Λευκάδα: Το «στεριανό» νησί, το «διαμάντι» του Ιονίου

Η Λευκάδα των ποιητών και των λογίων. Των ρεκόρ και του απέραντου γαλάζιου. Η Λευκάδα με το άλλο μπλε της θάλασσας. Με τα πεύκα να υποκλίνονται στα κύματα. Η Ομηρική Ιθάκη. Πρωτοπόρος στον πολιτισμό. Με τα μονόξυλα τους έρημους αλήτες στο μώλο. Η Λευκάδα των παιδικών μας χρόνων. Η μεγάλη ερωμένη. “Η αβασίλευτη στο πέλαο δόξα`, του Σικελιανού.

Η Λευκάδα της καρδιάς μας. Με τις μοναδικές ομορφιές, τη καταπράσινη φύση, τον πολιτισμό της, την παράδοσή και τους ανθρώπους της. Όσοι έρχονται στη Λευκάδα είναι σίγουρο ότι θα ξαναγυρίσουν. Γιατί η Λευκάδα είναι μάγισσα. Σε κερδίζει, σε αιχμαλωτίζει. σε καθηλώνει.

Πολλά είναι τα μοναδικά της πλεονεκτήματα. Καταρχάςείναι η πλωτή γέφυρα του νησιού το οποίο το καθιστά γενικότερα προσβάσιμο για τον επισκέπτη, από οποιοδήποτε μέρος κι αν έρχεται, ο οποίος ταυτόχρονα κερδίζει χρόνο και χρήματα γιατί δεν επιβαρύνεται με έξοδα φέρρυ – μπόουτ. Επίσης γιατί οι παραλίες του νησιού (Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Κάθισμα, Αγιοφίλι, Γύρα, Αη Γιάννης κα) είναι από τις πιο όμορφες της Μεσογείου ενώ τα Πριγκηπονησσα (ένα σύμπλεγμα νησιών απέναντι από το Νυδρί) είναι απείρου κάλους(σ.σ. μεταξύ αυτών και η Μαδουρη του Βαλαωρίτη και ο Σκορπιός του Ωνάση). Ελάτε λοιπόν να κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στη δική μου Λευκάδα. Να μυρίσουμε τον οργισμένο μάραθο του Κάστρου, να χαθούμε στα κύματα της Νηράς και να “ακούσουμε“ τη συναυλία της αρμύρας και του πεύκου:

1: Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ: Η Λευκάδα φημίζεται για τις φθηνές ταβέρνες (σε σύγκριση με άλλους τουριστικούς προορισμούς)με μοναδικές γεύσεις. Βουνό και θάλασσα συνδυάζουν ένα γαστρονομικό μωσαϊκό. Από καλαμάρι γόνο μέχρι φρυγαδέλι και από αλανιάρες τσιπούρες μέχρι αρνί στα κληματόφυλλα.

ΠΟΛΗ: Στην πόλη της Λευκάδα τα πρωτεία κατέχουν τα `Επτάνησα“, διπλά στην κεντρική πλατεία, με 15 μαγειρευτά φαγητά και σπεσιαλιτε τις σαρδέλες στα κάρβουνα. Ο Γιώργος Σολδάτος και η γυναίκα του η Χριστίνα- πάντα με το χαμόγελο- σας περιμένουν. Ταβέρνα με καντάδες έχει ο “Ρεγάντος“(σε καντούνι της πόλης). Μαγειρευτάέχει και η `Μαργαρίτα` `στολιμάνι.Στο παγωτό ξεχωρίζει ο `Σταυρακας΄` (στην κεντρική αγορά της πόλης ).

ΛΥΓΙΑ΅: Η φημισμένη ψαροταβέρνα του `Γιάννη`, στο γραφικό ψαροχωρι της Λυγιας. ικανοποιεί τις απαιτήσεις όλων. Βρίσκεταιδίπλα στη θάλασσα και πολλοί λένε ότι οποίος δεν πήγε στον Γιαννη δεν γνώρισε τη Λευκάδα“. Και δεν ειναι υπερβολή αν ληφθεί υπόψινότι δεν υπάρχειντόπιος ή ξένος τουριστικός οδηγός που να μην εχει τον `Γιαννη“ στις προτάσεις του. Ψάρια, καλαμάρια και γενικά όλα τα θαλασσινά φρέσκα και σε λογικές τιμές. Κι όχιμόνο. Η ταβέρνα προσφέρει σπιτικές πατάτες, μοναδικάκρέατα και μαγειρευτά (σε πλούσιες μερίδες)ενώ στο τέλος προσφέρονται γλυκά ταψιού με το καλλίτερο γαλακτομπούρικο. Ζητηστε από τον Γιαννη(Λογοθέτη)να σας φτιάξει κόκορα αλανιάρη μακαρονάδα με χοντρό μακαρόνι.

Ιδιαίτερα γραφικη ειναι και η παραθαλάσσια “Ανάσα του Ζορμπά` στη Νικιάνα με φρέσκο ψάρι αλλα και ο ΄Μηνάς΄στην περιοχή Μαγεμένου(δίπλα στη Νικιάνα).

ΣΥΒΟΤΑ:Η «Σπυριδούλα» Ψαροταβέρνα από το 1970, δίπλα στις ψαροταβέρνες με επιλογή την αστανομακαρονάδα και ο «Σταύρος» στο λιμανάκι με φρέσκα θαλασσινά.

