Κρίσιμη χρονιά το 2023 για τα μεγάλα έργα ψηφιακών τεχνολογιών

Χρονιά γεμάτη προκλήσεις αναμένεται να είναι το 2023 για τον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών καθώς μέσα στους επόμενους 12 μήνες αναμένεται να προκηρυχθούν δεκάδες έργα πληροφορικής, πολλά εκ των οποίων χαρακτηρίζονται κρίσιμης σημασίας αναφορικά με την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια παίζει η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., η οποία μέσα στο 2023 πρόκειται, όπως δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σταύρος Ασθενίδης, να προκηρύξει διαγωνισμούς για 50 έργα, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων εκτιμάται ότι κυμαίνεται στα επίπεδα των 1,5 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον πως, μέχρι τώρα, στο πλαίσιο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού έχουν δημοπρατηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες είτε υλοποίησης είτε προκήρυξης για περισσότερα από 220 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,3 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο βάρος προκειμένου να «τρέξουν» τα έργα έχει πέσει στην ΚτΠ Α.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στελέχη της ΚτΠ Α.Ε., τα έργα που «τρέχει» η εταιρεία και είναι σε φάση «ωρίμανσης» προκειμένου να προκηρυχθούν ανέρχονται σε 124 με τον συνολικό προϋπολογισμό γι’ αυτά να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού περιλαμβάνει περισσότερα από 450 έργα και θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το 2025 προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την χρηματοδότηση τους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο στόχος αυτός μοιάζει αρκετά δύσκολος να υλοποιηθεί ακόμη και στην -επίσης δύσκολη- περίπτωση που όλα τα έργα βγουν προς δημοπράτηση. Ο λόγος είναι ότι η εγχώρια αγορά πληροφορικής δεν διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν δεδομένου κιόλας ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός έργων και στον ιδιωτικό τομέα καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις προωθούν τον δικό τους ψηφιακό μετασχηματισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Deloitte για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), η έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών εκτιμάται σε ετήσια βάση σε περίπου 7-7,5 χιλιάδες άτομα μέχρι το 2030.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στα έργα πληροφορικής που έχουν προκηρυχθεί τους τελευταίους μήνες είναι εξαιρετικά σπάνιο το φαινόμενο να υπάρχει πάνω από μία προσφορά. Οι εταιρείες του κλάδου προτιμούν να «χτυπούν» έργα όπου έχουν τεχνογνωσία από προηγούμενες υλοποιήσεις και θα είναι πιο εύκολο να υλοποιήσουν, ενώ το μοντέλο των κοινοπραξιών είναι και το πλέον συνηθισμένο.

Ορισμένοι από τους τελευταίους διαγωνισμούς αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Στην περίπτωση του έργου για την αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της δικαιοσύνης (e-justice) υπήρξε μία προσφορά από μία κοινοπραξία των Netcompany – IntrasoftUnisystemsCosmos Business Systems και Q&R, ενώ για το έργο που αφορά το CRM του ελληνικού κράτους (προϋπολογισμού 134 εκατ. ευρώ) η μόνη προσφορά ήταν αυτή του ομίλου ΟΤΕ μαζί με τη Unisystems.

Αντίστοιχα, στο έργο για την αναβάθμιση του συστήματος τήρησης των αρχείων των δικαστηρίων (42,2 εκατ. ευρώ) προσφορά κατέθεσε κοινοπραξία, με επικεφαλής την Profile, η οποία έχει αρκετή εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα. Επιπλέον μόνον ο ΟΤΕ διεκδίκησε το έργο «Παροχή Νεφο-Υπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών (Cloud Services), συνολικού προϋπολογισμού 176,7 εκατ. ευρώ.

Μέσα στη χρονιά, πάντως, αναμένεται να δούμε σημαντικά έργα σε τομείς όπως είναι η δικαιοσύνη και η υγεία αλλά και το cloud. Έργα, τα οποία όταν αρχίσουν να υλοποιούνται εκτιμάται ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

cnn.gr