Λειψυδρία: Οι 5 βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού

Αγώνα ταχύτητας έως τον Σεπτέμβριο θα κάνει η κυβέρνηση, με σκοπό να παρουσιάσει ένα συνολικό πακέτο βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα υπάρξουν μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, αλλά και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις με ορίζοντα τριακονταετίας

Στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη παρουσιάστηκαν από τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη στους συναρμόδιους υπουργούς και στον πρωθυπουργό η συνολική έκταση του προβλήματος και οι αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να δρομολογήσει η κυβέρνηση για να μην επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση. Αλλωστε είναι ήδη άσχημη και βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη. Το ισοζύγιο των υδάτων παρουσιάζει ένα έλλειμμα της τάξης του 20%, δηλαδή οι εισροές νερού (π.χ. από βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις) είναι κατά 20% μικρότερες από την κατανάλωση.

Αν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις, αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει στο 45% μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων, με δεδομένο ότι οι ταμιευτήρες στα φράγματα και στις τεχνητές λίμνες εμφανίζουν τη χαμηλότερη στάθμη των τελευταίων χρόνων. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια δέσμη μέτρων, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η δημιουργία ενός κεντρικού φορέα διαχείρισης των υδάτων στη θέση των 739 -δημοτικών κυρίως εταιρειών ύδρευσης που έχει σήμερα η χώρα.

Η δημιουργία ενός κεντρικού φορέα και οι συγχωνεύσεις εταιρειών ύδρευσης κρίνονται αναγκαίες για να υπάρξουν ορθολογική διαχείριση των υδάτων, συντονισμός, κεντρικός έλεγχος και εποπτεία και κυρίως για να ανακαινιστούν τα δίκτυα ύδρευσης. Στόχος είναι να περιοριστούν οι τεράστιες απώλειες που εμφανίζουν σήμερα τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης και οι οποίες κυμαίνονται στο 40% (ύδρευση) και έως το 60% (άρδευση).

Ο περιορισμός των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, αφού πρόκειται για το ένα από τα δύο σημεία που μπορεί να έχει ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση. Η κλιματική αλλαγή και το ύψος των βροχοπτώσεων δεν μπορούν να ελεγχθούν από τον ανθρώπινο παράγοντα, ο περιορισμός των απωλειών στα δίκτυα είναι όμως εφικτός από την κυβέρνηση. Εννοείται, ότι στο κυβερνητικό σχέδιο η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα έχουν κεντρικό ρόλο, ενώ εξετάζεται και η εμπλοκή της ΔΕΗ, που έχει μεγάλη τεχνογνωσία και γνώση της διαχείρισης δικτύων, στον φορέα που θα κάνει τις συγχωνεύσεις σε όλη τη χώρα και θα υλοποιήσει τα αναγκαία μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, η ΔΕΗ θα συμμετάσχει σε όποιον φορέα δημιουργηθεί με μειοψηφικό μερίδιο, αφού, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη, το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και πόρος ζωτικής σημασίας και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Εως τον Σεπτέμβριο που θα παρουσιαστούν τα πρώτα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη λειψυδρία θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει και οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους δήμους, στους οποίους ανήκουν οι περισσότερες από τις εταιρείες ύδρευσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι πέντε βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη λειψυδρία είναι:

  • Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο το αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις.
  • Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρών και μεγάλων.
  • Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες, σε συνδυασμό με την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
  • Νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού (αφαλάτωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση).

Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σημαίνει ότι από το φθινόπωρο, ειδικά στην Αττική, θα ξεκινήσουν καμπάνιες για οικονομία στο νερό και για περιορισμό στη χρήση του. Οι συνθήκες το επιβάλλουν, καθώς η Αττική έχει νερό για 200 έως 250 ημέρες, αναλόγως του μεγέθους των διαρροών του δικτύου. Τα αποθέματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανέρχονται σε 531 εκατ. κυβικά μέτρα, λιγότερο από το σχεδόν μισό του μέσου όρου των προηγούμενων ετών.

«Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό»

«Η Μεσόγειος είναι στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής και η Ελλάδα είναι 19η στον κόσμο σε κίνδυνο λειψυδρίας», δηλώνει στην «R» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης.

«Η κυβέρνηση όλα τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει εκατοντάδες διαφορετικά έργα ύδρευσης και άρδευσης. Είναι όμως προφανές ότι χρειαζόμαστε μια ολιστική προσέγγιση και γι’ αυτό ακριβώς θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας τον Σεπτέμβριο. Θα είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία θα αφορά τόσο επείγουσες δράσεις του επόμενου εξαμήνου όσο και μεσομακροπρόθεσμες, με ορίζοντα τριακονταετίας. Στην προσπάθεια αυτή χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα έργα δίνοντας έμφαση στις αφαλατώσεις και σε projects που θα σχετίζονται με την επαναχρησιμοποίηση του νερού για άρδευση. Επιπλέον, μια παράμετρος που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε είναι ο κατακερματισμός των δραστηριοτήτων.

Είναι αδιανόητο ότι σήμερα έχουμε 739 διαφορετικούς φορείς σε όλη τη χώρα που ασχολούνται με την ύδρευση, την άρδευση και την αποχέτευση. Σε κάθε περίπτωση, επειδή ήδη πριν καν παρουσιάσουμε το σχέδιό μας, ορισμένοι έχουν αρχίσει να διαδίδουν fake news, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Το θέμα αυτό είναι κοινωνικό και εθνικό και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε όλοι με τη σοβαρότητα που του αρμόζει. Και να κάνουμε μια συζήτηση επί των πραγματικών δεδομένων και όχι επί φαντασιώσεων. Εχουμε υποχρέωση άλλωστε απέναντι στα παιδιά μας να τους εξασφαλίσουμε ένα ποιοτικό μέλλον», τονίζει.

realnews.gr