Κων. Γουργουλιάνης: σε συνεχή άνοδο τις επόμενες εβδομάδες ο κορονοϊός-Ευελπιστούμε σε πτωτική πορεία μετά τις γιορτές

Χρήσιμες διαπιστώσεις και ιατρικές συμβουλές για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που διανύουμε, κατέθεσε σήμερα το πρωί στην εκπομπή ΡΑΔΙΟ ΖΥΓΟΣτάθμιση στον FM 100 Ράδιο Ζυγός και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Παδιό, ο καθηγητής πνευμονολογίας και Διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του ΠΓΝ Λάρισας Κων/νος Γουργουλιάνης.

Όπως επεσήμανε ο κ. καθηγητής, οι επόμενες εβδομάδες και μέχρι την περίοδο των γιορτών κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες, αφού σύμφωνα με τα υπάρχοντα ιατρικά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία, τα κρούσματα θα έχουν συνεχώς ανοδική πορεία, ενώ μείωση αναμένεται από τα Χριστούγεννα και μετά και πάλι χωρίς να είναι κάτι απόλυτο. Ο ιός με την είσοδο του φθινοπώρου και τώρα που ο καιρός κρυώνει ακόμη περισσότερο μεταλλάσσεται και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Σήμερα γίνονται πολλά δειγματοληπτικά test, για΄ αυτό και υπάρχουν πολλά κρούσματα, εν αντιθέσει με το πρώτο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, όπου σαφώς γινόντουσαν λιγότερα.

Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε επίσης, ότι ο κορονοϊός είναι μια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό, ανάλογα με τα υποκείμενα νοσήματα και το ανοσοποιητικό σύστημα του καθένα και σαφώς είναι πιο σοβαρή και χειρότερη από την γρίπη, γι’ αυτό και υπάρχουν άνθρωποι που την περνάνε στο «πόδι», κάποιοι άλλοι που αρρωσταίνουν και κάποιοι λιγότεροι που χάνουν και τη ζωή τους ακόμα.

Για το θέμα του εμβολίου ο κ. Γουργουλιάνης επεσήμανε πως αυτό παραμένει ακόμη το μεγάλο ζητούμενο, αφενός για το πότε θα είναι διαθέσιμο και αφετέρου σε ποιους θα χορηγηθεί κατά προτεραιότητα, ενώ δεν εμφανίστηκε αρνητικός στον εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου και της γρίπης, με την διαφορά ότι αν αυτά γίνουν, δεν μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να μολυνθεί από τον Covid-19.