Λαμπρός εορτασμός στην ιστορική μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαμπάκας

Αναστάσιος Βόπης

Μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα και με την παρουσία εκατοντάδων προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής οι τριήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις στην ιστορική ιερά μονή των Αγίων Θεοδώρων Καλαμπάκας.

Κλήρος και λαός με επικεφαλή τον Μητροπολίτη Σταγών κ. Θεόκλητο υποδέχθηκαν στα προπύλαια του καθολικού της μονής την τιμία κάρα του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου, που φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός στα Άγια Μετέωρα και την οποία μετέφερε ο πρωτοσύγκελος της μητροπόλεως και καθηγούμενος της μονής Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτης Νήφωνας.

Στη συνέχεια τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του κ. Θεοκλήτου, η Α΄ στάση των χαιρετισμών της υπεραγίας θεοτόκου και η παράκληση των αγίων.

Στο κήρυγμά του ο ιεράρχης του θεσσαλικού κάμπου αναφέρθηκε στους δύο αθλητές του Χριστού, υπογραμμίζοντας πως «οι άγιοι με τον θαυμαστό βίο τους αποτέλεσαν παράδειγμα χριστιανικής πίστεως και ομολογίας», ενώ πρόσθεσε πως «είναι μεγάλη ευλογία που έχουμε κοντά μας την τίμια κάρα του αγίου γιατί μας δίνει δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες δυσκολίες της ζωής μας».

Κλείνοντας ο κ. Θεόκλητος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά την αδελφότητα της μονής για το πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί.

Σήμερα το πρωί τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία ιερουργούντος του κ. Θεοκλήτου, ο οποίος ήταν πλαισιούμενος από τους Ηγουμένους των ιερών μονών Μεγάλου Μετεώρου π. Νήφωνα Καψάλη, Αγίας Τριάδας Μετεώρων π. Δομέτιο Ντελή και Αγίου Νικολάου Σιαμάδων π. Μακάριο Ιακωβάκη, καθώς και άλλων κληρικών της Μητροπόλεως.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτου Σταγών κυρού Σεραφείμ για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εκδημία του, ενώ στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Σταγών κ. Θεόκλητος μετέβη στον τάφο του προκατόχου του κυρού Σεραφείμ που βρίσκεται στην ιερά μονή Αγίων Θεοδώρων και τέλεσε τρισάγιο.

Τέλος, να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη ιερά μονή είναι χτισμένη σε έναν κατακόρυφο βράχο και τιμάται με μεγάλη ευλάβεια από τους πιστούς τόσο της Ελλάδος όσο και του εξωτερικού, αφού αποτελεί ένα ιδιαίτερο ιερό προσκύνημα της περιοχής που χρονολογείται πριν από το 1541.