Κορονοϊός: Ορατή από τον επόμενο μήνα η επίδραση του εμβολιασμού στη χώρα

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αρχίσει να φαίνεται σταδιακά το αποτέλεσμα  από την επίδραση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στις μεγάλες ηλικίες, ανοίγοντας σιγά – σιγά το δρόμο προς την κανονικότητα.

Με το ποσοστό των πολιτών που έχει ήδη εμβολιαστεί να ξεπερνάει πλέον το 6%, παρατηρείται ήδη μείωση των νέων κρουσμάτων στην πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα των «75 ετών και άνω», η οποία αναμένεται στη συνέχεια να «αποτυπωθεί» στην κατάσταση του συστήματος υγείας.

«Αυτό αποτελεί πραγματικά ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων, Βάνα Παπαευαγγέλου την Παρασκευή (19/2), κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι καθώς το εμβολιαστικό εγχείρημα θα εξελίσσεται και θα υψώνεται το «τείχος προστασίας» στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, αναμένεται ανάλογη μείωση στον αριθμό των νοσούντων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά λοίμωξη και να χρειαστούν νοσηλεία, οδηγώντας σε «αποσυμπίεση» του συστήματος υγείας, η κατάσταση του οποίου είναι και ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την επιβολή-άρση των περιορισμών.

Μέχρι την Κυριακή (21/2) το βράδυ είχαν διενεργηθεί στη χώρα συνολικά 697.245 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 467.656 αφορούν στην πρώτη δόση και οι 229.589 στη δεύτερη.

Παρότι σε κανονικές συνθήκες δεν γίνονται εμβολιασμοί την Κυριακή, χθες εμβολιάστηκαν οι πολίτες που έχασαν τα ραντεβού τους λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική.

Το σύνολο των εμβολιασμών που καταγράφηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα ανήλθε στους 3.809. Από αυτούς, οι 2.157 διενεργήθηκαν στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, οι 448 στο Βόρειο Τομέα, οι 261 στο Δυτικό Τομέα, οι 464 στην ΠΕ Πειραιώς, οι 144 στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής και οι 168 στο Νότιο Τομέα Αθηνών. Επίσης, 2 εμβολιασμοί καταγράφηκαν στην Εύβοια, 88 στη Ρόδο και 77 στην Κω.

«Το πρόγραμμα προχωράει πολύ καλά και η μεγαλύτερη ικανοποίηση για τους εργαζόμενους στο Ε.Σ.Υ. και την οργανωμένη Πολιτεία είναι η θετική ανταπόκριση, τα χαμόγελα και η ικανοποίηση των συμπολιτών μας», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την επίσκεψή του στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο».

portraits.gr