Κραυγή αγωνίας από τον καλλιτεχνικό κόσμο- “Είμαστε ξεκρέμαστοι, πως θα ζήσουμε”

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σπυρόπουλος

Η πανδημία του κορονοϊού έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, σπέρνοντας τον θάνατο και τον τρόμο. Όλες οι χώρες λαμβάνουν μέτρα όχι μόνο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, αλλά και για την στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας, αν και δεν είναι λίγα εκείνα τα επαγγέλματα που έχουν μείνει εκτός αυτών των ευεργετικών μέτρων. Ο χώρος της ψυχαγωγίας και του θεάματος είναι ένας από αυτούς που έμειναν έξω από την μέριμνα της πολιτείας, τουλάχιστον προς το παρόν. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι πλέον δεν εργάζονται, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, συσπειρώθηκαν και αντέδρασαν, συγκεντρώνοντας υπογραφές και στέλνοντας επιστολές προς τους αρμόδιους φορείς. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστή τραγουδίστρια, κυρία Καλλιόπη Βέττα, μαζί με 54 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού, ζητώντας ενημέρωση αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που προτίθενται να λάβουν για την ανακούφιση αυτών των ανθρώπων. Το nofakenews.gr, μένοντας πιστό στην ανάδειξη των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία, επικοινώνησε με τρεις γνωστές εκπροσώπους του ελληνικού πενταγράμμου, οι οποίες υπογράμμισαν την ανάγκη να στηριχθούν από το κράτος, στην τωρινή πολύ δύσκολη συγκυρία, όλοι οι καλλιτέχνες και οι επαγγελματίες που έχουν σχέση με τον χώρο. Όπως τονίζουν, τίθεται πια σοβαρό ζήτημα επιβίωσης για τους περισσότερους, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές, καθημερινές τους ανάγκες. Παράλληλα, εκφράζουν τα παράπονά τους για τα αργά αντανακλαστικά της πολιτείας, που τους βλέπει μόνο ως αριθμούς, ενώ θεωρούν ότι η φετινή χρονιά έχει χαθεί  επαγγελματικά.

Πένυ Ξενάκη: “Είμαστε σε απόγνωση, δεν ξέρουμε πως θα ζήσουμε”

“Δεν ξέρω πότε θα ξεκινήσει να δίνεται κάποιο επίδομα για τον κόσμο που υποφέρει, αλλά θα μπορούσε να έχει γίνει και γύρω από μας μια ασπίδα προστασίας, για να μπορέσουμε να ζήσουμε, γιατί δεν υπάρχουν ούτε τα τρέχοντα. Δεν μιλάμε για να καλύψουμε λογαριασμούς, μιλάμε για να ζήσουμε”, τονίζει η τραγουδίστρια, κυρία Πένυ Ξενάκη, προσθέτοντας: “Δεν είναι μόνο εμείς, είναι και όλα τα επαγγέλματα που είναι γύρω από εμάς, οι ηχολήπτες, τα στούντιο ηχογραφήσεων, πάρα πολλά”. Η κυρία Ξενάκη αναφέρεται και στην περίπτωση ενός  μουσικού που παίζει παραδοσιακή μουσική, ο οποίος είναι οικογενειάρχης με δύο παιδιά. “Προχθές με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος μουσικός και μου λέει: “Κοίταξε, τώρα, αυτό το διάστημα, θα ‘χα κάποιους γάμους, θα είχα κάποια πράγματα, έχω δυο παιδιά, πως θα ζήσω”. Είναι τραγικό αυτό το πράγμα, είναι βάρβαρο”. Όπως τονίζει, υπάρχουν τραγουδιστές και άνθρωποι του θεάματος που έχουν δημιουργήσει περιουσία και μπορούν να ανταπεξέλθουν στα σημερινά προβλήματα, αλλά η ίδια και οι περισσότεροι καλλιτέχνες είναι, όπως λέει, “εργάτες” της δουλειάς τους.

