Κρητική Οσπριάδα: πώς θα τη φτιάξεις

Τα όσπρια εκτός από νηστίσιμα είναι και πεντανόστιμα, οπότε δεν λείπουν ποτέ από το τραπέζι της Σαρακοστής. Ευκαιρία, λοιπόν, να φτιάξεις την κρητική οσπριάδα που συνδυάζει όλα τα όσπρια σε ένα πιάτο γεμάτο γεύσεις και αρώματα.

Υλικά

1/2 κιλό οσπριάδα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1  ξερό κρεμμύδι
1/2 μάτσο μάραθο
1/4 Μάτσο άνηθο
2 κ.σ. παλτέ ντομάτας
2 καρότα
λίγα λάπαθα
1 ποτήρι λάδι
πιπέρι
αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε την οσπριάδα στο νερό αποβραδίς να φουσκώσει.
Βράζουμε τα όσπρια σε μπόλικο νερό (όχι αλατισμένο) μέχρι να μαγειρευτούν.
Τα βάζουμε σε μία λεκάνη μαζί με το νερό τους.
Τσιγαρίζουμε μέσα το λάδι, το ξερό κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και σβήνουμε με 1 1/2 φλιτζάνι από το ζωμό των οσπρίων. Τα βράζουμε  μέχρι να ψηθούν,  στραγγίζουμε τα όσπρια και τα προσθέτουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον πελτέ, τα καρότα, το μάραθο και τον άνηθο. Το αφήνουμε ένα πεντάλεπτο να βράσει να πάρει όλη τη γεύση και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ή ζωμό μέχρι να σκεπάσουμε τα όσπρια μας κι ύστερα προσθέτουμε τα λάπαδα. Τα βράζουμε περίπου άλλα 15 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να μπομπάνει.

«Πηγή: .athensvoice.gr