Λαϊκή Συσπείρωση – προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα Δήμου Φαρκαδόνας

Για τον προϋπολογισμό του 2021 στο Δήμο Φαρκαδόνας

Για μια ακόμα φορά ο προϋπολογισμός υποτάσσεται και συμμορφώνεται στο αντιλαϊκό δημοσιονομικό και θεσμικό πλαίσιο που εποπτεύει το οικονομικό παρατηρητήριο και το αντίστοιχο υπουργείο.

Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος καλείται να εφαρμόσει πιστά τη γενικότερη οικονομική πολιτική του κράτους, οπότε τα όποια επιχειρήματα περί τοπικής αυτοδιοίκησης καταρρίπονται με πάταγο. Βέβαια αυτή η κατεύθυνση βρίσκει σύμφωνη και τη Δημοτική Αρχή, όπως διαφάνηκε τόσο από τον ίδιο τον προϋπολογισμό που κατετέθη όσο και από τη συζήτηση επ’ αυτού, κατεύθυνση που διαμορφώνει Δήμους ώστε να εξυπηρετούν τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης καθώς και τα μεγάλα οικονομικά ιδιωτικά συμφέροντα.

Η μελέτη του οικονομικού προϋπολογισμού αποδεικνύει την πολιτική των οικτρά μειωμένων ΚΑΠ και ταυτόχρονα την αύξηση των ιδίων εσόδων, δηλαδή την φορολόγηση των δημοτών μας. Η τακτική κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικές ανάγκες δεν αρκεί ούτε για την κάλυψη της μισθοδοσίας αφού υπολείπονται ακόμα 776.325 ευρώ για το σκοπό αυτό. Εξαρχής λοιπόν η λειτουργία του Δήμου ξεκινάει με έλλειμμα. Παράλληλα βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι δημότες μας, οι οποίοι ήδη σφυροκοπούνται από την κρατική φορολόγιση και τα αντεργατικά – αντιλαϊκά νομοθετήματα.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην εισαγωγική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, αναγνωρίζεται ότι το 2021 η κρατικη χρηματοδότηση στους Δήμους θα είναι εκ νέου μειωμένη κατά 210 εκ. σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ως αντιστάθμισμα αυτής της μείωσης η κυβέρνηση προβλέπει νέα αύξηση των ιδίων εσόδων. Οπότε προωθείται η λεγόμενη διασταύρωση των τετραγωνικών που γίνεται στους Δήμους και στο Δήμο μας φυσικά. Η ψηφισμένη από το ΣΥΡΙΖΑ ρύθμιση και εφαρμοζόμενη από τη ΝΔ δεν αποσκοπεί στην διασταύρωση του πραγματικού αριθμού των τετραγωνικών παρά προωθεί στο πώς οι δημότες θα περάσουν απ’ το ταμείο του Δήμου. Και στο Δήμο μας έγινε αυτή η δήλωση που για τους δημότες μας σημαίνει ότι τα περισσότερα δηλωμένα τετραγωνικά συνεπάγονται αυξημένα τέλη, ΤΑΠ και συνακόλουθα αυξημένο ΕΝΦΙΑ, φόρο που η ΚΕΔΕ επιδιώκει διακαώς να τον διαχειρίζονται οι Δήμοι και όχι να καταργηθεί.

Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι στον προϋπολογισμό παραμένει το “μαξιλάρι” των εσόδων παρελθόντων ετών, δηλαδή οφειλές δημοτών προς το Δήμο. Θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να δώσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των μεγαλο-οφειλετών και να υπάρξει διαχωρισμός τους από τους δημότες που οφείλουν μικρά ποσά. Είναι ξεκάθαρο πως και μετά τις νέες μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης, το οικονομικό παρατηρητήριο και η κυβέρνηση θα πιέσουν ασφυκτικά για την είσπραξη αυτών των χρημάτων, εκβιάζοντας ο Δήμος τους πολλούς μικρο-οφειλέτες με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, δέσμευση φορολογικής ενημερότητας και πλειστηριασμών για χρέη 500 ευρώ και άνω.

Ακόμα θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τη δρομολόγηση όλων των απαραιτήτων ενεργειών και την εφαρμογή όλων των μέτρων από πλευράς Δήμου που να αφορούν σε μειώσεις και απαλλαγές για απόρους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια, δικαιούχους ΚΕΑ, εργαζομένους και αυτοαπασχολουμένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ. Μια τέτοια κατεύθυνση ωστόσο δεν υπάρχει στο προϋπολογισμό του Δήμου Φαρκαδόνας.

