Λικέρ με πράσινες ελιές

«Δεν είναι παραδοσιακό, δεν το κάναμε στα σπίτια μας αυτό το λικέρ», λέει η Γιώτα Κουφαδάκη, που ξεκίνησε να το φτιάχνει στην Μπουκαδούρα, το εστιατόριο που διατηρούσε στην ακτή Ελιάς στη Σιθωνία, δοκιμάζοντας καινούργιες γεύσεις. Κάθε τι που μύριζε, κάθε τι που έβρισκε στους κήπους και στα χωράφια ήθελε να το κάνει λικέρ. Έγιναν ένα παιχνίδι πειραματισμού και ανακάλυψης και για την ίδια, και για τους πελάτες. Το λικέρ από πράσινη ελιά το ετοιμάζει στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Θα χρειαστούν 30′ προετοιμασία, 3 μήνες αναμονή. Σύνολο: 3 μήνες και 30′.

Υλικά

Βάρος: Περίπου 1,5 λίτρο

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το λικέρ με πράσινες ελιές πλένουμε τις ελιές και τις στεγνώνουμε. Τις χαράζουμε σε 2 σημεία με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξυραφάκι, χωρίς να φτάσουμε στο κουκούτσι.
  2. Τις βάζουμε σε καθαρό γυάλινο βάζο μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σιρόπι.
  3. Κλείνουμε καλά με το καπάκι και τα αφήνουμε για 30 μέρες σε σκιερό μέρος, ανακινώντας το βάζο 2-3 φορές την εβδομάδα.
  4. Μετά τις 30 μέρες σουρώνουμε καλά το υγρό σε άλλο, καθαρό βάζο.
  5. Ξανασουρώνουμε το υγρό, φιλτράροντάς το με διπλό τουλπάνι ή με το χάρτινο φίλτρο του καφέ.
  6. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, ανακατεύοντας 1-2 φορές μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  7. Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  9. Το ενώνουμε με το σουρωμένο ποτό, το ανακατεύουμε, το βάζουμε σε γυάλινο δοχείο και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 2 μήνες.
  10. Μετά την πάροδο των 2 μηνών, το λικέρ είναι έτοιμο.

Πηγή: Γαστρονόμος