Κυριάκος Μητσοτάκης: Έκτακτη ενίσχυση €350 εκατ. τον Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο θα δοθεί το Δεκέμβριο στοχευμένα σε νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

“Η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού είναι αποτέλεσμα μιας αναπτυξιακής πολιτικής. Έχουμε τη δυνατότητα να προχωρούμε σε περαιτέρω στήριξη των πολιτών, με βάση τις αντοχές της οικονομίας και θυμάστε ότι είχα πει ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού, ώστε να στηρίξω τα αδύναμα νοικοκυριά απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας. Μπορούμε να διαθέσουμε επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ σε μία σειρά από παρεμβάσεις, για να στηρίξουμε αδύναμους συμπολίτες μας. Θα δοθεί ένα Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης το Δεκέμβριο στοχευμένα σε νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και αναφέρομαι στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων του ΟΠΕΚΑ…Θα ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία και θα δώσουμε 200 ευρώ σε 225.000 δικαιούχους…Θα στηρίξουμε και πάλι τους συμπολίτες μας που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα λάβουν και αυτοί μία έκτακτη ενίσχυση και τέλος θα ενισχύσουμε και τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά…Έχουμε τη δυνατότητα να τους δώσουμε 150 ευρώ παραπάνω και αυτή η ενίσχυση θα αφορά και στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Όλα αυτά αθροίζουν περίπου 350 εκατομμύρια…Όταν η οικονομία πηγαίνει καλά έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του “Σκάι”.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβερνητική προσπάθεια για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι εξαιρετικά σύνθετη. “Δεν αφορά μόνο τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά εκτείνεται σε πολλά επίπεδα, για να πιάσουμε τα “μεγάλα ψάρια”. Είναι συστατικό του κοινωνικού συμβολαίου που κρατάει την κοινωνία μας να πληρώνει ο καθένας τους φόρους που του αναλογούν. Θα πρέπει να συμπληρώσουμε αυτήν την άσκηση με την επιβολή της κοινωνικής δικαιοσύνης Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δε θα αλλάξει. Είμαστε ανοιχτοί σε σημειακές παρεμβάσεις, αλλά ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει. Βασική μου αρχή είναι η προοδευτική φορολόγηση”, ανέφερε. 

Παράλληλα, στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

Για τις μεταρρυθμίσεις

– Είμαστε στην αρχή μιας δεύτερης τετραετίας με πολύ ισχυρή εντολή από τους πολίτες. Έχουμε ένα πολύ τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο θέλω να υλοποιήσω με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα και δε συμβιβάζομαι με την ικανοποίηση της εκλογικής νίκης. Αυτό δε μου λέει τίποτα. Το κοντέρ έχει μηδενίσει και θα κριθούμε σε αυτή την τετραετία από την αρχή. Αυτό υπενθυμίζω στους συνεργάτες μου και στους υπουργούς.  Ως προς την ταχύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων υπάρχει απόλυτη προσήλωση στο στόχο. Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι μία μεταρρύθμιση, την οποία είχα εξαγγείλει και θα ψηφιστεί έως το τέλος του έτους. 

Για την υγεία

– Η διαχείριση των οικονομικών της υγείας είναι μία μεγάλη πρόκληση. Έχουμε κάνει σημαντικά πράγματα για τους γιατρούς του Εθνικού συστήματος υγείας. Εάν θέλουμε να εξοικονομήσουμε περισσότερους πόρους για την υγεία πρέπει να δούμε πού μπορούμε να κάνουμε οικονομία από τη σπατάλη που εξακολουθεί να υπάρχει στην υγεία. Έχουμε και σήμερα που μιλάμε πρόβλημα σε φάρμακα για υπερσυνταγογράφηση. Αυτό θα μας δώσει πόρους να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας και στα νοσοκομεία μας. Έχουμε εγκρίνει 6.000 προσλήψεις για την υγεία. 

Για τις αντιδράσεις των συμβολαιογράφων

– Η ψηφιακή μεταρρύθμιση του Κράτους δεν πηγαίνει πίσω και οποιοδήποτε εργαλείο διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών τελικά θα γίνει αποδεκτό. Είμαστε σε ένα καλό δρόμο να επιλυθούν αυτές οι παρεξηγήσεις, που ενδεχομένως να δημιουργήθηκαν. 

Για την ακρίβεια

– Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των τιμών στα τρόφιμα. Ο στόχος μας δεν είναι απλά να μειώσουμε τον πληθωρισμό, αλλά να δούμε σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να πετύχουμε μείωση τιμών. Κάτι που συμβαίνει ήδη στην αγορά των καυσίμων… για αυτό και η εικόνα για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι καλύτερη σήμερα από αυτό που ήταν πριν από ένα μήνα. 

