«Κοριοί του κρεβατιού» στην Ελλάδα: Πώς η έξαρση συνδέεται με τις… κατσαρίδες

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τους κοριούς, μετά την μεγάλη έξαρση που καταγράφεται στο Παρίσι, γεγονός που έχει προκαλέσει ανάλογες ανησυχίες και στην Ελλάδα.

Στους λόγους για την έξαρση στην εμφάνιση κοριών σε αρκετές περιοχές στον κόσμο, στον «κοριό του κρεβατιού» που συναντάται στην Ελλάδα, αλλά και στις μεθόδους εξολόθρευσής του, αναφέρθηκε σήμερα, Πέμπτη (5/10) ο Λέκτορας υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνος Ντελέζος.

Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ, εδώ και πολλά χρόνια έχουμε εναλλαγές των μετακινήσεων που είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με παλαιότερα.

«Έχουμε έναν φυσικό ανταγωνιστή των κοριών, τις κατσαρίδες τις οποίες έχουμε εξολοθρεύσει και ταυτόχρονα έχουμε και την απαγόρευση χρήσης του εντομοκτόνου DDT, λόγω της μεγάλης τοξικότητάς του», υπογράμμισε ο ίδιος εξηγώντας τις αιτίες έξαρσης του φαινομένου.

Πώς εξολοθρεύονται οι κοριοί

Στη συνέχεια, ο κ. Ντελέζος είπε ότι ο κοριός στην Ελλάδα είναι ο «κοριός του κρεβατιού». «Κατά κύριο λόγο είναι από τα κρεβάτια και τα κλινοσκεπάσματα, τα σεντόνια, άρα και τα ρούχα τα οποία θα ακουμπήσουμε πριν τα βάλουμε στη βαλίτσα μας για να ταξιδέψουμε. Εκεί πρέπει να γίνει παρέμβαση. Σε ό,τι αφορά ρουχισμό, τα βάζουμε σε ζεματιστό νερό για να μειώσουμε τον πληθυσμό και να μην χρησιμοποιήσουμε χημικά», σημείωσε ο ίδιος.

Στα καθίσματα του σπιτιού μπορούμε να κάνουμε κάποιο ψεκασμό με χημικά, όπως είπε.

Κρούσματα με κοριούς σε τουριστικές περιοχές και στην Ελλάδα

Σε πολιτικό ζήτημα έχει μετατραπεί η εισβολή κοριών στη Γαλλία (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία και στην Ελλάδα, καθώς εκτός του ότι τα μικροσκοπικά παράσιτα ταξιδεύουν με τους τουρίστες, έχουν παρατηρηθεί και αρκετά κρούσματα στις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (5/10) στην ΕΡΤ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ), Γιώργος Λάμπρου, τόνισε ότι το πρόβλημα με τους κοριούς υπήρχε ανέκαθεν.

«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έντομο – ταξιδευτή, δηλαδή θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε. Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία. Ο κοριός θα ψάξει να βρει έναν χώρο -σε σημεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα- για να κάνει φωλιά, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις καταλαβαίνουμε την εκτεταμένη προσβολή από τα τσιμπήματα, τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σαν ‘γάζωμα’», εξήγησε ο κ. Λάμπρου.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα δούμε κοριούς σε ξενοδοχεία, σε στρατόπεδα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και σε διαμερίσματα. Δηλαδή είναι κλασική η αναφορά από διαμέρισμα όπου βρέθηκε κοριός μετά από κάποιο ταξίδι ή αφού επέστρεψε κάποιος στρατεύσιμος από τη θητεία του».

«Δεν πρέπει πάντως να μας πιάνει πανικός. Είναι κάτι το οποίο λύνεται. Υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης. Δεν πρέπει να προχωράμε σε ακραία μέτρα και σίγουρα να εκθέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είδαμε να γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών από ιδιώτες σε επιφάνειες που θα ακουμπήσει δέρμα, δηλαδή σε καναπέδες, σε στρώματα, σε καρέκλες κτλ. Έχουμε δει ακόμα να γίνονται ψεκασμοί. Κατά τη γνώμη μου αδικαιολόγητο» τόνισε.

Όσον αφορά στην Αθήνα, ο κ. Λάμπρου εξήγησε ότι κοριοί εντοπίζονται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο όπου υπάρχει αυξημένη ροή πληθυσμού και όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε τουριστικές περιοχές.

ieidiseis.gr