Κουβέντιασαν τα προβλήματα των Ρομά

roma_agorastos

Στο Βόλο βρέθηκε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών κος Ζήσης Γρηγορίου και επισκέφτηκε τις κοινότητες των ROM στο Αλιβέρι, την Αγία Παρασκευή και τη Νεάπολη, στο πλαίσιο αντίστοιχων προγραμματισμένων επισκέψεών του, σε όλη τη Θεσσαλία.

Τον κο Γρηγορίου συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Λ. Ρίνης ,Κ. Χαλέβας, Γ. Κίτσιος, Γ. Καλτσογιάννης, Φ. Χήρας.

Κατά την περιοδεία του συζήτησε με εκπροσώπους των ROM και συζήτησε για τα προβλήματα που τους απασχολούν, επισημαίνοντας ότι «πολλοί Ρομά αντιμετωπίζουν μεγάλη φτώχια, κοινωνικό αποκλεισμό, εμπόδια στην άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, περιορισμένη πρόσβαση στη ποιοτική εκπαίδευση, στην απασχόληση και στις υπηρεσίες, χαμηλό επίπεδο εισοδήματος, υποκανονικές συνθήκες στέγασης, κακή υγεία και χαμηλό προσδόκιμο ζωής. Στόχος της Περιφέρειας, είναι να επεξεργαστούμε ένα πλαίσιο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για τους ROM, στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και των οικιστικών παρεμβάσεων, σε συνεργασία με τους Δήμους, στα όρια των οποίων ζουν και δραστηριοποιούνται. Είναι πολύ αισιόδοξο ότι μιλώντας με επιστήμονες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, πληροφορήθηκα ότι αυξάνει διαρκώς ο αριθμός των παιδιών, που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία». Τέλος ο κύριος Γρηγορίου είπε ότι θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Ρομά.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο κος Γρηγορίου και ένας από τους πρωτεύοντες στόχους της πολιτείας, πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ρομά και η ομαλή κοινωνική ένταξη τους, έτσι ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα των ανισοτήτων, που συχνά τους απομονώνει από τον κοινωνικό ιστό. Είναι απολύτως αναγκαίο όλα τα παιδιά των Ρομά να ολοκληρώνουν τουλάχιστον την βασική εκπαίδευση και όλοι τους να έχουν ισότιμη πρόσβαση, στην υγειονομική περίθαλψη, την προληπτική ιατρική και τις κοινωνικές υπηρεσίες».