Κορονοϊός: Τι πρέπει να προσέχουν οι ηλικιωμένοι τώρα που είναι μόνοι τους σπίτι

Ο κατ’ οίκον περιορισμός, προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός, είναι για κάποιες ηλικιακές ομάδες λίγο περισσότερο δύσκολος. Ένα ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για τους ηλικιωμένους είναι οι πτώσεις τους μέσα στο σπίτι.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διδάκτωρ Ορθοπαθητικής και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γουδέβενος, το 65% των πτώσεων των ηλικιωμένων γίνεται μέσα στην κατοικία τους, περισσότερο από δυο-τρεις φορές τον χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα.

Ένα μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων, λέει ο κ. Γουδέβενος, πάσχει από νευρολογικές παθήσεις (Πάρκινσον, άνοια, αστάθεια), μυοσκελετικές (οστεοπόρωση, οστεοαρθρίτιδες γονάτων και ισχίων), οφθαλμολογικές (κακή όραση, καταρράκτης ψυχικές (κατάθλιψη, στρες, φοβίες) καθώς και άλλες χρόνιες καρδιολογικές ή αγγειολογικές παθήσεις, και ενίοτε απο μερική ή ολική απώλεια της ακοής.

«Οι πτώσεις δεν έχουν πάντα ως αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσουν σε κάταγμα κυρίως ισχίων, ώμου και κρανίου, με συνέπεια, οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας, να οδηγηθούν στα νοσοκομεία και στις κλινικές, σε μια τόσο επικίνδυνη περίοδο» λέει.

Αιτίες πτώσης μπορεί επίσης να είναι η στενότητα του χώρου του σπιτιού, ο χαμηλός φωτισμός, το ολισθηρό πάτωμα στο μπάνιο και την κουζίνα, αν έχουν πέσει νερά, η βιασύνη, η εκτέλεση εργασιών, τα μαστορέματα και οι αιχμηρές γωνίες επίπλων.

Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συντονισμού και ταυτόχρονα με την χρήση διαφόρων φαρμάκων να αυξήσει πάρα πολύ την πιθανότητα πτώσης.

Συμβουλές πρόληψης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Τι πρέπει να κάνουν όμως οι ηλικιωμένοι αν συμβεί το ατύχημα;

«Αν συμβεί, προσπαθήστε όσο είναι δυνατόν να παραμείνετε ψύχραιμοι και είτε φωνάζοντας, είτε χτυπώντας τον τοίχο, καλέστε βοήθεια. Επίσης προσπαθήστε να συρθείτε προς το τηλέφωνο για τον ίδιο λόγο» λέει ο κ. Γουδέβενος. Για την αποφυγή των ανωτέρω, προσθέτει, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει τις ακόλουθες συμβουλές πρόληψης:

  • Απομακρύνετε περιττά μικροέπιπλα, αντικείμενα και φθαρμένα χαλιά. Φροντίστε να είναι πάντα στεγνό το πάτωμα. Βελτιώστε τον φωτισμό σε όλο το σπίτι. Σταθεροποιείστε καλά τα χαλιά. Ζητήστε βοήθεια για να κάνετε πράγματα που δεν μπορείτε με ασφάλεια μόνοι σας.
  • Μην περπατάτε με κάλτσες ή καλσόν στο σπίτι, μην φοράτε ρούχα που μπορεί να σας οδηγήσουν σε πτώση (φαρδιά και μακριά).
  • Να έχετε 2-3 συσκευές τηλεφώνου σε χαμηλά τραπεζάκια ώστε να είναι προσβάσιμα.
  • Ελέγχετε την επικινδυνότητα του σπιτιού σας, ιδιαίτερα αν έχει εσωτερικές σκάλες, ορόφους, υπόγεια, κήπο ή αυλή.
  • Τα μπαλκόνια, η βεράντα και ο κήπος αν υπάρχουν, ανήκουν και αυτά στις αιτίες πτώσεων. Ιδιαίτερα σκαλίσματα, επιδιορθώσεις, ανέβασμα στις αποθήκες όπως επίσης και η πρόσκρουση λόγω της αντανάκλασης του ήλιου σε τζαμαρίες, μικροαντικείμενα, καλώδια ή λάστιχα ποτίσματος θέλουν προσοχή.
  • Προσπαθήστε να έχετε πάντα το κινητό στην τσέπη σας.
  • Είναι εφικτή η εκπαίδευση ισορροπίας και δύναμης, με ειδικές και απλές ασκήσεις, που μπορεί να σας αποσταλούν από τον φυσικοθεραπευτή σας.
  • Τακτική επικοινωνία με τους φίλους και την οικογένειά σας
  • Αυτό το διάστημα έχει αναπτυχθεί η διαδικτυακή επαφή με τους ειδικούς και η βιντεοκλήση προς αυτούς. Αν δεν μπορείτε μόνοι σας, ζητήστε να σας βοηθήσουν τα παιδιά σας ή νεότεροι άνθρωποι, που είναι εξοικειωμένοι με τη νέα τεχνολογία, ώστε να νιώσετε την ασφάλεια της επικοινωνίας με τους γιατρούς και τους φυσικοθεραπευτές.
  • Επίσης ζητήστε να σας συνδέσουν στο διαδίκτυο με προγράμματα ενημέρωσης για ασκήσεις και οδηγίες σχετικά με την αποφυγή και αντιμετώπιση των πτώσεων.

Κατά 15% μειώθηκαν οι πτώσεις στην Αυστραλία

Με την ελπίδα ότι σύντομα και αυτό θα περάσει, οπλιστείτε με υπομονή και κουράγιο, έτσι ώστε να κυλήσει ομαλά ο χρόνος χωρίς απρόοπτα, τονίζει ο διδάκτωρ Ορθοπαθητικής.

Επισημαίνει ότι στην Αυστραλία, από το 2010 έως και το 2019, λόγω της μεγάλης ενημέρωσης από το υπουργείο και τους Οργανισμούς Υγείας, οι πτώσεις έχουν μειωθεί κατά 15%.

«Εύχομαι το διάστημα αυτό να μας κάνει να επαναπροσδιορίσουμε τις αρχές και τις αξίες της ζωής, εκτιμώντας το μεγαλύτερο αγαθό, αυτό της υγείας και της ελευθερίας» καταλήγει ο κ. Γουδέβενος.

newsbeast.gr