Κώστας Σκρέκας: 40 εκατ. για ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά

Γραμμή «ενεργειακής αλληλεγγύης», στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται πολίτες για την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος προκειμένου να μπορούν να θερμανθούν τον χειμώνα θα θέσει σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Το κόστος προμήθειας και επανασύνδεσης ρεύματος για τη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που συστάθηκε μόλις πρόσφατα, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων κοινωνικής πολιτικής για την αναχαίτιση των αυξήσεων στα ενεργειακά προϊόντα. «Ως κυβέρνηση είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες, όταν και όσο χρειάζεται, για να προστατεύσουμε όλους τους συμπολίτες μας και τα νοικοκυριά και από αυτή την παγκόσμια κρίση», τονίζει ο κ. Σκρέκας, αναγνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε εκτίμηση επιχειρηθεί αυτήν τη στιγμή για τη διάρκεια, αλλά και την ένταση της πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης, είναι ιδιαιτέρως επισφαλής, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για ενδεχόμενη κλιμάκωση.

Ο ίδιος εκτιμά πως το μέγεθος της κρίσης είναι τέτοιο που δεν μπορεί η κυβέρνηση της εκάστοτε χώρας να αναλάβει αποκλειστικά μόνη της την αντιμετώπισή της και γι’ αυτό και «θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρα μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση», λογική που εκφράστηκε και με την κατάθεση σχετικής πρότασης από την Ελλάδα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Ο κ. Σκρέκας δεν αμφισβητεί τη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης, αντιθέτως θεωρεί ότι είναι μονόδρομος.

Επίσης θεωρεί ότι στη σωστή κατεύθυνση είναι η εθνική στρατηγική της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, η οποία όμως σημειώνει ότι «προαπαιτεί την εγκατάσταση νέων και σύγχρονων εργοστασίων φυσικού αερίου, που εκπέμπουν έως και 1/3 λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από ένα λιγνιτικό εργοστάσιο».

Ανακοινώνει, τέλος, αύξηση του ανώτατου ορίου επιλέξιμου προϋπολογισμού και των μέγιστων τιμών κόστους ανά υλικό στο νέο «Εξοικονομώ» ως απάντηση στις ανατιμήσεις των πρώτων υλών.