Μαρία Σουλτάτου: “Οι καλλιτέχνες δεν είμαστε οι γελωτοποιοί του Βασιλιά”

“Είναι δυνατόν ένα κράτος να είναι μόνο για τους μισούς;”, διερωτάται η κυρία Μαρία Σουλτάτου, η οποία ζητά να υπάρξει δικαιοσύνη στον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία βοηθάει όλους όσοι βρίσκονται σε ανάγκη: “Εγω θεωρώ τον εαυτό μου πολύ πληγωμένο από όλο αυτό που συμβάινει. Δεν είναι ότι απαξιώ τους άλλους ανθρώπους και τα επαγγέλματά τους, να βοηθηθεί όλος ο κόσμος, αλλά ας μοιραστεί λίγο πιο δίκαια η βοήθεια αυτή”. Τι πιστεύει ότι θα σημάνει η άρση της καραντίνας; “Με το που θα ξεκινήσει η λήξη της καραντίνας, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτεί ένας άνθρωπος, από φόβο πάντα, είναι να πάει σε μια εκδήλωση, σε μια συναυλία, σε ένα μαγαζί, σε μια μουσική σκηνή. Μετά το 2021 θα ξεπεραστούν κάποιοι φόβοι και θα λειτουργήσουμε κανονικά ως κλάδος. Μένουμε έναν χρόνο χωρίς δουλειά, αλλά και χωρίς καμία δραστηριότητα. Εκτός εάν πάμε να δουλέψουμε καθαρίστριες ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά για να επιβιώσουμε”. Η κυρία Σουλτάτου νιώθει προδομένη από το κράτος δικαίου: “Δέκα χρόνια τώρα τρέχαμε όλοι αφιλοκερδώς, χωρίς ένα έσοδο, και ας μην είχαμε να φάμε. Τώρα που είναι το κράτος δικαίου; Τέλοσπάντων, ας μην δώσει αυτό το επίδομα των 800 ευρώ, τουλάχιστον ας μεριμνήσει ώστε να έχουμε το περιθώριο να μην μας κόψουν το ρεύμα, να μην μας κόψουν το νερό, να μην έρθει ο ΕΝΦΙΑ και οι φόροι να μας κατακεραυνώσουν, να μας δοθεί ένας χρόνος για να μην νιώθουμε αυτή την ανασφάλεια”.

Αναστασία Μουτσάτσου: "Η μουσική παράδοση καθόρισε τη ζωή μου"

Αναστασία Μουτσάτσου: “Θα έπρεπε να υπάρχει μια καλύτερη μέριμνα για τους καλλιτέχνες”

Η κυρία Αναστασία Μουτσάτσου εκτιμά ότι τόσο οι μουσικοί όσο και όλοι οι καλλιτέχνες θα πρέπει να ενταχθούν στο δίχτυ προστασίας της πολιτείας. “Ξέρω αρκετούς ανθρώπους που βιοπορίζονται πολύ δύσκολα. Αυτό το πράγμα που ζούμε δεν θα τελειώσει μέσα σε ενα μήνα για τους μουσικούς και για τους καλλιτέχνες γενικότερα, είναι θέμα επιβίωσης, το οποίο δεν θα κρατήσει απλά ένα μήνα, γιατί ο πρώτος κλάδος που πλήττεται, όταν συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό σε μια χώρα, είναι ο χώρος της διασκέδασης, οι μουσικοί, οι καλλιτέχνες, οι ηθοποιοί”. Όταν την ρωτάμε για τα σχέδια της επόμενης μέρας, κατά την οποία δεν θα ισχύουν τα μέτρα που ισχύουν σήμερα και, κατά συνέπεια, θα επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική καθημερινότητα, η ίδια φαίνεται να μην είναι τόσο αισιόδοξη, ενώ θεωρεί ότι θα έπρεπε οι καλλιτέχνες να ήταν σε καλύτερη μοίρα στην παρούσα φάση. “Επισημαίνουν συνεχώς οι ειδικοί το γεγονός ότι το φθινόπωρο θα επανέλθει ο κορονοϊός, οπότε χάνεις το καλοκαίρι και δεν μπορείς να κάνεις και σχέδια για μετά. Όλο αυτό το πράγμα είναι σαν να περιγράφουν απλά μια καταστροφή. Και σ’ αυτήν την καταστροφή, δεν υπάρχει μέριμνα για τους καλλιτέχνες, οι οποίοι είναι η παρηγοριά όλων των ανθρώπων που είναι κλεισμένοι μέσα όλο αυτό το διάστημα”.

nofakenews.gr