Κορονοϊός: Ανεμβολίαστοι 9 στους 10 ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Εάν δεν εμβολιαστούμε δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ελέγξουμε την πανδημία τονίζουν οι λοιμωξιολόγοι, την ίδια στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύονται με κορονοϊό σε κλινικές Covid αλλά κυρίως σε ΜΕΘ, είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αποκαλυπτικός για την κατάσταση και τον κίνδυνο που εγκυμονεί ήταν ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής Β’ στη ΜΕΘ του Πανεπιστημίου Παπανικολάου. Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ ανέφερε πως το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε απεβίωσαν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 12 κλινών, την οποία διευθύνει, άλλοι δύο συνάνθρωποί μας, 72 και 74 ετών μετά από 40 μέρες μάχης με τον ιό. “‘Ηταν και οι δύο ανεμβολίαστοι” είπε. “Το τρίτο κύμα διήρκεσε τόσο πολύ. Είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων, διασωληνώσεων, θανάτων ακριβώς γιατί, το 100% των ασθενών που νοσηλεύσαμε ήταν ανεμβολίαστοι“.

Τα τελευταία στοιχεία

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Παρασκευή η Βάνα Παπαευαγγέλου, ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν 174 νέες εισαγωγές την ημέρα. “Οι δύο στους τρεις είναι άνω των 55 ετών και λόγω ηλικίας κινδυνεύει η ζωή τους. Στην πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι“, είχε τονίσει η κυρία Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 88-90% στις εισαγωγές των ασθενών στις ΜΕΘ είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και κυρίως ηλικιωμένοι. Ένα 7% είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση και μόνο ένα 3% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά με ήδη βεβαρημένη υγεία

Για την πορεία των μοντέλων και τη σημασία του να εμβολιαστούμε μίλησε στον ΣΚΑΙ και ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

“Τα μοντέλα διορθώνονται προς το καλύτερο τις τελευταίες ημέρες. Φαίνεται δηλαδή ότι θα πλησιάσουμε λίγο νωρίτερα το ψυχολογικό όριο των χιλίων κρουσμάτων, το οποίο σηματοδοτεί πολλά πράγματα. Πρώτον ότι κατεβαίνουμε επιδημιολογικό σκαλοπάτι στην ταξινόμηση του ECDC”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανάκης απαντώντας στο ερωτήματα για το τι δείχνουν τα μοντέλα για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα.

Να αναφερθεί πως σύμφωνα με τον καθηγητή, σχετικά μοντέλα προσομοίωσης δείχνουν το σενάριο του τι θα συνέβαινε εάν δεν είχαμε εμβολιαστεί καθόλου και αυτό που αποτυπώνουν είναι πως τώρα θα ήμασταν σε επίπεδα μέσου όρου άνω των 2.500 χιλιάδων κρουσμάτων ημερησίως. “Θα ήμασταν σε επίπεδα Απριλίου“, είπε χαρακτηριστικά.

thetoc.gr