Κόντρα υπουργείου Υγείας – γιατρών για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ

Απορία προκαλεί στο υπουργείο Υγείας η αντίδραση μερίδας ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών στην προσπάθεια που καταβάλλει να προσελκύσει γιατρούς και ειδικότερα νέους επιστήμονες, για τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, «πρόκειται για θέσεις εργασίας που προσφέρουν “καθαρές” απολαβές που ξεπερνούν τα 1.600 ευρώ, με καθεστώς μισθωτής εργασίας, τετραετή απασχόληση και εξασφαλισμένη τη συνέχεια της λειτουργίας των δομών και μετά τη λήξη του 4ετούς προγράμματος».

Το υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει, πως η παρότρυνση, κυρίως σε νέους γιατρούς, για συμμετοχή στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημόσιας ΠΦΥ, δεν συνιστά εκφοβισμό των παλιών, αλλά «κάλεσμα συμπόρευσης και πρόσκληση επιστροφής στους επιστήμονες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό».

Όσον αφορά τις διαρροές που γίνονται στον Τύπο για δήθεν μηδαμινό ενδιαφέρον των γιατρών να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, η απάντηση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα έρθει την ερχόμενη Παρασκευή, που «κλείνει» η προκήρυξη. «Κατανοούμε τους ευσεβείς πόθους κάποιων για “Βατερλώ” της μεταρρύθμισης, τους διαβεβαιώνουμε όμως, ότι θα διαψευστούν τον επόμενο μήνα με το άνοιγμα των πρώτων νέων δομών ΠΦΥ» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Τι υποστηρίζουν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί 

Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί κάνουν λόγο για εκφοβισμούς και απειλές της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, προς το σύνολο των ιατρών της χώρας. Μάλιστα, κατηγορούν στελέχη του, λέγοντας πως προχώρησαν σε «απευθείας εκφοβισμό των εργαζομένων, συμβεβλημένων ιατρών, αλλά και των νέων ιατρών που περιμένουν τη νέα σύμβαση, καθώς ξεκάθαρα τονίζουν, πως όποιος δεν δηλώσει πρόθεση για διορισμό στα ΤΟΜΥ σύντομα θα έχει σύμβαση, όχι με δέκα ευρώ μεικτά (3 ευρώ καθαρά) ανά ασθενή, αλλά με πολύ λιγότερα».

Οι γιατροί, από την πλευρά τους υποστηρίζουν, ότι αυτές οι απειλές και οι εκφοβισμοί λαμβάνουν χώρα επειδή ελάχιστοι ιατροί έχουν δηλώσει πρόθεση διορισμού στα ΤΟΜΥ και «το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο».

Πηγή: ΑΠΕ