Κουραμπιέδες με άρωμα μανταρινιού

Υλικά

Για τη ζύμη

    • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 120γρ. βούτυρο φρέσκο
    • 2 κρόκους αβγών
    • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
    • 2-3 κουτ. σούπας νερό ή ανθόνερο
    • αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3 μανταρίνια (τύπου Χίου)
  • 1½ φλιτζάνι χυμό μανταρινιού
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Διαδικασία

Ετοιμάζετε τη γέμιση: πλένετε τα μανταρίνια, τα στύβετε και κρατάτε το χυμό και τις φλούδες. Σε μία κατσαρόλα βράζετε τις φλούδες σε αρκετό νερό για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλάζοντας ενδιάμεσα δύο τρεις φορές το νερό, για να ξεπικρίσουν. Τις σουρώνετε και τις βάζετε στο μπλέντερ μαζί με τα ασπρισμένα αμύγδαλα και τα αλέθετε μέχρι να γίνουν πολτός.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε τον μισό χυμό μανταρινιού μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τον πολτό μανταρινιών-αμυγδάλων και ανακατεύετε πάνω σε χαμηλή φωτιά για 6-8 λεπτά, μέχρι να ξεκολλάει το μίγμα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αν είναι πολύ σφιχτό το μίγμα προσθέτετε λίγο χυμό μανταρινιού ακόμα.

Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει και το πλάθετε σε μπαλάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού. Βρέχετε τα χέρια σας κάθε τόσο για να μην κολλάει το μίγμα. Αφήνετε τα μπαλάκια να σταθούν πάνω σε λαδόκολλα.

Ετοιμάζετε τη ζύμη: τρίβετε το βούτυρο με το αλεύρι και το αλάτι με τα δάχτυλα, μέχρι να γίνουν σαν τραχανάς. Προσθέτετε τους κρόκους και τη ζάχαρη και ζυμώνετε -πάντα με τα χέρια- ρίχνοντας λίγο-λίγο ανθόνερο, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα. Πλάθετε τη ζύμη σε μία μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί μισή ώρα περίπου.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε καθαρή επίπεδη επιφάνεια ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόβετε δίσκους διαμέτρου 7εκ. Βάζετε στη μέση κάθε δίσκου από ένα μπαλάκι μίγματος μανταρινιών-αμυγδάλων και το τυλίγετε με τη ζύμη ώστε να καλυφθεί τελείως. Το πιέζετε ελαφρά με την παλάμη σας να πλατύνει λίγο.

Αραδιάζετε τους κουραμπιέδες σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Βάζετε το ταψί στον φούρνο και ψήνετε για περίπου 10 λεπτά. Αφήνετε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν λίγο και τους πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης

Tips

Εάν σας περισσέψει γέμιση την πλάθετε σε μπαλάκια τα οποία αφήνετε να στεγνώσουν 2-3 ημέρες και θα έχετε αμυγδαλωτά με άρωμα και γεύση μανταρινιού για μικρά κεράσματα.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη γέμιση με έτοιμη αμυγδαλόπαστα την οποία θα πλάσετε σε μπαλάκια. Αμυγδαλόπαστα έτοιμη βρίσκετε στα super markets σε συσκευασία των 150γρ.

olivemagazine.gr