Κυβέρνηση: Εκτός προϋπολογισμού συντάξεις και αντίμετρα, εντός οι εξαγγελίες της ΔΕΘ

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν θα περιλαμβάνονται οι περικοπές στις συντάξεις και τα αντίμετρα, ενώ αντίθετα, θα εγγράφονται όλα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στην 83η ΔΕΘ, διευκρίνισε ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος θα επιτρέψει την υλοποίηση των μέτρων της ΔΕΘ, αλλά και την ταυτόχρονη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

«Το κρίσιμο δεν είναι το σχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά η διεργασία που θα γίνει στην Κομισιόν, οι απαντήσεις που θα λάβουμε και η οριστική απόφαση για την κατάθεση του κανονικού σχεδίου του προϋπολογισμού, η οποία αναμένεται στο β’ 10ήμερο του Νοεμβρίου» έσπευσε να προσθέσει, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ.

Το προσχέδιο, πάντως, αναμένεται να κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου στα αρμόδια όργανα της Κομισιόν, τα οποία θα εκφράσουν «παρατηρήσεις, σκέψεις, διορθώσεις».

Σε κάθε περίπτωση, η ίδια κυβερνητική πηγή ξεκαθάρισε ότι αυτή που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι το φλέγον ζήτημα των συντάξεων ετέθη και στην πρόσφατη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, με τις σχετικές διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια των εβδομάδων που ακολούθησαν, μέσω ανταλλαγής emails.

Πλέον, όπως διαφαίνεται, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο της μονομερούς αφαίρεσης της διάταξης για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, από την οποία αναμένεται να προκύψουν μειώσεις για χιλιάδες παλαιούς συνταξιούχους.

Σημειώνεται πάντως, ότι ανώνυμες πηγές από την Κομισιόν, το προηγούμενο διάστημα, ισχυρίστηκαν ότι η απόφαση των θεσμών για το μέτρο των συντάξεων, το οποίο έχει προνομοθετηθεί για την 1η Ιανουαρίου του 2019, θα ληφθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

naftemporiki.gr