Κόμματα σε… κρίση

 

 

 

theemometro

 

 

Στα τρία κόμματα της κυβέρνησης και στην αξιωματική αντιπολίτευση επικρατεί αναβρασμός, ενώ συνεχώς εγείρονται θέματα εσωκομματικών αντιδράσεων. Πώς θα περάσουν το καλοκαίρι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

 

Μόνο τις διακοπές δε σκέφτονται τα στελέχη των κομμάτων, καθώς φαίνεται πως φέτος θα γίνει πράξη -και χωρίς ιδιαίτερη πίεση- το «καλοκαίρι της δουλειάς» για όλους όσοι ασχολούνται με τα κοινά. Στα τρία κόμματα της κυβέρνησης και στην αξιωματική αντιπολίτευση επικρατεί αναβρασμός, ενώ συνεχώς εγείρονται θέματα εσωκομματικών αντιδράσεων.

ΝΔ

Στη ΝΔ προβληματίζονται για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για την εικόνα που βγάζει το κόμμα στην κοινωνία και για το αν θα γίνουν πράξη δεσμεύσεις που απομειώνουν το βάρος των μέτρων για τους πολίτες. Στο εσωκομματικό πεδίο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκλογή γραμματέα του κόμματος, που αναβλήθηκε και δεν πρόκειται να γίνει αύριο, όπως ήταν προγραμματισμένο. Ο πρωθυπουργός συναντάται αύριο στις 5.30 το απόγευμα με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οπότε η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής για τις 6 μμ δεν είναι δυνατό να γίνει. «Αφορμή για αναβολή», λένε ορισμένα στελέχη, αν και πράγματι οι χρόνοι και οι προτεραιότητες γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ της επίσημης εξήγησης. Ωστόσο, δε λείπουν και εκείνοι που επισημαίνουν πως φαίνεται να μην περπατάει η υποψηφιότητα του Φίλιππου Ταυρή για τη θέση του γραμματέα του κόμματος και γι’ αυτό το όλο θέμα πάει από παράταση σε παράταση. Στον κομματικό μηχανισμό περιμένουν και γκρίνιες για όσους δεν αναλάβουν θέσεις στους εποπτευόμενους φορείς, καθώς οι… υποψηφιότητες είναι πολλές, οι θέσεις λίγες και οι κυβερνητικές ισορροπίες δεν επιτρέπουν πολλούς ελιγμούς.

ΣΥΡΙΖΑ

Στο ΣΥΡΙΖΑ, ασχολούνται κυρίως με την ενίσχυση ενός αριστερού ευρωπαϊκού και αντιμνημονιακού μετώπου. Ετσι, οι εκδηλώσεις με ευρωπαϊκό χαρακτήρα πολλαπλασιάζονται. «Προετοιμασία για διακυβέρνηση; Θα μπορούσες να το πεις κι έτσι…», λέει στέλεχος του κόμματος. Επόμενη εκδήλωση το κάμπινγκ της Νεολαίας Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη, που αρχίζει την Παρασκευή στον Πλατανιά Πηλίου. Παράλληλα, τα κομματικά στελέχη και ειδικά οι βουλευτές έχουν αναλάβει να απαντούν με πράξεις σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει γίνει και διανομή ρόλων, ώστε το κόμμα να μην εμφανίσει τάσεις συγκεντρωτισμού, που σύμφωνα με την εμπειρία μπορούν να λειτουργήσουν διαλυτικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παρεμβάσεις της  Λίτσας Αμανατίδου, που παρακολουθεί στενά όλα τα θέματα της Βόρειας Ελλάδας. Στο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί στους χώρους εργασίας των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων και έτσι προετοιμάζουν το έδαφος… Η προτροπή του προέδρου, Αλέξη Τσίπρα, στα στελέχη «να μην αφήσουν την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί» βρίσκει ανταπόκριση και τα στελέχη σημειώνουν ότι «το Σεπτέμβριο, όταν θα αρχίσουν να εκδηλώνονται κοινωνικές εκρήξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ήδη πολύ σημαντική δύναμη στις τάξεις όσων αντιδρούν στην ακολουθούμενη καταστροφική πολιτική».

ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ «έχουμε την αρχή του ενός ανδρός», τονίζουν στελέχη, επισημαίνοντας πως το… παιχνίδι το κάνει αποκλειστικά ο πρόεδρος, Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές, που επικρατεί σε ένα μεγάλο μέρος των στελεχών σύγχυση. Κάτι που δεν περιμένουν να ξεκαθαρίσει πριν από το Δεκαπενταύγουστο. Η επιλογή των κομματικών περιφερειαρχών δεν φαίνεται να δημιουργεί τριγμούς, παρότι ο ρόλος τους σε επίπεδο ανασυγκρότησης (επικεφαλής της διαδικασίας ανά περιφέρεια) θα είναι κρίσιμος. Την επιλογή έχει φορτωθεί ο συντονιστής της Οργανωτικής Γραμματείας, Πάρις Κουκουλόπουλος. Πρόβλημα αποτελεί η συσπείρωση των όποιων στελεχών έχουν όρεξη να δουλέψουν για το κόμμα, κάτι που δε φαίνεται να προχωράει ειδικά εν μέσω θερινής περιόδου, προκειμένου να γίνει και συντονισμός και ακολούθως προσπάθεια επαναπροσέγγισης των παλαιών ψηφοφόρων και φίλων του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΑΡ

Φθορές εμφανίζει και η Δημοκρατική Αριστερά. Το πολιτικό κόστος από τη συμμετοχή της στο κυβερνητικό σχήμα είναι αναμενόμενο, πλην όμως στελέχη του κόμματος τονίζουν πως είναι διατεθειμένα να το επωμιστούν μπροστά στο σκοπό της εξόδου της χώρας από την κρίση. Την κεντρική αυτή άποψη δε τη συμμερίζονται όμως όλοι. Ειδικά τώρα που αρχίζει η κυβερνητική πολιτική στην πράξη, τα προβλήματα και οι γκρίνιες πολλαπλασιάζονται. «Είναι ένα ζήτημα, πόσα στελέχη είναι προετοιμασμένα για να στηρίξουν τις αποκρατικοποιήσεις, τις συγχωνεύσεις, τα “λουκέτα”, τις τυχόν μειώσεις σε συντάξεις, ενδεχομένως κάποιες απολύσεις… Εκεί οι ισορροπίες θα είναι δύσκολες», τόνισε στέλεχος του κόμματος. Το μεγάλο αγκάθι είναι να πείσει τα στελέχη η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ότι η επαναδιαπραγμάτευση θα πάει πίσω… Η αποχώρηση του γραμματέα της οργάνωσης Θεσσαλίας και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, Θανάση Ζαχαρόπουλου, είναι χαρακτηριστική. Ο κ. Ζαχαρόπουλος ανέφερε ότι από την «κυβερνώσα Αριστερά» το κόμμα κράτησε μόνο το «κυβερνώσα» και απεμπόλησε το «Αριστερά».Ανάλογοι προβληματισμοί για τη μετατροπή της ΔΗΜΑΡ σε αστικό κόμμα υπάρχουν και σε άλλα στελέχη, όμως βουλευτές και ηγετική ομάδα σημειώνουν ότι «υπάρχει εμπιστοσύνη στις πρωτοβουλίες του Φώτη Κουβέλη και υπάρχει και υψηλό απόθεμα πίστωσης χρόνου». Δεν κρύβουν όμως πως όλα θα κριθούν από το μείγμα της κυβερνητικής πολιτικής, τη στάση του κόμματος και κυρίως τα αποτελέσματα στο επίπεδο της επαναδιαπραγμάτευσης και της ελάφρυνσης των βαρών που επωμίζονται οι πολίτες.