Κώστας Σκρέκας: «Επανεκκινούν τα έργα για την ολοκλήρωση του Φράγματος της Μεσοχώρας»

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, τον Αντιπεριφερειάρχη, Χρήστο Μιχαλάκη και τον Δήμαρχο Πύλης, Κώστα Μαράβα, επισκέφθηκε το Φράγμα της Μεσοχώρας, προκειμένου να επιθεωρήσει την εξέλιξη των έργων σε αυτό. Ο κ. Σκρέκας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις και τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και τον χώρο που έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος ο οποίος εκτελεί τα συνοδά έργα.

Ο Τρικαλινός Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας συναντήθηκε και συζήτησε με κατοίκους της Μεσοχώρας, τους οποίους ενημέρωσε για τα επόμενα βήματα του έργου και για την πρόθεση της ΔΕΗ να αποζημιώσει με δίκαιο τίμημα τους ιδιοκτήτες κατακλυζομένων ακινήτων, το οποίο θα φτάνει το 30% της εμπορικής τους αξίας ή το διπλάσιο της αντικειμενικής. Στόχος είναι να ξεκινήσει η έμφραξη και να γεμίζει ο ταμιευτήρας με νερό από τον Ιούλιο του 2024.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Σκρέκας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το Φράγμα της Μεσοχώρας είναι ένα έργο εθνικής σημασίας, καθώς θα παράγει 360.000 μεγαβατώρες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Εάν λειτουργούσε τη φετινή χρονιά, θα είχαμε απαλλαγεί από εισαγωγές φυσικού αερίου αξίας 120.000.000 ευρώ, το οποίο σήμερα αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε για να παράγουμε αντίστοιχη ηλεκτρική ενέργεια.

Είναι όμως κι ένα έργο τεράστιας σημασίας για την τοπική μας κοινωνία κι οικονομία με πολλαπλά οφέλη: Πρώτον θα δημιουργηθεί μια πανέμορφη λίμνη στην Πίνδο, δεύτερον θα αναπτυχθούν οι παραλίμνιες περιοχές, τρίτον θα αποτελέσει μόνιμο πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών. Σε αυτά θα προσθέσω τη δημιουργία πολλών, βιώσιμων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα αποτελέσουν κίνητρο για επιστροφή των νέων στα γύρω χωριά, που αργοσβήνουν όσο δεν υπάρχουν δουλειές. Με τη σημερινή μας επίσκεψη, βάζουμε και πάλι στις ράγες αυτό το μεγαλόπνοο έργο, ώστε να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό εν λειτουργία, στους κατοίκους του τόπου μας αλλά και στην εθνική οικονομία».