Κώστας Πατέρας : Πολιτικά παιχνίδια

Δρ. Κώστας Πατέρας D.Ed, M. Ed, P.H.D., Πολιτευτής Τρικάλων.

Όποιος περνάει από αυτή την πρόσκαιρη ζωή , που κατά τον Δημόκριτο <<ο βίος είναι πάροδος>> δηλαδή η ζωή είναι ένα μικρό δρομάκι δεν μπορεί να μην κάνει και λάθη. Όλοι , όμως , οι άνθρωποι και κυρίως οι πολιτικοί αναζητούν <<εχθρούς>> για να τους φορτώσουν τα δικά τους λάθη και δεν δέχονται να τα χρεωθούν οι ίδιοι. Τα λάθη , βέβαια , πληρώνονται και μερικές φορές πολύ ακριβά όχι μόνο από αυτούς που τα έκαναν αλλά και από τους λαούς που αυτοί κυβερνούν. Λάθος ήταν η ανατροπή του Καντάφι από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς με την επανάσταση του <<γιασεμιού>>. Λάθος ήταν και οι επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ και στη Συρία , που ξερίζωσαν εκατομμύρια ανθρώπους από τις πατρίδες τους , που δημιούργησαν ένα τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα και που έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες απλούς και αθώους πολίτες στον άλλο κόσμο. Και όμως με πράξεις κανένας τους δεν ανέλαβε την ευθύνη. Τα γεωπολιτικά τους σχέδια και το κέρδος ήταν το παν.

Το ίδιο φαινόμενο έχουμε και στη χώρα μας. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών , που θεωρούσαν το κράτος δικό τους λάφυρο και που ακολούθησαν εξωπραγματικές και αντιδημοκρατικές επιλογές στον τομέα της οικονομίας , της κοινωνίας και της ανάπτυξης και που ποτέ δεν ανέλαβαν την ευθύνη έμπρακτα. Δεν είπαν , δηλαδή , αποτύχαμε ή κάναμε λάθη , πληρώνουμε γι’αυτά και φεύγουμε. Αντιθέτως , έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν για να μείνουν στην εξουσία , να μη χάσουν το φαγοπότι και τη δύναμη και ισχυρίζονται πως θέλουν να σώσουν την πατρίδα. Μερικοί , βέβαια ,  που βλέπουν πως δε θα ξαναψηφιστούν από το λαό, αυτοί βάζουν στην πολιτική σκηνή τα παιδιά τους προκειμένου να διαιωνιστεί η καταστροφική οικογενειοκρατία. Πολλές φορές , όμως , ο … κυρίαρχος λαός ξαναψηφίζει τους απογόνους για να συνεχίσουν το καταστροφικό έργο των προγόνων.

Ας δούμε , όμως , τι γίνεται στην ταλαίπωρη Ελλάδα. Κάθε δυο χρόνια , από το 2007 και μετά , έχουμε αλλαγή κυβερνήσεων. Κάθε νέα κυβέρνηση ρίχνει τα βάρη στην προηγούμενη και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τα δικά της λάθη είτε αυτά τα λάθη ήταν προεκλογικές και ψεύτικες υποσχέσεις ή ήταν μετεκλογικά τερατουργήματα. Όλοι τους <<νίπτουν τας χείρας>> και διατηρούν για τους εαυτούς των το αλάθητο του …Πάπα της Ρώμης. Πώς αντιδρούν οι πολίτες; Απλούστατα , καταψηφίζουν την υπάρχουσα κυβέρνηση και ελπίζουν στη νέα , την οποία όμως θα αλλάξουν σε κανά δυο χρόνια πάλι καταψηφίζοντας την ως αποτυχημένη.

Η συμπεριφορά της σημερινής ΑριστεροΔεξιάς κυβέρνησης είναι τέτοια που θυμίζει προεκλογικό σκηνικό. Αρνείται επίμονα τις πρόωρες εκλογές τη στιγμή που όλη η κυβέρνηση περιοδεύει ή βρίσκεται σε φαγάδικα και σε ταβέρνες για να συζητήσει μεταξύ τσίπουρου … και ελιάς την επανασύσταση της νέας… κεντροαριστεράς ή τον τρόπο καθόδου στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Φυσικά δίνοντας από τώρα το χρίσμα για αντιπεριφεριάρχες ή για …δημάρχους.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η αξιολόγηση είναι σε τέλμα , που ο λαός αρχίζει να κράζει ακόμα και τους Τσίπρα-Καμμένο , που η Αθήνα τα δίνει όλα με τον <<κόφτη>> και που το ΔΝΤ και η Γερμανία ζητούν την κεφαλή μας <<επί πίνακι>> , αλλά μετά τις γερμανικές εκλογές…! Την ίδια περίοδο οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεζουμίζουν τον κόσμο με πρωτοφανή φορολογικά μέτρα , διορίζουν τα παιδιά του κομματικού σωλήνα από πόρτες , από παράθυρα και από φεγγίτες αφού μόνο το 2016 μπήκαν στο δημόσιο 27.700 άτομα. Πάνω από 2.000 κομματόσκυλα αμείβονται με περίπου 2.000 ευρώ μηνιαίως ενώ οι …διευθυντές των πολιτικών γραφείων των βουλευτών εισπράττουν από 2.200 έως 2.500 το μήνα. Κατά αυτόν τον τρόπο γυναίκες , παιδιά , ανήψια φίλοι και φίλες των κρατούντων βολεύονται ενώ άλλοι από τον ίδιο χώρο κάνουν διακοπές στις Άλπεις ή σε τουριστικούς παραδείσους της Ελλάδας. Και αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που χιλιάδες πολίτες αυτοκτονούν , που εκατομμύρια Έλληνες είναι στην ανεργία και που ο μισός πληθυσμός της πατρίδας μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το κράτος φαίνεται ότι έχει διαλυθεί και οι κρατούντες παίζουν τα δικά τους πολιτικά παιχνίδια. Εξετάζουν νέο σχέδιο στήριξης των ασθενών ομάδων και θέλουν να στήσουν προανακριτική επιτροπή για τα δάνεια στα κόμματα και τα ΜΜΕ. Άργησαν όμως πολύ και άργησαν σκόπιμα. Αυτά έπρεπε να γίνουν από το 2005 , που ήρθαν στην εξουσία. Επίσης , από τότε έπρεπε να πιάσουν τους κλέφτες του κράτους , να τους πάρουν πίσω τα κλεμμένα που αυτοί έβγαλαν έξω σε φορολογικούς παραδείσους. Ποιοι είναι αυτοί; Πολιτικοί , γιατί το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι , δημοσιογράφοι , προμηθευτές , εργολάβοι , τραπεζίτες και όσοι πήραν δάνεια με αέρα ή με εγγυήσεις του δημοσίου.

Αυτά όμως δεν τα έκαναν και τώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι με την πλάτη… στον τοίχο , που οι δημοσκοπήσεις τους φέρνουν στον πάτο τώρα όλοι αυτοί παίζουν τα δικά τους προεκλογικά και πολιτικά παιχνίδια , ελπίζοντας σε κάποια αλλαγή της διάθεσης του εκλογικού σώματος. Η κοινωνία γνωρίζει πως νομοτελειακά θα γίνουν εκλογές και όλους αυτούς τους περιμένει ένα μεγάλο Βατερλώ , γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει φως στο τούνελ…!