιακή χώρα, απεικόνιση μυοσκελετικού συστήματος, ογκολογία, καρδιαγγειακό σύστημα, απεικόνιση ουροποιητικού, γυναικολογική απεικόνιση, μαγνητική μαστογραφία, μαγνητική τομογραφία καρδιάς, κεντρικό νευρικό σύστημα και παιδιατρική.

Διαδικασία Μαγνητικής Τομογραφίας

Η διαδικασία που ακολουθείται κατά την εξέταση είναι συγκεκριμένη και απλή. Ο ιατρός θα σας ζητήσει να ξαπλώσετε σε ένα ει

δικό κρεβάτι, που αποτελεί και σημαντικό κομμάτι του μαγνητικού τομογράφου. Συνήθως χορηγούνται στον εξεταζόμενος ωτοασπίδες, ώστε να μην ενοχλείται από τον θόρυβο που προέρχεται από τον μαγνητικό τομογράφο, ο οποίος είναι και φυσιολογικός.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός βρίσκεται σε ξεχωριστό δωμάτιο ώστε να ελέγχει την καθαρότητα των εικόνων που παράγονται κατά την εξέταση και σας δίνει κάποιες οδηγίες.

Διάρκεια Εξέτασης

Μία σάρωση, όπως και ονομάζεται η εξέταση σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος, διαρκεί κατά μέσο όρο 15 λεπτά! Ο χρόνος μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τα σημεία της εξέτασης.

Προετοιμασία για τη Μαγνητική Τομογραφία

Η εξέταση της μαγνητικής τομογραφίας περιλαμβάνει και μια συγκεκριμένη προετοιμασία, που είναι πολύ απλή. Το μόνο που πρέπει να κάνετε πριν την είσοδό σας στον μαγνητικό τομογράφο είναι να αφαιρέσετε από πάνω σας όλα τα μεταλλικά αντικείμενα , ώστε να μην παραποιηθούν τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Η παραπάνω διαδικασία ισχύει για όλες τις κατηγορίες μαγνητικής τομογραφίας. Ωστόσο μπορεί να υπάρξουν κι άλλα μικρά βήματα (πχ να είστε νηστικοί κάποιες ώρες πριν), ανάλογα με το είδος της εξέτασης. Αυτές είναι συγκεκριμένες πληροφορίες που θα λάβετε από τον γιατρό σας, πριν τη διαδικασία.