«ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2015» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Tρικάλων

DSCN2098

Οι «ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2015» την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, 9π.μ. – 12.30μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων

Την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων 9 π.μ. – 12.30 μ.μ θα πραγματοποιηθεί. η καθιερωμένη εκδήλωση – διαγωνισμός «ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2015». Διοργανώνεται από τη Δ/νση Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων.
Μπορούν να συμμετέχουν παιδιά των σχολείων του Δήμου Τρικκαίων.
Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, τηλ. 24313 53569.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να συνεχίσει και να διαδοθεί το έθιμο της Λαζαρίνας στις νεώτερες γενιές μέσα από τη βιωματική συμμετοχή των παιδιών όπου ενεργοποιούνται να στραφούν στις παλιότερες γενιές για να μάθουν τόσο το στόλισμα του καλαθιού, όσο και τα τοπικά παραδοσιακά κάλαντα και τα παινέματα.
. Τα παιδιά που συμμετέχουν πρέπει να έχουν καλάθια από φυσικά υλικά (ψάθα, καλάμι), και στολισμένα με φυσικά λουλούδια, όπως ακριβώς επιτάσσει η τοπική παράδοση, και να ερμηνεύσουν ένα τραγουδάκι από τα παραδοσιακά κάλαντα της εορτής του <<Λαζάρου>> στον τόπο μας. Σε όλα τα παιδιά προσφέρονται παραδοσιακά λαζαρινά φιλέματα και ενθύμια συμμετοχής. Θα βραβευτούν τα τρία καλύτερα καλάθια, τα τρία καλύτερα τραγούδια και οι τρεις καλύτερες ομαδικές παρουσίες (καλάθι και τραγούδι).

Σε ανάμνηση της έγερση του Λαζάρου οι νοικοκυρές ζυμώνουν ειδικές κουλούρες που ονομάζονται Λαζαράκια, Λαζόνια, Λάζαροι κλπ. Έχουν σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στην αγιογραφία και προσφέρονται στα παιδιά που καλαντίζουν εκείνη την ημέρα. Μέσα στη ζύμη έχουν σταφίδες, καρύδια , μύγδαλα και άλλους καρπούς.
Στη Θεσσαλία, όπως και στη Στερεά Ελλάδα, στη Μακεδονία, και στη Θράκη τα κάλαντα του Λαζάρου τα τραγουδούν μόνο κορίτσια , οι «λαζαρίνες». Στολισμένες με ωραίες φορεσιές και κρατώντας καλάθια στολισμένα με λογής λογής ανοιξιάτικα λουλούδια γυρίζουν όλα τα σπίτια. Καθώς τελείται μέσα την καρδιά της Άνοιξης πέρα από τα θρησκευτικά μηνύματα που μεταδίδει , συμβολίζει και την αναγέννηση της φύσης. Οι λαζαρίνες επίσης συμβολίζουν την αναγέννηση και συνέχιση της ίδιας της παραδοσιακής κοινωνίας, είναι οι κοπέλες – μελλοντικές νύφες που θα αναλάβουν μέσα από το γάμο και την απόκτηση παιδιών να ανανεώσουν και να συνεχίσουν την παραδοσιακή κοινωνία.

Περνώντας από την εκκλησία του χωριού οι λαζαρίνες τραγουδούν

«Εκκλησίτσα φουντωτή,
φουντωτή, καμαρωτή,
στην κορφή έχει σταυρό
και στη ρίζα κρυό νερό.
Το ‘μαθαν και οι πέρδικες,
πήγαιναν και το ‘πιναν
Κι τις μάλωσε ο Χριστός
-Μην του πίν’τε , μην το παίρν’τε.
, Τόχει ο αφέντης μ’ μετρημένου
και η κυρά λογαριασμένο.»