Τα νήπια που παίζουν με τα κινητά και τα τάμπλετ των γονιών τους φαίνεται ότι κοιμούνται λιγότερο απ’ ό,τι όσα δεν τα πιάνουν στα χέρια τους, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 715 μωρά ηλικίας 3 έως 36 μηνών ανακάλυψαν πως κάθε ώρα ενασχόλησης με αυτά σχετίζεται με 15 λεπτά λιγότερο ύπνο.
Ταυτοχρόνως, όμως, τα μωρά που παίζουν με τις οθόνες αφής αναπτύσσουν καλύτερα τις λεπτές κινητικές ικανότητές τους, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Scientific Reports.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου, το 75% των νηπίων χρησιμοποιούσαν οθόνες αφής σε καθημερινή βάση, με το ποσοστό αυτό να είναι 51% στις ηλικίες 6-11 μηνών και 92% στις ηλικίες 25-36 μηνών.
Τα βρέφη και τα νήπια που έπαιζαν με τις οθόνες αφής κοιμόντουσαν λιγότερο τη νύκτα και περισσότερο την ημέρα, ενώ συνολικά έχαναν 15 λεπτά ύπνου για κάθε ώρα παιχνιδιού στο κινητό ή/και στο τάμπλετ.
«Φαινομενικά δεν είναι τεράστια απώλεια για κάποιον που κοιμάται μεταξύ 10 και 12 ωρών το 24ωρο, αλλά στην πραγματικότητα κάθε λεπτό είναι σημαντικό για την ομαλή ανάπτυξη των βρεφών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τιμ Τζ. Σμιθ, λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου.
Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που διεξάγεται για το όλο θέμα και τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες. Υποδηλώνει, όμως, ότι το παιχνίδι σε οθόνες αφής επηρεάζει με κάποιον τρόπο τον ύπνο και δεν αποκλείεται να σχετίζεται με πιθανά προβλήματα σε αυτόν, εκτίμησε ο δρ Σμιθ.
Τα προβλήματα ύπνου είναι πολύ συνηθισμένα στα παιδιά, καθώς προσβάλλουν το 20-30% από αυτά στην νηπιακή και προσχολική ηλικία, γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Πηγή : Web Only