Λάμπρος Τσιούκας: Το ημερολόγιο ενός συλλέκτη

Για το ημερολόγιο και το πώς περνάει το 24ωρο του ένας συλλέκτης, μιλάει στο trikalaIN.gr o γνωστός Τρικαλινός συλλέκτης Λάμπρος Τσιούκας, ο οποίος έχει στην κατοχή του μια μεγάλη και αξιόλογη συλλογή λαογραφικού περιεχομένου.

Η ημέρα ενός συλλέκτη ξεκινάει με αναζήτηση από πόρτα σε πόρτα, από παλαιοπωλείο σε παλαιοπωλείο, μέχρι και σε χωματερές (Ένα θλιβερό φαινόμενο από συμπολίτες μας οι οποίοι πετάνε την ίδια την ιστορία τους στα σκουπίδια] Εφόσον βρεθεί το κατάλληλο αντικείμενο ξεκινάει η Συντήρηση, η Καταγραφή του, και η Διαφύλαξη του… Θεωρώ πως όλοι οι Συλλέκτες είναι πάρα πολύ δραστήριοι άνθρωποι, ακούραστοι εργάτες της Λαογραφίας και του Πολιτισμού… Μερικές φορές μπορεί και να περάσουν αρκετές ώρες μέσα στις Λαογραφικές Συλλογές τους χωρίς καν να έχουν αίσθηση του χρόνου.

Πολλές φορές με ρωτάνε Ποιο είναι το αγαπημένο σου Αντικείμενο; η Ποιο είναι αυτό που έχει ιδιαίτερη Σημασία για σένα;… Και εγώ απαντάω πώς το καθένα είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι της πατρίδας μας, και πως στο σύνολο τους όλα μαζί συμπληρώνουν τον όμορφο κόσμο της Λαογραφίας που ζωντανεύει μέσα σε κάθε Μουσείο της Ελλάδας… Παρομοιάζω τον κάθε Συλλέκτη ως ένα μικρό παιδί, που όταν ανακαλύπτει ένα νέο Αντικείμενο δείχνει ενδιαφέρον, το επεξεργάζεται, και όταν το κατανοήσει χαίρεται με την χρηστικότητα του.

Έτσι και ο συλλέκτης με τη σειρά του όταν βρίσκει ένα νέο Αντικείμενο στην αρχή δείχνει ενδιαφέρον, μετέπειτα το επεξεργάζεται και αρχίζει τη συντήρηση του αντικειμένου που είναι και το δυσκολότερο κομμάτι, απαιτείται χρόνος, εξειδικευμένες γνώσεις, και χρήμα. Τέλος επιβραβεύεται αλλά και χαίρεται με το αποτέλεσμα διότι ένα ακόμα άψυχο Αντικείμενο έχει διασωθεί, έχει συντηρηθεί, και έχει καταγραφεί πλέον όλη του η ιστορία και η χρησιμότητά του. Και είναι έτοιμο να μας μιλήσει, Αρκεί εμείς να μπορούμε να το ακούσουμε…. Θεωρώ πως έχουμε υποχρέωση όλοι μας να διασώσουμε και να διαφυλάξουμε τον Πολιτισμό μας για τις Νεότερες Γενεές. Με τρομάζει η ιδέα στο να ξυπνήσω μία ημέρα και να μην υπάρχουν Μουσεία στην Ελλάδα.