«Λευκός χρυσός» το γάλα – Εκτίναξη της τιμής και στη Θεσσαλία

Σε συμφωνίες για την πώληση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος 2022-2023 προχωρούν αυτό το διάστημα οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η τιμή στο πρόβειο γάλα αναμένεται να αγγίξει το 1,70 Ευρώ, ενώ το γίδινο ίσως ξεπεράσει για λίγα λεπτά το ένα Ευρώ.

Την ίδια ώρα κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως η άνοδος στην τιμή του γάλακτος που μοιραία συμπαρασύρεται από την αύξηση του κόστους παραγωγής, θα εκτοξεύσει και την τιμή της φέτας η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα ίσως αγγίξει και τα δεκαπέντε ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Formedia.gr  η παραγωγή γάλακτος σε επίπεδο Θεσσαλίας αναμένεται σημαντικά μειωμένη εξαιτίας του γεγονότος της μείωσης του αριθμού των αιγοπροβάτων μίας και αρκετοί κτηνοτρόφοι τα οδηγούν στο σφαγείο καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος συντήρησης τους.

Οι κτηνοτρόφοι βλέπουν καθημερινά τα έξοδα τους να αυξάνονται και τους κόπους τους να μην ανταμείβονται ενώ υποστηρίζουν πως για τους ίδιους δεν έχει προβλεφθεί κάποιος μηχανισμός στήριξης στον οποίο θα μπορούσαν να ακουμπήσουν για να εξακολουθήσουν την άσκηση του δύσκολου αυτού επαγγέλματος.