Μ. Βαρδούλης: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η βιώσιμη ανάπτυξη και τα κριτήρια ESG

Ο καθοριστικός ρόλος του Επιμελητηρίου στην ενημέρωση των μελών του.

Του Μιχαήλ Βαρδούλη

Πολιτικού Μηχανικού M.Sc

Α’ Αντιπροέδρου Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας

Υποψηφίου στο Εμπορικό Τμήμα του Επιμελητηρίου Τρικάλων

με το συνδυασμό «Σύγχρονο Επιμελητήριο» με επικεφαλής τον κ. Β. Γιαγιάκο

 

Οι σύγχρονες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις διαδραματίζουν ένα ρόλο σύνθετο σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον στο οποίο συνυπάρχει η γεωπολιτική αστάθεια, η κλιματική αλλαγή, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης και η αναγκαιότητα για ανταγωνιστικότητα, ψηφιοποίηση, βιωσιμότητα, εταιρική κοινωνική ευθύνη και πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων.

Ο όρος εταιρική κοινωνική ευθύνη αναφέρεται στις ενέργειες των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, επηρεάζοντας και επηρεαζόμενες από τα δεδομένα της εποχής και του χώρου δράσης τους. Οφείλουν επομένως να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί, απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Το Μάϊο του 2007 το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας πρωτοπόρησε και με την υπ’ αριθ. 559/31.05.2007 απόφαση του πρότεινε ομόφωνα, και η Γενική Συνέλευση της 7ης Ιουνίου 2007 αποδέχθηκε επίσης ομόφωνα την καθιέρωση στη Διανομή Κερδών, Πόρου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ίσου με το 2% των κερδών μετά την αφαίρεση των Αποθεματικών και Φόρων με κατεύθυνση τον  Άνθρωπο, το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό σε μια δράση  κάθε φορά ώστε να είναι αποτελεσματική.

Το Σεπτέμβριο του 2015 η υιοθέτηση της Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, αποτελεί ορόσημο για τη διεθνή κοινότητα καθώς για πρώτη φορά τέθηκαν διεθνώς «οικουμενικοί» στόχοι, τους οποίους καλούνται να υλοποιήσουν όλες οι χώρες από κοινού, τόσο ανεπτυγμένες όσο και αναπτυσσόμενες.

Στο πλαίσιο αυτό και ως αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) 2022/2464 για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD) εισάγει λεπτομερέστερες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων. Οι εταιρείες που θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής θα πρέπει να υποβάλλουν ετήσια αναφορά στην έκθεση διαχείρισης σχετικά με θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (ESG) καθώς και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η οδηγία εισάγει έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό που απαιτεί από τις μεγάλες εταιρείες να αξιολογούν όχι μόνο τις δικές τους δραστηριότητες αλλά και τις επιπτώσεις και τους κινδύνους σε όλη την αλυσίδα αξίας τους η οποία περιλαμβάνει συνεργάτες και προμηθευτές τους που είναι κατά κανόνα μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά συνέπεια οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να ενημερωθούν έγκαιρα τόσο για τα δεδομένα και τις πληροφορίες που θα πρέπει να παρέχουν όσο και για τις απαραίτητες δράσεις για τη βελτίωση της δικής του θέσης με βάση τα κριτήρια ESG. Κριτήρια που έχουν ήδη υιοθετηθεί από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις.

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλ: (+30) 6937358478

email: vardoulis@hotmail.com

Facebook: Michail Vardoulis