Αναφορικά με το τεχνικό πρόγραμμα έχουμε να παρατηρήσουμε ότι σ’ αυτό περιλαμβάνονται μια σειρά μικρής παρέμβασης έργα που δεν μπορούν να απαντήσουν στις μεγάλες και επιτακτικές ανάγκες των δημοτών μας. Ακόμα η χρηματοδότηση αυτών των έργων δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ελάχιστη επιστροφή από την συνολική βαριά φορολογία που μαστίζει τους δημότες μας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά μικρής παρέμβασης έργα. Αρκετά από αυτά, τα οποία αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος του ποσού που προϋπολογίζεται, είναι συνεχιζόμενα,  εμφανίζονταν και σε αντίστοιχα προγράμματα προηγουμένων ετών. Επιπλέον η πολύχρονη αυτή δέσμευση σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις των εργολάβων διαμορφώνουν το ποσό που τελικά θα δοθεί για έργα στο Δήμο μας θα είναι μικρότερο από αυτό που αναγράφεται στο πρόγραμμα.

Επίσης στο τεχνικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνονται κάποια έργα που υπάγονται στην δικαιοδοσία του Δήμου και που θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες στους δημότες μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη δημιουργία δημοτικής βιβλιοθήκης και αίθουσας υπολογιστών με πρόσβαση στο διαδίκτυο, την στήριξη των τμημάτων ένταξης του Δήμου μας, την δημιουργία προσβάσιμων εισόδων για τα ΑΜΕΑ σε σχολεία και δημοτικές υπηρεσίες, την βελτίωση των αιθουσών των αγροτικών ιατρείων. Επιπλέον είναι αναγκαία η διενέργεια μελετών για τη στατικότητα των κτηρίων σχολείων και υπηρεσιών διότι τα περισσότερα απ’ αυτά έχουν δομηθεί πριν από τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό.

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει και κάποια έργα μικρής παρέμβασης στον αγροτικό τομέα (αντιπλημμυρικής προστασίας και εγγειωβελτίωσης). Δεν αμφισβητούμε την ένταξή τους στο πρόγραμμα αλλά αναρωτιώμαστε για την ιεράρχηση, την κατεύθυνση, στην οποία αυτά εντάσσονται. Πώς εκφράζεται μέσω του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος οι ουσιαστικές παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας με πόρους, στελέχωση και μέσα; πού είναι τα μεγάλα έργα που πραγματικά θα απαντούσαν στις σύγχρονες και επιτακτικές ανάγκες στα παραπάνω; βεβαίως αναγνωρίζουμε ότι αυτά είναι έργα που ξεπερνούν τα όρια και τις δυνατότητες του Δήμου μας. Πίσω απ’ αυτά θα πρέπει να βρίσκεται η κυβέρνηση, εκεί βρίσκεται και πρέπει να βρίσκεται η ευθύνη σε ότι αφορά τον σχεδιασμό, τις υπηρεσίες, την υλοποίηση και την συνεχή λειτουργία τους. Η ευθύνη της Δημοτική Αρχής είναι η ιεράρχηση, οι προτεραιότητες  και η κατεύθυνη στους παραπάνω τομείς, στην συνεχή ανάδειξη των αναγκών και την σθεναρή διεκδίκηση της αντιμετώπισής τους. Η παρούσα Δημοτική Αρχή, όπως και όσες προηγήθηκαν διακρίθηκαν για την έλλειψη στόχων, κατεύθυνσης, διεκδίκησης των μεγάλων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, εγγειωβελτίωσης, άρδευσης, που ταλανίζουν τον αγροτικο-κτηνοτροφικό πληθυσμό του Δήμου μας. Η Λαϊκή Συσπείρωση χρόνια τώρα αναδεικνύουμε τις ανάγκες αυτές και μαζί με τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής μας διεκδικούμε την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με την παραπάνω κριτική η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον οικονομικό προϋπολογισμό όπως και το τεχνικό πρόγραμμα.

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Φαρκαδόνας

Στεργίου Ευαγγελία

Βανακάρα Αφροδίτη