Λάρισα: Ηλικιωμένος με ιό του Δυτικού Νείλου νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

 Ένας άνδρας 76 ετών είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου για φέτος, στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας.

Ο ηλικιωμένος, από χωριό της Λάρισας, που νοσηλεύεται εδώ και μια εβδομάδα, χρειάστηκε και να διασωληνωθεί στη ΜΕΘ, όμως τώρα αποσωληνώθηκε και η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται.

Σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου:
Ο ιός του Δυτικού Νείλου καθώς και άλλες ασθένειες όπως ελονοσία, πυρετός Chikungunia μεταδίδονται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Πριν από λίγες μέρες η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ανακοίνωσή της καλούσε τους πολίτες να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας από τα τσιμπήματα κουνουπιών.

Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου

Με αφορμή την εμφάνιση του κρούσματος λοίμωξης από τον ιό του Δυτ. Νείλου, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας συνιστά αυξημένη προσοχή στους συναδέλφους του, ιδιαίτερα σε περιστατικά με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, μηνιγγίτιδας ή οξείας χαλαρής παράλυσης, αλλά ακόμα και ήπιων εκδηλώσεων ενός εμπύρετου νοσήματος. Ιδιαίτερα όμως εφιστά την προσοχή στην προσωπική προστασία από τα κουνούπια, ως το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης, μετά τους αεροψεκασμούς, που γίνονται με ευθύνη των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών.

  1. Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιών.
  2. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).
  3. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, φιδάκια). Προσοχή στις οδηγίες χρήσης.
  4. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, καθόσον ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών.
  5. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για φωτισμό εξωτερικών χώρων.
  6. Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών.
  7. Το πότισμα να γίνεται τις πρωινές ώρες.
  8. Απομάκρυνση στάσιμου νερού (λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές).
  9. Ρούχα με μακριά μανίκια, παντελόνια και καπέλα.
  10. Εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα.

ertnews.gr