Κρεατόπιτα με χριστουγεννιάτικη γέμιση

1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30΄ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για  6-8 άτομα
1 πακέτο φύλλα κρούστας
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο

Για τη γέμιση
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, μόνο το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένο
1 ξυλάκι κανέλας
2 γαρίφαλα
2 κόκκους μπαχάρι
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
200 γρ. κάστανα ψημένα, καθαρισμένα
1 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
1 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης ψίχα
1 κ.σ. σταφίδες ξανθές
2 κ.σ. τραχανά γλυκό
ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα.
Γέμιση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει, καβουρδίζουμε τον κιμά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε το μπέικον, το κρεμμύδι και το πράσο συνεχίζοντας το σοτάρισμα δυνατά. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και μετά από λίγο σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε 2΄-3΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει η γέμιση για 10΄. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και στρώνουμε τα 5 πρώτα φύλλα κρούστας, τα οποία τα βουτυρώνουμε ένα-ένα. Κατόπιν, απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με άλλα 4 φύλλα, τα οποία έχουμε επίσης βουτυρώσει ένα-ένα. Χαράζουμε την πίτα μπακλαβαδωτά και την ψήνουμε για περίπου 50΄ ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να γίνει τραγανό.

olivemagazine.gr