Λαγουβάρδος: Καύσωνας διαρκείας

«Η παρατεταμένη διάρκεια της υψηλής θερμοκρασίας εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τις ευπαθείς ομάδες όσο και στην εύκολη και γρήγορη εκδήλωση των πυρκαγιών», λέει ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, στο CNN Greece.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα καύσωνα που επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας. Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, «Δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες θα επικρατήσουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών πολλές περιοχές της χώρας όπως: στην Πελοπόννησο, τη νότια Κρήτη, την ανατολική Στερεά ΕλλάδαΔυτική Ελλάδα και την Αττική. Έχουμε παρατεταμένο καύσωνα. Ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής και νότιας χώρας θα είναι ζεστό σήμερα».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν θα επικρατήσουν θερμοκρασίες 43 και 44 βαθμών Κελσίου αλλά θα έχουμε διάρκεια σε βαθμούς 38 και 39 °C.

«Το κύμα καύσωνα δεν έχει ακραία συμπεριφορά, δηλαδή πάρα πολύ υψηλές αλλά το φαινόμενο θα έχει εμμονή για πολλές ημέρες. Αυτό είναι κακό για το ευάλωτο μέρος του πληθυσμού, γι΄αυτό συνίσταται να αποφεύγονται οι μετακινήσεις τις θερμές ώρες, δηλαδή το μεσημέρι, και όσο μπορεί ο κόσμος να μην εκτίθεται στην άμεση ακτινοβολία της ημέρας».