Για τη συνάντηση με τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων

– Προσβλέπω σε μία ουσιαστική συνεργασία με το νέο δήμαρχο Αθηναίων, όμως θέλω να τονίσω ότι υπάρχουν αποφάσεις που άπτονται της αρμοδιότητας της κεντρικής κυβέρνησης, τις οποίες θα συζητήσω με τον δήμο αλλά αν δεν συναποφασίσουμε. Για παράδειγμα, το Μετρό θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί. Ξέρω ότι υπάρχει συζήτηση για την Βασιλίσσης Όλγας και θέλω να υπενθυμίσω ότι είναι ένα έργο που δρομολογείται ήδη και στην νομολογία μας υπάρχει η έννοια του περιβαλλοντικού κεκτημένου. Θεωρώ ότι είναι λάθος η Βασιλίσσης Όλγας να ανοίξει για τα αυτοκίνητα. 

Για το κυκλοφοριακό

– Το κυκλοφοριακό στην Αθήνα είναι ζήτημα που μας απασχολεί και δεν έχει εύκολες λύσεις. Υπάρχουν μακροχρόνιες παρεμβάσεις, όπως η γραμμή 4 του Μετρό που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο που γίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα. Θα κάνουμε παρουσίαση των παρεμβάσεων για το κέντρο της Αθήνας μέσα στον επόμενο μήνα…Θα αποκτήσουμε καινούργια λεωφορεία. Θα έχουμε περαιτέρω υποστήριξη του συγκοινωνιακού έργου και από ιδιωτικούς φορείς. Θα δημιουργήσουμε συγκεκριμένους ποδηλατόδρομους στο κέντρο της Αθήνας. Να συνδέσουμε την Πανεπιστημιούπολη με το κέντρο της πόλης. Θα δώσουμε έμφαση στην καλύτερη λειτουργία των λεωφορείων γιατί είναι μία άμεση παρέμβαση. Ο προγραμματισμός είναι να τοποθετηθούν 700 κάμερες, ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας. Μπορούμε να προχωρήσουμε και στη χρήση της τεχνολογίας για τη λειτουργία των φαναριών. 

Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα έχει ανοίξει τα χαρτιά της όσον αφορά στον τρόπο που θα γίνουν αυτές. “Σε μία εποχή μεγάλων φυσικών καταστροφών δε μπορεί το κράτος από μόνο του να επωμίζεται το κόστος της αποκατάστασης. Θα διαθέσουμε περισσότερους πόρους και αυξάνουμε το αποθεματικό στα 600 εκατομμύρια. Θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα για να ενθαρρύνουμε την ιδιωτική ασφάλιση”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Όσον αφορά στις καταστροφές στη Θεσσαλία, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν. “Θα δούμε αποτελέσματα σε ορίζοντα τετραετίας όσον αφορά στη διαχείριση των νερών”, πρόσθεσε. 

Για την τραγωδία στην κοιλάδα των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: “Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή για εμένα, όταν επισκέφτηκα το σημείο του δυστυχήματος. Οφείλουμε στη μνήμη των νεκρών να μάθουμε τι έγινε και να εξασφαλίσουμε δικαιοσύνη. Ό, τι και να κάνουμε κατηγορούμαστε για συγκάλυψη. Εμείς είπαμε “ναι” από την πρώτη στιγμή στην εξεταστική, γιατί πρέπει να καταλάβουμε καλύτερα τι έγινε και με την περίπτωση της 717. Η πρόταση του ΚΚΕ μάς δίνει τη δυνατότητα να δούμε διαχρονικά και να εξετάσουμε ελλείψεις που υπήρχαν στον τρόπο που δρομολογήσαμε σημαντικά σιδηροδρομικά έργα”. 

“Δε συζητούμε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ούτε δικαιωμάτων που απορρέουν από την κυριαρχία…Κάνουμε προσπάθεια να αφήσουμε πίσω μας μία δύσκολη εποχή, την οποία προκάλεσε ο τούρκικος αναθεωρητισμός και πιστεύω ότι το ανώτατο συμβούλιο που θα γίνει στην Αθήνα μάς δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε επάνω σε μία θετική ατζέντα. Θα συζητήσουμε και τα δύσκολα θέματα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσουμε, αλλά και να διαφωνήσουμε δε σημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να μας οδηγεί στα άκρα. Δεν είμαι αφελής και έχω δει πολλές οβιδιακές μεταμορφώσεις της Τουρκίας”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. 

Όσον αφορά στις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: “Έχω δώσει μία υπόσχεση στον εαυτό μου να μην μιλάω για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δε νομίζω ότι ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος θα μπορούσε να είχε προβλέψει αυτό που συμβαίνει σήμερα…Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τωρινό και μου κάνει εντύπωση πως κάποιοι σήμερα ανακάλυψαν τον κυνισμό στο διαδίκτυο και τα trolls. Τώρα που έφυγε η προοπτική εξουσίας οριστικά και αμετάκλητα ανακαλύφθηκαν όλες οι παθογένειες ενός μορφώματος”. Παράλληλα, εγκάλεσε τον κ. Κασσελάκης για εναγκαλισμό με τα πιο τοξικά της Κουμουνδούρου. 

capital.gr