Κρίσιμη αντίδραση και παρέμβαση για τον Ε65

E65_5

 

 

 

 

Η  ανακοίνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών για την επανεκκίνηση  των 4 αυτοκινητόδρομων που βρίσκονται σε αδράνεια τα δύο τελευταία χρόνια έφερε ανάμεικτα συναισθήματα.

Βέβαια οι περισσότερες αρνητικές αντιδράσεις προέκυψαν για  τον δικό μας Ε-65 και την Ολύμπια Οδό, αφού σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργού  κ.Χατζηδάκη θα υπάρξει περικοπή στο τεχνικό αντικείμενο των συγκεκριμένων έργων. Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας περιορίζεται πλέον από τον κόμβο Ξυνιάδας (32+600 Km) έως και τον κόμβο Τρικάλων (111+000 Km), περικόπτονται δηλαδή τα πρώτα 32Km που αφορούν τη σύνδεση με την ΠΑΘΕ και τα υπόλοιπα 63Km περίπου που θα συνδέονταν με την Εγνατία Οδό. Η πλήρης ολοκλήρωση του άξονα μετατίθεται στο μέλλον, αφού ολοκληρωθούν τα παραπάνω τμήματα και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Βέβαια από πού θα προκύψει η πρόσθετη χρηματοδότηση για να ολοκληρωθούν και τα 174Km δεν το γνωρίζει ακόμη κανείς.

Σε πρώτη φάση η επανέναρξη του έργου, που προσωπικά θεωρώ χωρίς κανενός είδους υπερβολή ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, αποτελεί θετική εξέλιξη στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ Υπουργείου, κατασκευαστών, τραπεζών και Ανεξάρτητου Μηχανικού.

Εάν όμως δεν υπάρξει πλήρης κινητοποίηση των φορέων των περιοχών που αφορά άμεσα η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, πολύ φοβάμαι ότι τελικά το έργο θα μείνει ανολοκλήρωτο.

Οι επαφές του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Τατούλη για την Ολύμπια Οδό με τον  Ευρωπαίο Επίτροπο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη κ Γιοχάνες Χαν, τον οποίο και προσκάλεσε για να δει από κοντά το έργο, αλλά και οι συνεχείς επιστολές προς το Υπουργείο από σύσσωμους τους φορείς της περιοχής είναι ενέργειες προς την σωστή κατεύθυνση που πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για τους εκπροσώπους μας τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και την Αυτοδιοίκηση.

Η συλλογική και οργανωμένη παρέμβαση όλων των αιρετών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας σε συνεργασία με το ΤΕΕ που έχει τις τεχνικές γνώσεις και τους εμπλεκόμενους φορείς με γνώμονα την ευκαιρία για πραγματική ανάπτυξη, είναι  ο μόνος τρόπος για να υπάρξει οριστική λύση στην ολοκλήρωση κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας.

Η συμφωνία βέβαια που επήλθε μεταξύ Υπουργείου και των εταιρειών παραχώρησης σίγουρα  είναι το πιο σημαντικό βήμα που έχει γίνει μετά την εκταμίευση των 650εκ. ευρώ από την από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής στα έργα υποδομών της χώρας. Όμως για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα πρέπει ολοκληρωθούν θετικά και οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, κάτι που αναμένεται να γίνει έως την 31 Ιανουαρίου όπου θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επομένως ο δρόμος για την οριστική επανέναρξη των αυτοκινητοδρόμων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και απαιτεί συνεχείς δύσκολες διαπραγματεύσεις στις οποίες ο Ανεξάρτητος μηχανικός συμμετέχει συμβάλλοντας  ώστε να βρεθεί οριστική λύση. Η αγαστή συνεργασία όλων χωρίς ιδιοτελείς σκοπούς που σχετίζονται με την κατασκευή του έργου, μπορεί να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα ώστε το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Θεσσαλίας να ολοκληρωθεί πλήρως.

 

 

Από τον ΞΥΛΟΜΕΝΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΠΘ
ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΑ του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ Ε65

karditsalive.gr