Κρήνη Τρικάλων: το χωριό με τα περισσότερα αρχαία ονόματα

Βαπτιστικά που σπανίζουν και προκαλούν εντύπωση συναντούμε στην Κρήνη, ονόματα ανθρώπων του χωριού κάποια εκ των οποίων είναι τελείως άγνωστα σε όμορα δημοτικά διαμερίσματα  του Δήμου Φαρκαδόνας 

Ασυνήθιστα  βαπτιστικά ονόματα ανδρών και γυναικών  συναντούμε στο χωριό της Κρήνης του Δήμου Φαρκαδόνας. Ονόματα που δεν συνηθίσουμε να ακούμε σε άλλα χωριά της περιοχή μας και στο άκουσμά τους, πολλοί εκπλήσσονται. Τα ονόματα αυτά παρά το πέρας των χρόνων περνούν από γενιά σε γενιά και μεταλαμπαδεύονται μιας και τα ονόματα των παππούδων παίρνουν τα εγγόνια με αποτέλεσμα η παράδοση της ονοματοδοσίας να συνεχίζεται.

Τα περισσότερα εκ των περίεργων και ασυνήθιστων ονομάτων ανήκουν σε αρχαίους Έλληνες. Τι ωθούσε, ωστόσο τους αναδόχους να επιλέξουν αυτά τα ονόματα, τα περισσότερα εκ των οποίων μας είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό;

Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ονόματα αρχαίων Ελλήνων τα έδιναν οι συνήθως πεπαιδευμένοι ανάδοχοι οι οποίοι προσπαθούσαν να κρατήσουν ζωντανή την επαφή των κατοίκων της Κρήνης με το μακρινό παρελθόν, κάτι που θα ενίσχυε και την εθνική τους συνείδηση.

Αυτά τα ονόματα έρχονται να αναπαραχθούν και στην εποχή μας, μιας και η παράδοση επιβάλει να δίνονται στα βρέφη ονόματα των παππούδων τους.

Σήμερα στο χωριό πέραν των μεγάλων ηλικιών που φέρουν τα προαναφερόμενα ονόματα, υπάρχουν πολλά παιδιά, έφηβοι και νέοι με ασυνήθιστα ονόματα, τα οποία στο άκουσμα πολλών προκαλούν έκπληξη. Υπάρχουν και ακούγονται ωστόσο για να θυμίζουν την άγνωστη σε πολλούς ιστορία μας.

Ενδεικτικώς παρατίθεται κατωτέρω ένας  πίνακας με μερικά αρχαία ονόματα, ανδρών και γυναικών, τα οποία συναντούμε στο χωριό της Κρήνης σήμερα, κάποια εξ αυτών στην υπόλοιπη περιοχή σπανίζουν .

Αρχαία Ελληνικά ονόματα ανδρών:

Επαμεινώνδας

Παρμενίων

Αρχέλαος

Σωκράτης

Αλκιβιάδης

Αριστείδης

Πηλεύς

Ευρύλοχος

Χαρίλαος

Ηρακλής

Οδυσσεύς

Αχιλλεύς

Ξάνθος

Ανδρόνικος

Αλέξανδρος

Ευριπίδης

Αριστοτέλης

Πολύκαρπος

Ευστάθιος

Διονύσιος

Νικηφόρος

Μύρων

Αγόρω

Πολυχρόνης

Δημοσθένης

Ευθύμιος

Μιλτιάδης

Τηλέμαχος

Θεμιστοκλής

Αιμίλιος

κ.ά.

Αρχαία Ελληνικά ονόματα Γυναικών:

Θεσσαλία

Αριάδνη

Ιφιγένεια

Μελπομένη

Πηνελόπη

Συνοδή

Κρυσταλία

Ευσταθία

Ολυμπία

Θεανώ

Ανδρονίκη

Χαρίκλεια

Αφροδίτη

Σοφία

Υγεία

Ευτυχία

Αρετή

Αφθονία

Θάλεια

Άρτεμις

Έλσα

Μερόπη

Ελπινίκη

Ευριδίκη

Αντιγόνη

Αθηνά

Ήλια

Ρωξάνη

Πολυξένη

Ανδρομάχη

Εριφύλη

Ευδοξία

Ερμιόνη

Καλλιόπη

Ουρανία

Ναυσικά

Χρυσή

Ευφροσύνη

Λυδία

Μερόπη

Κλειώ

Σαπφώ

Αγλαϊα

Ευδοκία

Ευθαλία

Ασπασία

Κασσιανή

Ερατώ

Αλκμήνη

Δανάη

Γαλάτεια

Νεφέλη

Κλειώ

Αιμιλία

κ.α.

krinitrikalon,gr