Κόψιμο συντάξεων το 2019 – Μείωση αφορολόγητου το 2020

Επιβεβαιώθηκε σήμερα η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για κούρεμα των συντάξεων από 1/1/2019 και μείωση του αφορολόγητου ορίου από 1/1/2020 μετά τις συζητήσεις των επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το ΔΝΤ έκανε πίσω το αίτημά του για μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Σύμφωνα με όσα έχου γίνει γνωστά από την πορεία των συζητήσεων σήμερα Πέμπτη, δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα και των εκπροσώπων των πιστωτών, επαναβεβαιώθηκε και η συμφωνία ότι το «κούρεμα» των συντάξεων με βάση τον ψηφισθέντα νόμο Κατρούγκαλου θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2019.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε:

– Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επιτευχθούν οι ονομαστικοί στόχοι που έχουν τεθεί για τη διετία 2018- 2019. Υπό συζήτηση μόνο το μέγεθος υπέρβασης (θα επιτρέψει μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες).

– Το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα από 2,9% σε 3,5%.

– Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου.

– Τα συμπεφωνημένα (συντάξεις- αφορολόγητο) θα εφαρμοστούν αλλά προβλέπεται δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων.

– Θα αναθεωρήσουμε τις φετινές προβλέψεις για το ΑΕΠ στο 2 – 2,1%. Λήφθηκαν υπόψιν αυτές οι αναθεωρήσεις για τη συμφωνία στα δημοσιονομικά.

«Θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA), μην έχετε καμία αμφιβολία» είπε το ίδιο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στους δημοσιογράφους.

fimotro.gr