Κώστας Σκρέκας: Ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί ένα Σύνταγμα φτώχειας για τους Έλληνες

Την υποκρισία, τα ψεύδη και τις κραυγαλέες αντιφάσεις των θέσεων που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ανέδειξε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πρώτη Είδηση».

Στο επίκεντρο της παρέμβασης του κ. Σκρέκα ήταν η ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 ώστε να επιτρέπεται η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και η κριτική για τα έωλα επιχειρήματα του κυβερνώντος κόμματος περί «δημοσίου ελέγχου» της αγοράς ενέργειας. Επίσης, υπογράμμισε ότι η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν μπορεί να δεσμεύει τη σύνθεση που θα προκύψει από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και για το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων, ενώ αναφέρθηκε και στην αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 24 για τον εμπλουτισμό των διατάξεων προστασίας του περιβάλλοντος.

«Δεν μπορούμε να πάμε πολύ μακριά με υποκρισία και με ψέματα» είπε ο κ. Σκρέκας στην αρχή της συζήτησης, απευθυνόμενος και στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Βέττα που ήταν επίσης καλεσμένος στην εκπομπή.

Την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δήθεν ενδιαφέρεται για την προστασία των οικονομικά αδύναμων πολιτών, επιτρέπει να φεύγουν από τις ελληνικές οικογένειες πάνω από 2 δις ευρώ προκειμένου να σπουδάσουν τα Ελληνόπουλα στο εξωτερικό, τόνισε ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος στο άρθρο 16.

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον πλανήτη που απαγορεύονται η ίδρυση και η λειτουργία μη κρατικών ή και ιδιωτικών πανεπιστημίων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μεταξύ άλλων και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τις σχετικές διατάξεις.

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι η ηγεσία της κυβέρνησης επιμένει στις δογματικές θέσεις της για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μολονότι ένας μεγάλος αριθμός υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σπούδασε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του «δημόσιου ελέγχου» της αγοράς ενέργειας και των δικτύων διανομής, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε την υποκρισία της κυβέρνησης, καθώς υπενθύμισε ότι πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε -χωρίς αποτέλεσμα- ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Μάλιστα, λόγω των αποτυχημένων χειρισμών έχει ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση και των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.

«Δεν ενδιαφέρονται για να δώσουν λύσεις. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αλλάξουν και να ωραιοποιήσουν λίγο, λεκτικά, κάποιες διατάξεις του Συντάγματος και να πούνε ότι εμείς έχουμε φέρει το Σύνταγμα της ευτυχίας, όταν με αυτό τον τρόπο που κάνουνε θα έχουμε Σύνταγμα φτώχειας, δυστυχώς», είπε ο κ. Σκρέκας.

Τέλος, ο κ. Σκρέκας αντέκρουσε τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η παρούσα Βουλή θα πρέπει έχει το δικαίωμα να δεσμεύσει την επόμενη σχετικά με το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος και προσέθεσε ότι το Σύνταγμα οφείλει να προσδιορίζει επί της αρχής και ως στρατηγική την ευημερία του ελληνικού λαού «όχι μόνο τώρα αλλά και στις εποχές που έρχονται».

Η ευκαιρία που προσφέρεται τώρα δεν πρέπει να πάει χαμένη, υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, αναφερόμενος τέλος και στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 24 για την προστασία του περιβάλλοντος,ώστε μεταξύ άλλων να υπάρξει πρόνοια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. «Δεν μπορείς να προχωρήσεις σε Συνταγματική Αναθεώρηση για τις επόμενες γενεές, να φτιάξεις ένα Σύνταγμα, με ιδεοληψίες και δογματισμούς», σημείωσε.