Κορωνοϊός: Μέρκελ και Μακρόν προτείνουν ταμείο ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ στην ΕΕ

Ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ εισηγούνται η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ώστε να εμβαθύνουμε την γαλλογερμανική απάντηση αυτή» είπε στην τοποθέτησή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία εκείνος ήταν στο Παρίσι και η Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. «Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και έπληξε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος και σημείωσε πως «θέλουμε να πάρουμε όλα τα μαθήματα από αυτή την πανδημία».

Πριν αναφερθεί στις αποφάσεις που προτείνουν από κοινού Παρίσι και Βερολίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη στην Ευρώπη, που όπως είπε είναι το ευρωπαϊκό πνεύμα της Ευρώπης που λειτούργησε. «Είχαμε μια πολύ ισχυρή απάντηση οικονομική και νομισματική από την αρχή της πανδημίας» πρόσθεσε αναφερόμενος τις αποφάσεις της ΕΚΤ και της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ωστόσο ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε και σε ελλείψεις, εγωισμούς και καθυστερήσεις τις οποίες εντόπισε στο κλείσιμο των συνόρων από τα κράτη μέλη. «Χώρες έκλεισαν ερμητικά τα σύνορά τους, χωρίς να προειδοποιήσουν τις γείτονες χώρες», είπε.

Η πρόταση Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ
«Προτείνουμε στις 27 χώρες να δημιουργήσουμε ένα κοινό ταμείο εντός της Ευρώπης. Είναι ένα τεράστιο βήμα» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν που εξήγησε πως θα δοθεί στοχευμένα σε περιοχές και τομείς της οικονομίας που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού. Επιπλέον, Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν προτείνουν τη δημιουργία κοινών αποθεμάτων ιατρικού υλικού για την Ευρώπη, αλλά και στο ερευνητικό πεδίο. Οι δύο ηγέτες επιθυμούν να αυξήσουν την ικανότητα της ΕΕ στην έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών.

«Η Ευρώπη πρέπει να ξέρει να είναι λιγότερο αφελής» είπε αναφορικά με τις δυσκολίες που προέκυψαν μπροστά στην υγειονομική κρίση του κορωνοϊού ο Εμανουέλ Μακρόν που μίλησε για κοινή στρατηγική αυτονομίας της βιομηχανίας της υγείας.
Πηγή: iefimerida.gr