Γράφει ο Σταύρος Λυγερός
Ακόμα κι όσοι έτρεφαν ψευδαισθήσεις υποχρεώνονται να αποδεχθούν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει αποτύχει να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά και να σταθεροποιήσει την πραγματική οικονομία. Το αδιέξοδο επεκτείνει και εντείνει την κοινωνική δυσαρέσκεια, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, οξύνει τις ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις και, κυρίως, φέρνει την κοινωνία ένα βήμα πιο κοντά σε τυφλές αντιδράσεις.
Το ναυάγιο της πολιτικής, που ασκείται στο όνομα του Μνημονίου, δεν το χρεώνεται μόνο η κυβέρνηση. Το χρεώνεται και η Τρόϊκα. Αυτός είναι ο λόγος, που στα ηγετικά κλιμάκιά της το κλίμα για το Γιώργο Παπανδρέου είναι από κριτικό έως απορριπτικό. Κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση για μη τήρηση των δεσμεύσεών της, για ανικανότητα, ακόμα και για απροθυμία λήψης δραστικών μέτρων. Το αποτέλεσμα είναι το τελεσίγραφο που έστειλε το Eurogroup την περασμένη Δευτέρα.
Η κριτική της Τρόϊκας προς το Γιώργο Παπανδρέου και τους υπουργούς του είναι βάσιμη, αλλά υποκρύπτει και την πρόθεσή της να αρνηθεί τις δικές της ευθύνες. Οι κηδεμόνες αποδίδουν το ναυάγιο όχι στο Μνημόνιο, αλλά στην πλημμελή εφαρμογή του. Στην πραγματικότητα, όμως, και η συνταγή είναι λάθος και ο «μάγειρας» πολύ κακός.
Την ώρα που η κοινωνία έχει μεγαλύτερη, παρά ποτέ, ανάγκη να πιστέψει ότι υπάρχει χαραγμένη ρότα και ικανός καπετάνιος στο τιμόνι, η κρίση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση οξύνεται. Τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού εδραιώνεται η εντύπωση ότι είναι ένα ανομοιογενές τσούρμο, στο οποίο κυριαρχούν ερασιτέχνες ή τουλάχιστον ανεπαρκείς για τη σημερινή κρίσιμη συγκυρία.
Η ασταθής πολιτική ισορροπία και οι αποκλίσεις από τους στόχους αφήνουν περιθώρια στην Τρόϊκα να επηρεάσει τις εξελίξεις. Μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει κυβερνητικό σχήμα της επιλογής της, αλλά μπορεί να ασκήσει εκβιασμό. Όχι μόνο για να πιέσει ασφυκτικά την παραπαίουσα κυβέρνηση Παπανδρέου να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις κλπ. Παραλλήλως, απαιτεί από την αξιωματική αντιπολίτευση να συμφωνήσει στο νέο Μνημόνιο. Ο Αντώνης Σαμαράς, όμως, έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του κι αυτή είναι αρνητική. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πρόωρες εκλογές έρχονται ένα βήμα πιο κοντά.