ΤΣΟΥΚΑΛΑΔΕΣ«Η Ελιά»: Από τις καλύτερες ταβέρνες για ψητά και μαγειρευτά στο νησί. Σπεσιαλιτέ το αρνί στα κλιματόφυλλα.

ΚΑΘΙΣΜΑ(παράλια): Το ΄“Μονάτο“ παίζει χωρίς αντίπαλο. Με τοπικη κουζίνα και θέα στο απέραντο γαλάζιο του πελάγους.

ΧΑΡΑΔΙΑΤΙΚΑ:«Παύλος» Όλοι έρχονται στο χωριό(σ.σ. βρίσκεται μετα το Νυδρί) για τη φημισμένη ψησταριά με τα ντόπια κρέατα, παραγωγής της ταβέρνας. Δοκιμάστε κοκορέτσι, το ντόπιο φρυγαδέλι, κοντοσούβλι χοιρινό, σπληνάντερο και παϊδάκια.
ΕΞΑΝΘΕΙΑ: “Η Ράχη΄΄. Με μαγευτική θεα στο Ιόνιο.

ΧΟΡΤΑΤΑ: «Το Αλώνι». Μεσογειακή κουζίνα με ντόπια λευκαδίτικα υλικά και διεθνείς γαστρονομικές πινελιές.

2. Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΩΝ ΡΕΚΟΡ: Η Λευκάδα -o μικροτερος νομός της χώρας-διαθέτει:

– 110 εν ζωή καθηγητές Πανεπιστημίων σε όλο το κόσμο
– 67 επαγγελματίες δημοσιογράφους καθώς και εκατοντάδες επιστήμονες, λογοτέχνες και καλλιτέχνες. Και όχι μόνο:

—Απο τους μεγάλους εθνικούς ποιητές της χώρας. Σολωμός, Α. Βαλαωρίτης, Κ. Παλαμάς, και Α. Σικελιανός) οι δυο(Βαλαωριτης-Σικελιανος) είναι απο τη Λευκάδα.

–Τόσο η Χαραμογλειος Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη όσο και η συλλογή σπανίων δίσκων -φωνογράφων του Τάκη Κατωπόδη(Ντελημάρη) ειναι μοναδικές, τουλάχιστον, στον Ευρωπαϊκό χώρο.

– Επίσης η Λευκάδα διαθέτει μια απο τις 3 καλύτερες αμμουδιές στη Μεσόγειο και ίσως στο κόσμο, το Πόρτο Κατσίκι.. Διαθέτει τις καλύτερες παράλιες της Μεσογείου σύμφωνα με δημοψηφίσματα στο διαδίκτυο (Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Κάθισμα, Αγιοφίλι).

-Ακόμη διαθέτει δυο απο τις δέκα καλύτερες στο κόσμο περιοχές για σέρφινγκ: τον κόλπο της Βασιλικής και την περιοχή του Αη Γιάννη..

-Είναι νομός που αποτελείται απο 24 συνολικά νησάκια(μεταξύ αυτών το Σκορπιός του Ωνάση, το Σκορπίδι του Λιβανού, τη Μαδουρή του Α. Βαλαωρίτη κα).

-Ακόμη Διαθέτει το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο στον κόσμο, τη σπηλιά Παπανικολή στο Μεγανήσι.

Και ας μην ξεχνάμε ότι η μικρή Λευκάδα απέδειξε στη δύσκολη δεκαετία του 1950, μέσα στις στάχτες του εμφυλίου, οτι η δύναμη της ψυχής και προπαντός η συλλογικότητα μπορούν να κάνουν θαύματα. Αξίζει να αναφερθεί η πρωτοπορία της Λευκάδας όχι μόνο στις γιορτές -Λογου και Τέχνης (όπου βρήκαν στη συνέχεια πολλούς μιμητές) αλλά και στην ίδρυση και λειτουργία καλλιτεχνικών και αθλητικών συλλόγων καθώς και άλλων συλλογικών δραστηριοτήτων. Να θυμηθούμε ότι το 1850 ιδρύθηκε η “Φιλαρμονική”, το 1875 η Λευκάδα είχε ένα από τα 16 σε όλη την Ελλάδα θέατρα, το 1937 ιδρύεται ο πρωτοπόρος “Ορφέας” και το 1927 ο “Τηλυκράτης(ο οποίος φέτος πέτυχε την ιστορική του άνοδο στην Γ΄εθνική κατηγορία).

3. ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ:

-Σαλάμι αέρος Λευκάδος `΄Ντελημάρη“-κοντά στο ΙΚΑ της πόλης- σε μεγάλη διασταύρωση

–Μαντολάτο-παστέλι `Φεξη“( απέναντι απο το σαλάμι Ντελημάρη).

—-Ροζολί(τοπικό λικέρ-καταπληκτικό) μόνο στην ποτοποιία Φραγκόύλη-πίσω από την εκκλησία της Μητρόπολης(πόλη).

—-Κρασιά: `Λευκαδίτικη Γή` και `Πλαγιές“

–Καρσάνικα κεντήματα(στο ορεινό κεφαλοχώρι Καρυά.

-Φακές απο το ορεινό χωριο Εγκλουβή.