«Μάχη» Σκρέκα με Στουρνάρα για τους αγρότες

antok2

Ο βουλευτής Ν. Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Σκρέκας, συνέταξε επιστολή συγκεκριμένων προτάσεων για το φορολογικό των αγροτών, την οποία συνυπέγραψαν δεκατέσσερις (14) βουλευτές και την οποία παρέδωσαν στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, για τους αγρότες.

Ο κ. Κ. Σκρέκας σημειώνει ότι «οφείλουμε να δούμε τα προβλήματα των αγροτών, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής κοινωνίας, με την απαραίτητη ευαισθησία. Ζητούμε οι φορολογικές αλλαγές από τη μια πλευρά να είναι δίκαιες και να μην διακινδυνεύουν την εξαφάνιση του αγροτικού τομέα της χώρας μας και από την άλλη πλευρά να μην προκαλούν τον υπόλοιπο Ελληνικό πληθυσμό που θεωρεί ότι ο Έλληνας αγρότης τυγχάνει κραυγαλέων προνομιακών φορολογικών ρυθμίσεων.
Επιμένουμε σε δίκαιη κατανομή των βαρών και ζητούμε την ουσιαστική στήριξη του αγροτικού κόσμου».
Με επικεφαλής τον κ. Κώστα Σκρέκα οι βουλευτές επισκέφτηκαν τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα στο γραφείο του και έπειτα από ανοιχτή συζήτηση του κατέθεσαν και εγγράφως τις προτάσεις τους. Αναλυτικά:
«Κύριε Υπουργέ,

Την περίοδο που διανύουμε επικρατεί έντονη αβεβαιότητα και σύγχυση αναφορικά με την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών. Την αβεβαιότητα αυτή επιτείνει η καθυστέρηση στην έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου που θα έδινε απαντήσεις στα εύλογα και δίκαια ερωτήματα των ανθρώπων που επιβιώνουν εργαζόμενοι κάτω από αντίξοες συνθήκες στην Ελληνική ύπαιθρο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αγροτικός τομέας συμμετέχει κατά περίπου 4% στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας, και απασχολεί το 12% του ενεργού πληθυσμού, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στην χώρα μας η κατά αγρότη καλλιεργούμενη έκταση είναι από τις μικρότερες στην Ευρώπη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής πραγματικότητας αλλά και για τον στρατηγικό σχεδιασμό που πρέπει να υλοποιηθεί ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και ευημερία κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα αγρότη.

Σας παραθέτουμε λοιπόν τις παρακάτω συγκεκριμένες προτάσεις ώστε οι επερχόμενες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών, από τη μια πλευρά να είναι δίκαιες και να μην διακινδυνεύουν την εξαφάνιση του αγροτικού τομέα της χώρας μας και από την άλλη πλευρά να μην προκαλούν τον υπόλοιπο Ελληνικό πληθυσμό που θεωρεί ότι ο Έλληνας αγρότης τυγχάνει κραυγαλέων προνομιακών φορολογικών ρυθμίσεων.

Για όλα τα παραπάνω προτείνουμε τα εξής:
1. Έκπτωση φόρου εισοδήματος 2100 ευρώ όπως ακριβώς ισχύει και για τους ελευθέρους επαγγελματίες που εκδίδουν τιμολόγια σε έναν μόνο προμηθευτή ή σε μέχρι τρεις, με τον τζίρο σε έναν από τους τρεις να αποτελεί τουλάχιστον το 70% του συνολικού τζίρου του επαγγελματία.
2. Συνυπολογισμός στο κόστος των παραγόμενων προϊόντων όλων των εξόδων που πραγματοποιούνται ακριβώς για την παραγωγή των εν λόγω αγροτικών προϊόντων όπως: έξοδα για πετρέλαιο κίνησης αγροτικών μηχανημάτων, ηλεκτρική ενέργεια για πότισμα και άντληση υδάτων, ενέργεια από άλλες πηγές για θέρμανση θερμοκηπίων, αναλώσιμα είδη πλαστικά κ.λ.π, συντηρήσεις μηχανημάτων και παγίου εξοπλισμού, έξοδα μεταφοράς πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, παροχής υπηρεσιών από τρίτους όπως όργωμα κ.α., αδειών και άλλων συμβουλευτικών εργασιών από γεωπόνους, ασφάλειες κλπ, γενικά πρώτες ύλες σπόρους κ.α., έξοδα υποδοχής φιλοξενίας αλλά και έρευνας αγοράς για διάθεση των προϊόντων κ.α. τόκοι επαγγελματικών δανείων κίνησης (καλλιεργητικά δάνεια) ή παγίου εξοπλισμού, αποσβέσεις παγίων, μηχανημάτων και κινητών κτιρίων-αποθηκών κ.λ.π. όπως ακριβώς ισχύει για τους ελευθέρους επαγγελματίες και επιτηδευματίες όλων των υπολοίπων κλάδων.
3. Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του συνολικού κόστους ασφάλειας υγείας και σύνταξης όπως ακριβώς ισχύει για όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες και επιτηδευματίες από φέτος.
4. Πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο να παράγουν τα μέλη της ίδιας οικογένειας σε κοινά χωράφια που είναι όμως δηλωμένα σε ένα μέλος, όπως για
παράδειγμα στον πατέρα. Επειδή υπάρχουν δυσκολίες στο μοίρασμα των χωραφιών και των δικαιωμάτων επιδοτήσεων που είναι συνδεδεμένα με τα εν λόγω χωράφια προτείνουμε το φορολογητέο εισόδημα να μοιράζεται αναλογικά στα απασχολούμενα μέλη (συγγενείς 1ου βαθμού) της οικογένειας, όταν για κάθε ένα από τα μέλη το αναλογούν εισόδημα που προκύπτει από τις αγροτικές εργασίες αποτελεί τουλάχιστον το 70% του συνολικού εισοδήματος που δηλώνει.

Όπως είναι κατανοητό κύριε Υπουργέ προτείνουμε να εφαρμοστούν για τους αγρότες αυτά που ισχύουν και για τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες και έτσι να εφαρμοστεί το αυτονόητο, δηλαδή ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα προστατέψει τον Έλληνα αγρότη αλλά δε θα προκαλέσει την οργή των υπόλοιπων επαγγελματιών για προνομιακή μεταχείριση».

antok1

.