Κρούσμα εγκεφαλίτιδας από τον ιό του Δυτικού Νείλου στο νομό Καρδίτσας

fan

Κρούσμα εγκεφαλίτιδας από τον ιό του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε σε ενήλικα σε περιοχή της Καρδίτσας, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Το Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών (Α΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας ΑΠΘ) ενημέρωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ για την εργαστηριακή διάγνωση ενός περιστατικού ήπιας εγκεφαλίτιδας, που οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Ο ασθενής είναι άνδρας και νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται η συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην Ελλάδα και κατά το τρέχον έτος.

Το καλοκαίρι-φθινόπωρο 2010 εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ). Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι το Νοέμβριο 2010, διαγνώστηκαν συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 ήταν κρούσματα με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση) και 71 κρούσματα με ήπιες εκδηλώσεις (κυρίως εμπύρετο νόσημα). Σημειώθηκαν συνολικά 35 θάνατοι, όλοι σε υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Ο ιός του ΔΝ μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών.