Υλικά
- 4-5 κυδώνια
- 600 γρ. ζάχαρη + λίγο επιπλέον για τη διακόσμηση
- 1 βανιλίνη
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 φύλλα αρμπαρόριζας
- λίγο μπράντι
- αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)
Διαδικασία
-
- Για το κυδωνόπαστο, πλένουμε καλά τα κυδώνια και τρίβουμε τη φλούδα τους με πετσέτα να φύγει το χνούδι, αν έχουν. Τα κόβουμε στα 4 και ύστερα σε μικρότερα κομμάτια (8 το κάθε κυδώνι) και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα και τα κουκούτσια τους.
- Σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Τα στραγγίζουμε και αφού κρυώσουν αφαιρούμε με ευκολία τη φλούδα και τα κουκούτσια με τον πυρήνα τους και τα ζυγίζουμε. Πρέπει η καθαρή σάρκα να έχει καθαρό βάρος 1.100-1.200 γρ.
- Την πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τη ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, την αρμπαρόριζα και τη βανιλίνη και ξεκινάμε να βράζουμε το γλυκό ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα ώστε να μην μας κολλήσει.
- Όταν το γλυκό αρχίσει να ξεκολλάει όπως ο χαλβάς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, είναι έτοιμο. Αφαιρούμε την κανέλα και την αρμπαρόριζα και το αδειάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα ή σε φόρμα μακρόστενη. Το ισιώνουμε από πάνω με την παλάμη μας, βουτώντας τη σε λίγο μπράντι.
- Σε αυτό το σημείο στολίζουμε το κυδωνόπαστο, αν θέλουμε, με ασπρισμένα αμύγδαλα που μπήγουμε στην επιφάνειά του και ύστερα το αφήνουμε να στεγνώσει για μερικές ημέρες (έως 7-8) πριν το κόψουμε σε κομμάτια. Καλό είναι να το σκεπάσουμε με τούλι.
- Όταν πήξει καλά το γλυκό, τo κόβουμε σε φέτες ή κομμάτια της επιλογής μας, τα οποία αν θέλουμε κυλάμε σε κρυσταλλική ζάχαρη και ύστερα τυλίγουμε σε κομμάτια ζελατίνης ή σε σελοφάν για να παραμείνουν ζουμερά. Διατηρείται εκτός ψυγείου για μερικές εβδομάδες κι ακόμη περισσότερο στο ψυγείο.
- Αν το αφήσουμε να τραβήξει καλά, μετά μπορούμε να το κόψουμε σε λεπτές φετούλες και να τις απολαύσουμε πάνω σε βουτυρωμένες φέτες ψωμιού ή να τις προσθέσουμε ακόμη και σε ένα πλατό με τυριά και αλλαντικά. Είναι η τέλεια συνοδεία!
