Όσο για το κοτόπουλο, φροντίζω να επιλέγω ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό. Το κόβω σε μερίδες για πιο γρήγορο και ομοιόμορφο ψήσιμο.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο (περίπου 1½ κιλό), κομμένο σε 6 ή 8 μερίδες
- 1 κιλό μπάμιες φρέσκιες ή κατεψυγμένες
- 1 κιλό ντομάτες ώριμες και ζουμερές, ξεφλουδισμένες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
- 2 φύλλα δάφνης
- 180 ml ελαιόλαδο
- 50 ml ξύδι από κόκκινο κρασί
- 1 κ.γ. μαντζουράνα ή ρίγανη ξερή
- 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
-
- Για το κοτόπουλο με μπάμιες στο φούρνο, πρώτα στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνουμε.
- Κόβουμε τις ξεφλουδισμένες ντομάτες σε μικρά καρέ και φυλάμε όλα τους τα ζουμιά μαζί.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή φαρδιά πλασωτέ κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 50 ml ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε σε πιάτο χωρίς ζουμιά και το αφήνουμε στην άκρη
- Στο ίδιο σκεύος με το ζεστό λάδι που περίσσεψε από το κοτόπουλο, ρίχνουμε τις μπάμιες και σοτάρουμε, ανακατεύοντας για 5-7 λεπτά, μέχρι να αλλάξει το χρώμα τους. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο λάδι.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά.
- Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια και έπειτα σβήνουμε με το ξύδι και αφήνουμε ένα λεπτό να εξατμιστεί.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες με τα ζουμιά τους και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Προσθέτουμε τη δάφνη, τη μαντζουράνα, λίγο αλατοπίπερο, 50 ml ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά. Μισοκλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε σε ταψί τις μπάμιες με όλη τη σάλτσα τους. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τον δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί.
- Τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέσα στο ταψί και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Καλύπτουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο από πάνω για να σφραγίσει καλά.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά και στη συνέχεια, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το χαρτί ψησίματος, περιχύνουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30-40 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρει το φαγητό ωραίο χρώμα, να πιει τα περισσότερα υγρά και να καραμελώσει.
- Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί εκτός φούρνου για 10-15 λεπτά και σερβίρουμε.
cookout.skai.gr